Annonce
Ærø

Arkæologisk udgravning på Havsmarken: Det her er ekstremt sjældent

Billede fra udgravningen på Havsmarken. Her fandt man tydelige tegn på, at der i vikingetiden har været megen aktivitet på området. Foto: Jesper Hansen
Det er yderst usædvanligt, at man finder et sted, hvor der har været så meget aktivitet i vikingetiden, mener Jesper Hansen, der er leder af arkæologi ved Odense Bys Museer.
Annonce

Havsmarken: Vi skal langt tilbage i tiden. Faktisk hele vejen tilbage til vikingetiden. Dengang var der nemlig gang i handelslivet og håndværket på Havsmarken.

Det fandt man ud af i sidste uge.

Sammen med Langelands Museum og Ludwig Boltzmann Instituttet i Østrig har Odense Bys Museer foretaget udgravninger på Havsmarken, der ligger syd for Kalvehave, i sidste uge. Her gjorde man nogle helt særlige fund.

- Vi har fundet ildgruber og nagler, der sad på vikingeskibene, hvilket tyder på, at der har været et rigt handelsliv ved Havsmarken og at man også kunne få repareret sine skibe på pladsen, fortæller leder af arkæologi ved Odense Bys Museer, Jesper Hansen.

Udgravningen sker som et led i et større projekt, der er finansieret af Slots- og Kulturstyrelsen.

Sidste år foretog man opmålinger af stedet med georadar og geomagneter, der viste uregelmæssigheder i jorden.

- Der var tusindvis af afvigelser i målingerne, og det er dem, vi har gravet efter, fortæller Jesper Hansen.

Geomagnetisk opmåling på Havsmarken fra 2019. Prikkerne på billedet viser de anormaliteter, som Odense Bys Museer i sidste uge gravede efter i samarbejde med Langelands Museum og Ludwig Boltzmann Insitituttet i Østrig. Målinger: LBI ArchPro

- I januar lavede vi nogle foreløbige tolkninger af scanningerne. Var der en by? Var der nogle særlige aktiviteter på stedet? Det har vi nu fundet ud af, fortsætter han.

Annonce

Utroligt mange fund


Der har været et meget højt aktivitetsniveau

Jesper Hansen, leder af arkæologi ved Odense Bys Museer


Udgravningen på Havsmarken viste, at der i vikingetiden var gang i den på pladsen. Alt tyder på, at der har været en handelsplads, men at der også er foregået smedning på stedet.

- Vi har gjort utroligt mange fund. Vi kendte ikke omfanget før, men det gør vi nu, og det er virkelig stort, siger Jesper Hansen fra Odense Bys Museer.

Ifølge Jesper Hansen er det sandsynligt, at der har været gang i handelspladsen i store dele af året.

- Det ser ud til, at brugen af pladsen har været langstrakt. Der har været et meget højt aktivitetsniveau, fortæller han.

- Det her er ekstremt sjældent. Det er virkelig en usædvanlig plads, tilføjer han.

To nagler fra vikingetiden. Naglerne blev fundet ved undersøgelserne i sidste uge og kan have været del af et af vikingetidens ikoniske klinkbyggede skibe. Foto: Jesper Hansen
Annonce

Håber på at komme tilbage

Jesper Hansen håber, at han og samarbejdspartnerne fra Langeland og Østrig kan komme tilbage til Havsmarken i fremtiden.

- Vi vil gerne udvide vores scanninger til marken med Sankt Alberts Kirke. Så kan vi koble hele området sammen og virkelig få indtryk af, hvordan handelspladsen var organiseret og tilknyttet de nære omgivelser, siger han og understreger, at det slet ikke var givet, at de kunne få lov til at grave pladsen frem.

- Uden Bent Juuls (ejer af jorden, red.) velvilje, så var der slet ikke noget projekt på Havsmarken. Så vi er meget taknemmelige over, at vi har fået lov til at grave der, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce