Annonce
Langeland

Anker Nielsen i klumme: - Jeg skal lære at blive gammel

Anker Nielsen, Havnegade 7, Bagenkop. Arkivfoto: Anna Stærbo.

En af mine bekendte fortalte mig forleden, at han havde opsøgt sin læge og bedt om at blive henvist til psykolog. "Hvorfor ønsker du at komme til psykolog?", spurgte lægen. "Jeg skal lære at blive gammel", var svaret.

Jeg har tænkt meget over de ord lige siden. Disse lidt overraskende ord fra et menneske, der ønsker at få det optimale ud af sit otium. Det er tankevækkende, at så mange er skrækslagne "for at blive gammel". Noget man jo især bliver mindet om, når man "fejrer" fødselsdag.

Når det handler om alderdom, er der mangt og meget, der kan gøre mennesker bange. Sygdom, kronisk plejebehov, død og/eller ensomhed eksempelvis.

Alder kan ikke skemalægges. Ung - midaldrende - ældre - gammel. Hvornår er man hvad? Man opererer i vore dage med begrebet "uni-age". Omgivelserne forventer ikke nødvendigvis, at det er fødsels-attesten, der styrer, hvordan man bør opføre sig. Det er helt fint at løbe på rulleskøjter. Uanset om man er ung eller over 75. Man kan ty til den anskuelse, at der ligger en frihed i, at alting fremover er et valg og ikke en pligt.

Det kan så bestemt være en stor opgave at håndtere de store udfordringer, der kan følge med det at blive gammel. Ofte magter man ikke opgaven alene. Man har brug for hjælp. Heldigvis er hjælpen "lige om hjørnet". Der er mulighed for at søge professionel hjælp. Sådan som min bekendt gjorde ved at opsøge en psykolog. For andre findes den bedst egnede støtte "lige uden for stuevinduerne" midt i hverdagen, hvor man med en åben tilgang kan snakke fortroligt med et menneske, man har tillid til. Eller ved at opsøge fællesskaber. Der findes utallige, varierede tilbud om aktiviteter i samvær med andre.

Mange mennesker trives bedst alene. Flere end en tredjedel af os alle har det sådan. Du er altså langt fra alene, såfremt du trives bedst alene! I et afslappet selskab med eksempelvis bøger, hobbyvirksomhed, computeren eller aleneaktiviteter udendørs. Det afgørende er, at du betragter det som helt normalt at foretrække alene-tilværelsen. Ingen personlighed er mere værdifuld end en anden.

Situationen er en ganske anden, såfremt man gerne vil være i selskab med andre, men af en eller flere grunde ikke magter at opsøge fællesskabet. I den sammenhæng er det nødvendigt, at man sætter ord på sit savn. Det giver pårørende eller andre mulighed for at bidrage med det udslaggivende "puf", der skal til for at "komme i gang med et eller andet". Noget, der kan forekomme helt uoverskueligt for den enkelte.

Over 50.000 mennesker over 65 år føler sig MEGET ensomme. De fleste af dem er sociale mennesker. De er rige på historier, oplevelser og "gode grin". De mangler "bare" nogle at dele det med. Mangler at få forløst deres værdifulde ressourcer, der fører til personlig udfoldelse og stor livskvalitet.

Det KAN være meget vanskeligt at "blive gammel". Uanset om vanskelighederne skyldes sygdom, angst, sorg, ensomhed, manglende selvværd eller andet, findes der et utal af tilbud om hjælp til alle. Professionel hjælp og/eller hjælp baseret på frivillighed. Både landsdækkende og lokalt forankrede tiltag.

Temaet er imidlertid så væsentligt, at det fortjener præsentation i en selvstændig klumme.

Men indtil da: Hold øjne og øre åbne. Er der nogen i din omgangskreds, der er ved at lære at blive gammel? Og har de måske brug for en ekstra håndsrækning? Det vil ikke alene hjælpe den anden person, men måske også føre til, at I kan udveksle historier, oplevelser og "gode grin". Særligt det sidste kan vi ikke få nok af.

Når det handler om alderdom, er der mangt og meget, der kan gøre mennesker bange.

Anker Nielsen

Født i 1946 i Kliplev, Sønderjylland.

Uddannet folkeskolelærer, skolebibliotekar, zoneterapeut, akupunktør, familieterapeut.

Har været selvstændig som alternativ behandler siden 1988 i Broager og Bagenkop.

Interesserer sig for litteratur, samfundsforhold, det sunde køkken og sport.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Sydfynske trafikprojekter på dagsordenen nu

Coronakrisen har sat meget i stå og i de seneste uger har vi i Folketinget brugt mange kræfter på adskillige hjælpepakker til mange forskellige sektorer for at hjælpe Danmark så skånsomt som muligt gennem krisen. Nu er tiden kommet til også igen at se fremad. Væksten er ikke alene gået i stå, den er også slået tilbage. Derfor er det vigtigt, at vi fra statens side hurtigt får gang i nye projekter, der kan skabe og understøtte ny vækst, beskæftigelse og udvikling. I Venstre har vi nu meldt ud og opfordret til forhandlinger om igangsættelse af infrastruktur- og trafikprojekter. Det sydfynske trafikprojekt ”Fra Omvej til Genvej” skal på dagsordenen i Folketinget nu og sammen med Lolland/Falster dermed skabe hurtigere trafikkorridor fra Sydfyn til Femernforbindelsen, som forventes at komme om nogle år. Her på den sydfynske side handler det om en ny omfartsvej på Tåsinge, og på Lolland-siden om en fremskudt færgehavn. Projektet vil give øget og hurtigere fremkommelighed. På den måde vil projektet medvirke til at gøre Svendborg, Langeland og hele det sydfynske område attraktivt at investere i som virksomhed og samtidig styrke bosætningen. Allerede i disse år inden Femernforbindelsen er etableret, mærker man tydeligt, at trafikmængden øges hen over Tåsinge og Langeland. Derfor skal dette vigtige trafikprojekt på dagsordenen nu. Samtidig udestår der også investeringer i at færdiggøre investeringer i støjskærme fra Svendborgmotorvejen og et stykke frem mod Svendborgsund. En del er lavet. Det resterende bør sættes i gang nu. Og det er ligetil at gå i gang med nu. Helt oplagt er det naturligvis også nu at få sat gang i cykelstiprojektet fra Ollerup til Svendborg. Nu har staten chancen for at gå foran og give et projektet et godt startskud. Lad os komme i gang. Kære regering. Sæt infrastrukturplan på dagsordenen nu, og indkald til forhandlinger. Sæt disse sydfynske trafikprojekter på planen. Der er behov for det.

Annonce