Annonce
Faaborg-Midtfyn

Børnene har en helt særlig plads i Galsgaards hjerte

Lars Galsgaard kan fejre 25 års jubilæum som leder af Myretuen i Ryslinge. Foto: René Johansen
Lars Galsgaard kan fejre 25 års jubilæum som leder af Myretuen i Ryslinge. Det markeres med åbent hus 31. januar.

Ryslinge: 1. februar 1995 trådte den nu 60-årige Lars Galsgaard ind ad døren i Myretuen i Ryslinge.

I dag træder han stadig ind ad døren i institutionen, som både rummer en børnehave og en vuggestue. Dermed kan nu nu fejre et fornemt jubilæum.

- Jeg blev ansat som leder, så det er 25 år siden. Jeg søgte stillingen, fordi det ville være en udfordring at tage en lederstilling, og fordi jeg på det tidspunkt arbejdede med unge på en døgninstitution, og det var en hård opgave. Så jeg ville gerne prøve en helt almindelig børnehave, forklarer Lars Galsgaard.

- Det kunne jeg så lige prøve af i en fem års tid. Det blev til lidt mere, men jeg synes stadig, det er spændende. Der er sket mange ting, og der er udfordringer hele tiden, bemærker Lars Galsgaard.

Annonce

Lars Galsgaard

Lars Galsgaard er 60 år og bosat i Lørup tæt ved Ryslinge på Midtfyn. Han er gift og har tre børn.

Han er oprindelig uddannet tømrer, men valgte at droppe det arbejde. I stedet tog han en socialpædagog-uddannelse i Århus.

Galsgaard er formand for Ryslinge Frimenighed og bestyrelsesmedlem i Ryslinge Skulpturpark.

Desuden har han fungeret som kontaktfamilie for flygtninge, der blev indkvarteret i Ryslinge.

Fra tømrer til børnehaven

Umiddelbart lå det ikke i kortene, at han skulle have sig daglige gang blandt mindre børn. For faktisk er han oprindeligt uddannet som tømrer.

- Men det skulle jeg ikke være, og i stedet fik jeg en uddannelse som socialpædagog, forklarer institutionslederen, som lige nu mærker et stort fokus på hele børneområdet.

- Det er der. Lige nu er der fokus på tidlig opstart med læring og legens betydning. Det hele har fået et stort skub, forklarer Lars Galsgaard.

I 2009 blev børnehaven udvidet med en vuggestue.

- Betydningen af at have fat i børn fra vuggestuealderen har jeg altid haft et stort hjerte for. Det er fra 0-3 år, at de lærer allermest, og det er afgørende, hvad de lærer, og hvordan man er sammen med dem. Det kæmper jeg for sammen med et dygtigt personale, som gerne vil udvikle sig. Personalet er også en væsentlig årsag til, at jeg stadig er her, lyder det fra Lars Galsgaard.

I 2018 fusionerede Myretuen med Ryslinge Friskole, hvor Myretuen boede til leje.

- Vi skulle bygge til, og der krævede banken, at vi selv ejede bygningerne, så det gav lidt sig selv, men det var også for at få et tættere samarbejde med skolen. Vi har tidlig sfo-start (forårs-sfo), og der lægger vi vægt på, at de mere er børnehavebørn end sfo-børn frem til 1. august. Vi kan også bytte personale med sfo'en, så det er rigtig godt, siger Lars Galsgaard.

Bedre forhold

Godt går det også for Myretuen, som er ganske populær. Alle 52 børnehavepladser er optaget, og det samme gælder 15 vuggestuepladser.

- Vi er fyldt op, og det er vi langt ude i fremtiden. Desværre må vi sige nej til mange – især i vuggestuen, siger Lars Galsgaard, som ser institutionen udvikle sig i den rigtige retning i de næste år.

Det skyldes ikke mindst de nye forhold efter tilbygningen.

- Der er ro på i forhold til, at vi har fået et sammenhængende hus. Før var vi delt op i to fysiske afdelinger, og nu kan vi arbejde med den faglighed, vi gerne vil, og børnene kan vælge, hvor i huset, de vil være.

- Vi ender mere med at tage barnets perspektiv, og at de kan få tid og rum til at fordybe sig og eksperimentere. Det arbejder vi med nu, pointerer Lars Galsgaard.

Lars Galsgaards jubilæum markeres med åbent hus i Myretuen den 31. januar fra klokken 15 til 17.

Lars Galsgaard har ingen planer om at forlade Myretuen i Ryslinge. - Jeg bliver, hvis de altså vil have mig, griner han. Foto: René Johansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Vær med til at sætte klimakampen på dagsordenen i Faaborg-Midtfyn

Det er så stort og komplekst, at det er svært at forstå. Det med den globale klimakrise og CO2-udledningen, der er løbet løbsk, verdenshavene som stiger, og vejr og landskaber og dyreliv som forandrer sig. For hvad kommer klimaudfordringerne og klimaændringerne mon til at betyde i et boligkvarter i Årslev? Eller i et sommerhusområde ved Faaborg? Eller i køledisken i brugsen i Ringe? Hvad betyder klimakrisen egentlig for dig og mig her i Faaborg-Midtfyn? Og hvad kan og bør vi egentlig gøre, dig og mig? På avisens redaktioner i Ringe og Faaborg har vi sat os for at finde ud af, hvordan Faaborg-Midtfyn står i klimakampen. Hvad er den nuværende klimaindsats i vores vidtstrakte kommune? Hvor vi er på vej hen? Og hvad der skal sættes i gang? Vi er på vej med en stribe historier om klimakampen helt lokalt, men vi vil også gerne have dine indspark. Hvad undrer dig, når det gælder klimaudfordringen i Faaborg-Midtfyn, og hvilke spørgsmål og problematikker, synes du, at vi på redaktionen skal undersøge og lave journalistik om? Skriv til os via https://spoergredaktionen.fyens.dk/faaborg-midtfyn, og så tager vi fat i så mange læserspørgsmål som muligt - og kommer med svar. Svar på tiltale er der også den senere tid kommet til de klimaforkæmpere, som i årevis, vel nærmest et par årtier, har kæmpet for at få klimakrisen højere op på den politiske dagsorden, både lokalt, nationalt og globalt. Op til folketingsvalget i juni sidste år eksploderede klimadagsordenen, og på kort tid er stort set alle partier i Folketinget blevet mørkegrønne, og Danmark har sat sig nogle af verdens mest ambitiøse klimamål. Hvad det kommer betyde lokalt i Faaborg-Midtfyn er indtil videre svært at blive klog på, men det har vi brug for at blive klogere i en fart. Og som du kan læse i dagens avis i et interview med borgmester Hans Stavnsager (S), så er det også noget, politikerne i kommunalbestyrelsen har brug for at blive klogere på. Faaborg-Midtfyn Kommune har reelt ikke noget, der minder om en samlet klimapolitik, men det arbejdet sættes i gang i løbet meget kort tid, forsikrer borgmesteren. At Faaborg-Midtfyn ikke er længere end som så med sin klimaindsats er tankevækkende, for det er snart 12 år siden, den dengang nystartede Faaborg-Midtfyn Kommune nedsatte et særligt klimaudvalg, der med den konservative politiker Grete Justesen i spidsen skulle komme med anbefalinger til lokale klimatiltag. Resultatet af klimaudvalgets arbejde er blandt andet det biogasanlæg ved Heden, som siden åbningen sidst i 2015 har omdannet gylle og andre rester fra landbrug for fødevareproduktion til grøn klimavenlig biogas. Nogen fast og sikker forankring i Faaborg-Midtfyn Kommunes politiske liv fik klimaudvalget fra 2008 dog ikke, for så havde borgmester Stavnsager ikke i dagens avis været nødt til at kalde kommunens klimastrategi for ”outdated”. Men så er det godt, en ny lokal klimaindsats nu omsider er på tegnebrættet. Alt andet havde også været uforståeligt. For ikke at sige ansvarsløst.

Annonce