Annonce
Fyn

Anlægsgartnere bag ny skov ved Odense: - Vi skal leve i harmoni med naturen

Marianne Larsen og projektleder Troels Skov Larsen fra anlægsgartnerfirmaet Th. Skov Larsen er påbegyndt plantning af en skov ved Stegstedvej, som med tiden skal være offentlig tilgængelig. Foto: Michael Bager
Anlægsgartnerfirmaet Th. Skov Larsen har plantet en ny skov ved Stegstedvej, som både skal bidrage til klimaet og til lokalmiljøet. Parret ønsker at gøre noget godt for klimaet ved at mindske CO2-udledningen.
Annonce

Stegsted: Marianne Larsens hånd peger på et grønt blad med takker. Den varme sol varmer området op, og duften af blomster og blade breder sig.

- Det her skal blive til et ahorntræ, fortæller hun.

Det er ikke til at se, at planten, der højst er 40 centimeter høj, skal blive til et træ. Men det bliver den. Hele det indhegnede område ligner mere en blomstermark end en skov, men en skov skal det blive til. Skoven, der blev plantet for nyligt, skal blandt andet bidrage til et bedre økosystem. Det er direktør Marianne Larsen og projektleder Troels Skov Larsen fra Anlægsgartner Th. Skov Larsen, der har beliggenhed i Stegsted, der står bag den nye skov.

Her vil den nye skov være placeret. Skoven ligger lige ved siden af anlægsgartnerfirmaet Th. Skov Larsen. Kort: Mikkel Petersen.

- Det var Troels, der fik idéen til, at vi skulle plante en skov, fortæller Marianne Larsen.

- Vi havde noget jord, som vi ikke brugte. Så fik jeg idéen til at plante en skov. Jeg sagde faktisk bare "skal vi ikke plante en skov?", indskyder Troels Skov Larsen.

- Jeg har altid drømt om at have en skov, tilføjer han med et smil.


Vi vil åbne skoven så hurtigt som muligt - faktisk lige så snart man kan fornemme en skov, man kan gå tur i

Marianne Larsen


Men det er ikke kun familien Skov Larsen og deres medarbejdere, som vil få adgang til skoven. Skoven vil være offentlig tilgængelig, og man kan derfor frit gå en tur igennem skoven, når den vokser sig klar.

- Vi vil gerne give tilbage til lokalmiljøet og på sigt, kan det blive til et naturområde. Vi vil åbne skoven så hurtigt som muligt - faktisk lige så snart man kan fornemme en skov, man kan gå tur i, fortæller Marianne Larsen.

- Men der kan godt gå 10 år, før man kan det, tilføjer Troels Skov Larsen.

Her ses et lille egetræ, som er ved at vokse op. Der kan gå op til 10 år før skoven er så stor, at den kan åbnes for offentligheden. Foto: Michael Bager

Området, der skal blive til en skov, er på 3,8 hektar, som svarer til lidt mere end fem fodboldbaner. Lige nu er skoven en blanding af 16.200 plantede træer, ukrudt og urter som boghvede, kællingetand og honningurt. Honningurten dominerer i området, og selvom den har set bedre dage, vil man stadig finde et strejf af lilla på den grønne og brune mark. Derudover vil man se hvide margueritter, som pryder udsynet. Og det tiltrækker også andre gæster.

- Urterne vi har sået, har jo tiltrukket bier, sommerfugle og andre insekter. Det giver sådan en god summen om sommeren, og så er det med til at fremme biodiversiteten. Det har givet liv til insekter, forklarer Marianne Larsen.

Sprøjtemidler bruges ikke. Derfor har anlægsgartneriet plantet urter. De skal holde på fugten og hæmme ukrudtet - ukrudtet har dog alligevel fundet vej mellem urterne og træerne. Men det bekymrer ikke Marianne Larsen. De har plantet mange træer, som hjælper hinanden i vækst. Størstedelen af træerne er egetræer, men andre trætyper som naur, spidsløn og bøg er også plantet.

Annonce

Et klimatiltag

Det er ikke kun insekter, der nyder tilværelsen i den kommende skov. Hunden Bobby, en brun cockerspaniel, suser gennem urterne og træerne og hopper rundt i terrænnet. Hans hvide hale logrer stadig, da han bliver bedt om at sætte sig ned.

- Det vil jo blive et godt sted at gå en tur med sin hund, fortæller Marianne Larsen.

Andre skovrejsningsprojekter

Th. Skov Larsens projekt om skovrejsning er ikke det eneste projekt i Odense Kommune. Det største er Elmelund Skov, der ligger mellem Bolbro, Elmelund, Vejrup og Blommenlyst. Skoven blev indviet i 2013 og er i dag på 445 hektarer. Dette projekt var et samarbejde mellem Odense Kommune, Naturstyrelsen og VandCenter Syd.

Et andet stort skovprojekt er på vej ved Lindved, som Odense Kommune har sat et større millionbeløb af til. Projektet er i samarbejde med Friluftsrådet, VandCenter Syd og Naturstyrelsen. Den præcise placering er ikke fastlagt endnu.

Men skoven vil bidrage til mere end blot gåture med hunden. Den skal bidrage til et bedre klima, udligne CO2-udslippet og dermed gøre noget godt for den grønne omstilling.

- Træerne bruger CO2 og omdanner det til ilt, som vi mennesker jo har brug for, fortæller Marianne Larsen.

Det er dog ikke det eneste, der motiverer gartnerparret. Hun mener, mennesker har et specielt bånd til naturen.

- Som anlægsgartnere føler vi os forbundet med naturen. Derfor vil vi gerne bidrage til, at der lever mere skov, fortæller Marianne Larsen. Hun fortsætter:

- Mennesker skal leve i harmoni med naturen. Vi skal tilbage i balance, og det tror jeg mange fandt ud af under corona-nedlukningen - at vi mennesker er forbundet med naturen, og at naturen er gavnlig for vores trivsel.

Annonce

Hjælp fra det offentlige

Det er ikke gratis at rejse en skov. Faktisk koster det 167.000 kroner med alle udgifter. Det gjorde det i hvert fald for Marianne Larsen og Troels Skov Larsen. Derfor er det godt, at man kan modtage et offentligt tilskud til skovrejsning. Parret har modtaget 137.000 kroner i offentligt tilskud, så de sidste 30.000 er deres egne penge. Penge som er gået til omkostninger af for eksempel hegn. Med tilskuddet følger dog også nogle krav.

- Skoven er en fredskov. Det vil sige, at jorden er fredet, og at der skal være skov på arealet. Derudover skal vi vedligholde jorden uden kemikalier. I princippet giver vi bare vores jord ud til dette projekt, fortæller Marianne Larsen.

Nu hvor plantningen er færdiggjort, handler det bare om at vente til træerne vokser sig større. Og det glæder Troels Skov Larsen sig til.

- Jeg glæder mig helt vildt til vinter, hvor urterne forsvinder, og man kan se træerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce