Annonce
Ærø

Babyboom for de ærøske ørne: Det er ganske usædvanligt

Arkivfoto: Jørn Haaning
Hele to unger kom fra reden i 2020, og det er altså usædvanligt for et så ungt ørnepar som det ærøske, forklarer den tidligere redekoordinator, Michael Larsen. Men ørnene er sårbare, og derfor advarer han også mod hærværk af skilte omkring reden.
Annonce

Bregninge: - Det går fantastisk godt for ørnene.

Således lyder konklusion fra Michael Larsen, der, indtil han flyttede fra Ærø i efteråret 2020, har været Dansk Ornitologisk Forenings redekoordinator og altså har holdt godt øje med det ærøske ørnepar.

2020 blevet året, hvor ørneparret på Ærø fik to unger.

- Når de yngler og får to unger, så skal de normalt kende territoriet rigtig godt, være erfarne og føle sig godt hjemme, fortæller Michael Larsen.

Parrets rede blev for første gang observeret i 2018, og i 2019 kom den første ærøske ørneunge til verden.

- At de allerede året efter får to unger, er ganske usædvanligt, fortsætter han.

- Parret er tit blevet set siddende sammen ret langt fra reden - 400-500 meter væk. Sikkert, fordi der denne gang har været to unger, og så har de kunnet underholde hinanden. Men der har ørneungerne altså været overladt til sig selv, så hvis der kom en anden rovfugl eller en mår, havde de været rimelig udsatte, men det er et tegn på, at ørnene føler sig meget trygge deroppe, siger han.

På landsplan har det generelt været et rekordår for de danske ørne. 121 ud af Danmarks i alt 134 ynglepar har samlet fået 138 unger på vingerne. Det er det højeste antal udfløjne unger i løbet af én ynglesæson, oplyser Projekt Ørn i Dansk Ornitologisk Forening.

Annonce

Utilfredse naboer

Ørnefamilien på Ærø har rede i Bakkelandet ved Bregninge, og i 2019 valgte Ærø Kommune at spærre området af og omdirigere Øhavsstien, når ørnene yngler. Det er fortsat meget vigtigt, at ørnene får fred, pointerer Michael Larsen.


Skiltet ude i Bølgemose blev revet ned fem - seks gange i løbet af sæsonen, så der er nogle, der er lidt utilfredse deroppe.

Michael Larsen


- Det er i perioden fra omkring 1. februar og frem til maj, hvor de er meget sårbare. Det er mest overfor fremmede, for de har det med at kende folk. Dem, der driver landbrug deroppe, kan køre helt op til reden med traktor, og det er de trygge ved, fordi de kender folk, men det kan blive farligt, hvis der kommer nogle udefra og ikke ser skiltningen og bare går videre. Ørnene kan simpelthen finde på at flyve væk, og så vender de sig ikke om, også selvom de har en unge.

Ifølge Michael Larsen har man haft problemer med, at skiltningen i området, der forbyder adgang af hensyn til de ynglende ørne, er blevet fjernet af ukendte gerningsmænd.

- Skiltet ude i Bølgemose blev revet ned fem - seks gange i løbet af sæsonen, så der er nogle, der er lidt utilfredse deroppe. Det er ikke til at sige, hvem der gør det. Ørnene har ikke taget sig af det, det er nok mest os andre, der bekymrer os.

Ærø Kommune står for at sætte nye skilte op, når der har været begået hærværk. Det har de været hurtige til, men det er også vigtigt, mener Michael Larsen.

- Kommunen er gode til at få sat nye skilte op, men det er altså også ret vigtigt, at der i perioden fra omkring nu af og til en gang i maj ikke er færdsel deroppe.

Dansk Ornitologisk Forenings redekoordinator  på Ærø er nu Søren Kelstrup, der tog over efter at Michael Larsen flyttede fra øen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce