Annonce
Søsiden

Børn og unge til søs: De lærer om fællesskab og samarbejde

 - Vi sejler og tager børn og unge ud af deres daglige trummerum, siger skipper Mark Ambech. Billedet er fra en tidligere sæson.  Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Tremastskonnerten Fylla af Svendborg sejler med bl. a. lejrskoler, HF Søfart, charter-ture og for Red Barnet. Alle hele uger er udsolgt i år.

MARSTAL: Fællesskab og samarbejde er nøgleord for børn og unge til søs med Fylla.
Typisk sejler den sydfynske skonnert i løbet af sæsonen med lejrskole-togter på fire og et halvt døgns varighed.

Skipper Mark Ambech kalder sejladserne for et intensivt fællesskabs - og samarbejdskursus for børn og unge mennesker:

- Vi sejler og tager børn og unge ud af deres daglige trummerum. Vi tager mobiltefonen fra dem, alt det der forvirrer dem og gør børn til små voksne. Her på Fylla gør vi dem til børn igen, forklarer Mark Ambech, der selv er far til to mindre børn:

- Hvis man spørger mig, skal børn være børn, og der skal være voksne, der tager beslutninger for dem, så de trygt kan læne sig tilbage. Ud fra det skal vi have vores skibsfællesskab op at køre. Der er ikke noget, der bliver gjort for dem. Det hele er noget vi gør sammen. Det er udgangspunktet, forklarer Mark Ambech.


Alt gør vi sammen. Børnene og de unge får meget ansvar her om bord.

Skipper Mark Ambech, Fylla


Annonce

- Mor står ikke bagved

Som eksempel nævner skipper madlavningen i kabyssen på dækket. Maden til elever, lærere og besætning er noget, der bliver tilvirket i fællesskab:

- Vi skal lave mad sammen. Det brød vi spiser om morgenen er bagt af nogle elever om natten. Det klarer et par sjette klasse-elever fint alene uden voksne, siger Mark Ambech og uddyber:

- Hvis man bare giver børn og unge noget ansvar, og de ved, at der ikke er nogen livliner, og at mor ikke står bag ved, så går det. Fejler de brødet, skal resten af skibet spise havregrød næste morgen. Men det lykkes altid.

På Fyllas sejlende lejrskole lærer børnene og de unge også, at det at sætte sejl og gøre rent er en nødvendig del af dagligdagen på en skonnert.

- Alt gør vi sammen. Børnene og de unge får meget ansvar her om bord, siger Mark Ambech.

- Alt gør vi sammen. Børnene og de unge får meget ansvar her om bord, siger Mark Ambech. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Få skoler fra Øhavet

Fylla sejler med lejrskoler fra hele landet, men til skippers undren kun med få fra Øhavs-området.

Hvornår Fylla kommer på togt i år, står pt. hen i det uvisse. Corona-anbefalingerne styrer: - Vi har bookninger sidst i april, men hånden på hjertet: Det tror jeg ikke på.

Mark Ambech oplyser, at sæsonen er helt booket op af fulde uger. Drømmer man om en chartertur i løbet af en weekend, er der dog stadig muligheder.

Også i denne sæson er der planlagt særlige sejladser for organisationen Red Barnet samt ture med HF Søfart fra både Svendborg Søfartsskole og Marstal Navigationsskole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce