Annonce
Svendborg

Bådføreren på Danpilot Echo: Det er et dejligt job, jeg har

Når Danpilot Echo lukker op for sine to gange 500 hk, kan den i følge Estland-værftets specifikation sejle omkring 27 knob. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Lars Larsen fra Ballen på Sydfyn har tyve års erfaring i at føre lodsbåd
LANGELANDSBÆLT: Lars Larsen fra Ballen på Sydfyn er glad for sit job på Langelandsbælt. I tyve år har han været fører af lodsbåde med base i Spodsbjerg og i en kortere periode også fra Bagenkop. Dermed har Lars Larsen sejlet både de tidligere fartøjer, der er under udfasning og har nu et års erfaring i at håndtere de nybyggede lodsbåde bygget i Estland. Uddannelsesmæssigt kræver sejlads med et fartøj som Danpilot Echo duelighedsbevis for erhvervsfartøjer. - Det er et dejligt job, jeg har. Vel er vi på i mange timer, men vi har selvfølgelig også vores hviletid. Vi snakker godt sammen med vores kolleger på de andre stationer, og så får vi det til at køre, siger Lars Larsen.
Annonce
Spodsbjerg-lodseriets Danpilot Echo er en af en serie på 11 lodsbåde bygget til det statslige danske lodseri på værft i Estland. Yderligere fire fartøjer af samme type er på vej. De 15 fartøjer løber samlet op i 125 mio. kr. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Nylejet hus i Spodsbjerg

Søsiden sejlede med Danpilot Echo en tirsdag:

- Jeg var her fra mandag morgen og tager hjem onsdag. Så kommer jeg igen fredag-søndag. Derefter har jeg fri i en uge, forklarer Lars Larsen.

Når der er brug for et hvil på vagtdagene kan bådførere og lodser fra på mandag benytte et lejet hus i Spodsbjerg. Oprindelig havde lodserne en station på havnen i Spodsbjerg. Den er solgt fra. I en nu afsluttet periode havde Danpilot lejet et hus i Simmerbølle fem kilometer fra Spodsbjerg.

- Når det nye er taget i brug, kan vi spadsere derhen, når vi trænger til et hvil eller lidt at spise, siger Lars Larsen.

Ind i hichtech-verden

Som bådfører oplever Lars Larsen skiftet fra de gamle lodsbåde til de nye som et spring ind i en hightech-verden:

- De er rimelig gode at sejle med. Man skal lige lære at sejle dem. I dårligt vejr var de gamle måske en smule bedre, lyder hans vurdering:

- Men det har været spændende at skifte. Her om bord sidder det hele, som det skal. Som fører har man et godt overblik, fastslår Lars Larsen, der i havn tilbyder Søsidens udsendte en prøvesidning i førerstolen. Meget komfortabelt. Til forskel fra lænestolen derhjemme har lodsbådens sorte nappa-førersæde armlænene tæt besat med bl. a. joystick, mus, knapper og mikrofon.

- Det skal være godt, og det er et super arbejdsmiljø. Nogle gange sidder vi i den stol 14 timer i døgnet. Vi oplever nærmest ingen støj og kun få vibrationer, fortæller Lars Larsen.

Bådfører Lars Larsen fra lodseriet i Spodsbjerg sætter stor pris på udstyr og komfort i de nye lodsbåde. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Video og varmesøgning

Kollegaen bådfører Claus Jensen, Humble, er også med om bord som en ekstra sikkerhed fordi Søsidens reporter skulle have adgang til lodsbådens fordæk under af- og påstigning af lods til søs.

I styrehuset fortæller Claus Jensen, at lodsbåden er udstyret med kamera-udstyr, der optager video foran og omkring fartøjet. Videoen, der gemmes løbende, kan fx anvendes, hvis der senere skulle opstå spørgsmål omkring lodsoperationen.

På styrehusets tag sidder også et varmesøgende kamera. Det anvendes, hvis lodsbåden som en del af redningsberedskabet skal deltage i en eftersøgning af en overbordfalden person. Baseret på termisk teknik kan kameraet aflæse temperaturforskelle på havet.

Armlænene i bådførerens stol er fyldt med grej til betjening af båden. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Annonce