Annonce
Langeland

Antenneforsker hædres: Professor modtager årets H.C. Ørsted Forskerpris

Prismodtager Olav Breinbjerg leder et laboratorium, der et af verdens mest avancerede radiodøde laboratorier med samme forhold som i det ydre rum. Foto: Christian Breinbjerg
59-årig professor er leder af avanceret laboratorium og bygger direkte videre på Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen
Annonce

RUDKØBING: Årets H.C. Ørsted Forskerpris, som bliver uddelt ved et arrangement fredag formiddag, går til professor Olav Breinbjerg, der er en af verdens førende forskere i antenneteknologi. Grundlaget for Olav Breinbjergs forskning er elektromagnetismen, som H.C. Ørsted opdagede for 200 år siden, oplyser H.C. Ørsted Selskabet, Langeland Kommune og energiselskabet Ørsted i en fælles pressemeddelelse.

Arrangement foregår meget passende på Ørstedskolen i Rudkøbing. Det indledes kl. 9, og der er offentlig adgang. Man vil udover Olav Breinbjerg og to modtagere af H.C. Ørsted Forskertalentprisen kunne møde astronauten Andreas Mogensen.

Forskerprisen er på 50.000 kr. samt et kunstværk, fremstillet af Sabine Majus.

Olav Breinbjerg, der er 59 år, har gennem hele sin karriere forsket i elektromagnetisme med fokus på en lang række anvendelser af vital samfundsmæssig betydning. Hans internationale anerkendelse stammer særligt fra hans væsentlige bidrag inden for antenner og målinger af antenner, der skal operere fra satellitter.

Han har på DTU (Danmarks Tekniske Universitet) bidraget til udviklingen af en særlig antenne-målemetode, der sikrer en meget høj nøjagtighed af målinger ved mikrobølgefrekvenser, som anvendes i antenner og i bl.a. mobiltelefoner, radar, satellitter, medicinsk udstyr og sikkerhedssystemer.

Annonce

Samme forhold som i det ydre rum

Olav Breinbjerg leder i dag DTU Elektros forskningsgruppe "Electromagnetic Systems" og laboratoriet "DTU-ESA Spherical Near-Field Antenna Test Facility", der er et af verdens mest avancerede radiodøde laboratorier med samme forhold som i det ydre rum.

Her gennemføres målinger af mange af de antenner, som det europæiske rumagentur, ESA, efterfølgende sender ud i rummet. Det har blandt andet omfattet Ørsted-satellitten og i øjeblikket de nye europæiske meteorologiske satellitter, Met Op Second Generation, der bl.a. skal bruges til overvågning af klimaet.

Formanden for H.C. Ørsted Selskabet, Troels Krøyer, roser Olav Breinbjerg.

- Hans forskning har vidtrækkende betydning og stor samfundsmæssig relevans. Olav Breinbjergs forskning bygger direkte på H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen, og det er derfor ekstra festligt netop i år at kunne tildele ham H.C. Ørsted Forskerprisen, siger Troels Krøyer.

Det er to internationalt anerkendte yngre forskere, som modtager H.C. Ørsted Forskertalentprisen, oplyser H.C. Ørsted Selskabet, Langeland Kommune og Ørsted.

Den ene er Anne E. B. Nielsen, 38 år og forskningsgruppeleder ved Max Planck-Instituttet i Tyskland, og forsker i anyoner. Ved hjælp af elektromagnetisme fra superledende spoler skaber hun enormt stærke magnetfelter, der får materialer til at opføre sig på nye måder. Ved samtidig at køle materialet ned, opstår et særligt fænomen kendt som den fraktionelle kvante-Hall-effekt, hvor materialets små strømledende partikler – som ellers er udelelige – ser ud til at dele sig i mindre stykker, kaldet anyoner, oplyser pressemeddelelsen.

Annonce

Næste teknologiske revolution

Anyoner kan fx bruges til at lagre og bearbejde kvanteinformation, der anses som grundstenen i den næste teknologiske revolution. Anne E. B. Nielsen har bidraget med mange nye idéer inden for anyon-forskningen, nye metoder og modeller, og hun gør banebrydende opdagelser, der kan hjælpe den teknologiske revolution på vej.

Anne E.B. Nielsen er forskningsgruppeleder ved Max Planck-Instituttet. Privatfoto


- Hans forskning har vidtrækkende betydning og stor samfundsmæssig relevans. Olav Breinbjergs forskning bygger direkte på H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen, og det er derfor ekstra festligt netop i år at kunne tildele ham H.C. Ørsted Forskerprisen.

Troels Krøyer, formand, H.C. Ørsted Selskabet


Anne E. B. Nielsen forsker også i lys, som er elektromagnetiske bølger. Her åbner hendes forskning nye veje for interessante fænomener, der kombinerer elektromagnetisme og kvantemekanik.

Den anden modtager er Dennis Valbjørn Christensen, 33 år og leder af DTU’s laboratorium for overflader og grænseflader samt DTU Energis forskning inden for Internet of Things og forsker i elektromagnetisme i nanosystemer. Dennis Valbjørn Christensens forskning er et godt eksempel på, hvordan grundforskning og nysgerrighed sammen kan føre til overraskende opdagelser, som kan bidrage til den grønne omstilling, fastslår H.C. Ørsted Selskabet, Langeland  Kommune og Ørsted.

Annonce

Mere grøn energi

Senest har han opdaget, hvordan der på nanoskalaniveau spontant opstår elektrisk polarisering i materialer, hvor en sådan polarisering normalt ikke er mulig. Opdagelsen gør det muligt at høste grøn energi på en helt ny måde fra vibrationer og varme på samme tid.

Dennis Christensen er en af de unge forskere, der får en pris. Privatfoto

Dennis Valbjørn Christensen arbejder også på at fremstille en simpel sensor til detektion af selv ultra-små magnetfelter fra menneskets hjerne. Lykkes det, har han skabt en hel ny klasse af magnetoresistans, der er mere sensitiv end alle tidligere klasser, herunder "Giant Magnetoresistance", hvis opdagelse udløste en nobelpris i 2007.

Forskertalentpriserne er på hver 10.000 kr.

Annonce
Annonce
Sport

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Lokal redekoordinator om død havørne-familie: - Det er så meningsløst

Svendborg

Forening frygter forgiftning: Tre døde havørne fundet på Tåsinge

Svendborg For abonnenter

Fire døde havørne på Tåsinge: Mulige forgiftninger undrer eksperter

Annonce