Annonce
Navne

Andreas døde i tragisk arbejdsulykke: Nåede aldrig at blive gammel på sin drømmeø

I denne lade døde Andreas på tragisk vis. Foto: Michael Printzlau
Han talte otte sprog, spiste middag med den ukrainske mafia og plantede solsikker på Ærø. Andreas levede et hektisk liv. Han kæmpede sin vej fra trange kår i Polen til en tilværelse i Danmark, som han håbede ville vare i mange år, men desværre blev afbrudt alt for tidligt i en tragisk arbejdsulykke.

Ærø: Jesper Helstrup og Andreas Michalikowski tog ofte turen til Østeuropa for at lave forretninger eller besøge Andreas' familie. Det var den slags arbejdsgiver-/arbejdstagerforhold, de havde. Hver gang de kørte den tur, sørgede de altid for at komme ind på de få gratis toiletter, der er tilbage langs motorvejene i Tyskland. Andreas var nærig på den måde, man kun kan grine lidt af. Og de skulle altid have en bockwurst på en bestemt rasteplads i Tyskland.

Da de tog den tur en eftermiddag i maj, skulle de besøge de samme toiletter, spise de samme pølser. Kort sagt tage akkurat den samme tur. Men noget var anderledes denne gang.

I stedet for at sidde på forsædet, som han plejede, lå Andreas’ aske i en urne på bagsædet.

Annonce

Jesper tog turen på de 770 kilometer fra Marstal på Ærø, hvor Andreas døde, til Luban i Polen, hvor Andreas voksede op, for at begrave sin ven.

Andreas selv havde turen mange gange i løbet af de 27 år, han har kendt og arbejdet med Jesper. Første gang, han tog turen til Danmark, var i start 80’erne. Andreas skulle gå på landbrugsskolen i Holstebro, og i løbet af den tid voksede hans interesse for landbrugsmaskiner.

Efter Andreas´ bisættelse fik Jesper et billede af ham med hjem. Foto: Michael Printzlau

Det var gennem landbrugsmaskinerne, Jesper først stiftede bekendtskab med Andreas.

Ford Super Major

Da Jesper boede i Bramming satte han en traktor til salg i Den Blå Avis, en ældre Ford Super Major. Der var ikke mange, der havde vist interesse for den gamle traktor, udover en enkelt polsk mand.

- Jah jah. Jeg komme forbi, havde manden sagt på gebrokkent dansk i telefonen.

Men manden kom aldrig.

Andreas´ hobby var at dyrke haven. Og hans store stolthed var de polske solsikker Foto: Privatfoto

Flere måneder senere havde Jesper næsten opgivet at få traktoren solgt. Men på en tur fra Bramming til Viborg stod han på en rasteplads syd for byen Thorning og kiggede på to lastbiler med polske nummerplader. Det var en varm dag, så dørene på lastbilerne stod åbne, og de var læsset med gamle traktorer. Og det fik Jesper til at tænke på den polske mand, der havde lovet at komme for at købe den gamle Ford Super Major, men aldrig dukkede op.

- Jeg prøver sgu at ringe til ham igen, tænkte Jesper.

Telefonen ringede, og pludselig kunne Jesper høre en ringetone fra et af førerhusene. Telefonen blev taget.

- Det er Andreas, lød det simulant fra både telefonen og ud af førerhuset på lastbilen.

Andreas endte med at købe den gamle traktor. Men udover dét var der ikke nogen kontakt mellem de to mænd i lang tid. Indtil en dag, omkring et halvt år senere, da Andreas pludselig stod på Jespers fars dørtrin. Han havde det ikke godt og var kommet i økonomiske problemer.

Andreas´ bryllupsfoto. Foto: Privatfoto

Af en eller anden grund havde der været en følelse i Andreas der sagde, at han kunne få hjælp hos Jesper.

Det kunne han. Han fik lov til at sætte en campingvogn op hos Jespers far, hvor han kunne bo, indtil han fandt sit fodfæste igen.

Annonce

Den Polske Ambassade

Andreas skulle vise sig at være et bekendtskab, der var noget eksotisk for bramminggenserne. Campingvognen blev kaldt for ”Den Polske Ambassade”, fordi der kom et utal af mennesker med forskellig baggrund og nationaliteter forbi. Kasakhere, ukrainere og russere frekventerede campingvognen.

Det var der, Jesper opdagede, at Andreas kunne tale med dem alle. Faktisk talte han otte sprog. Måske ikke perfekt, men kan kunne begå sig.

Der gik det op for Jesper, at han kunne bruge Andreas som partner og tolk til at sælge landbrugsmaskiner fra Danmark til Østeuropa.

Jesper Helstrup mistede sin ven og kollega gennem 27 år. Foto: Michael Printzlau

I de følgende år fandt Jesper ud af, at Andreas var noget særligt. Han kunne tale på flydende russisk om komplekse, tekniske specifikationer på de mange forskellige maskiner, de havde med at gøre. Han forstod sig på globalpolitiske problemstillinger. Og så var han en sælger af Guds nåde. Hvis den potentielle kunde ikke kunne se meningen med at købe en given maskine, så kunne Andreas skabe det behov. Dog kunne det ske, at Andreas' metoder skabte flere problemer, end de løste.

Når man laver den slags forretninger i Østeuropa, så kommer der nogle gange de forkerte mennesker frem fra skyggerne. Det mærkede Andreas og Jesper på egen krop, da de pludselig stod med en invitation til en audiens hos den ukrainske mafia. De skulle bruge nogle reservedele.

Andreas og Jesper blev enige om, at det var en dårlig idé at have fakturaer liggende hos den slags typer, men de ville heller ikke fornærme dem. Så de deltog i middagen hos mafien, men fabrikerede en historie om, at Andreas faktisk slet ikke lavede den slags forretning mere, og Jesper lige var blevet skadet og syg, så han kunne ikke leve op til den høje standard, som de forventede.

Annonce

Ærø

Da faren døde, vendte Jesper bunden i vejret på sit liv. Landbruget blev solgt, og han ledte efter nye græsmarker, hvor han kunne leve sit liv i ro og mag. Måske opbygge et landbrug, som hans søn kunne overtage. Uden at se huset købte han en bolig på Ærø. Og Andreas fulgte med.

Andreas blev straks forelsket i øen. Han var glødende katolik, så han begyndte at frekventere de lokale kirker hver søndag. Det var ikke som at komme i den katolske kirke i Esbjerg, men det var godt nok.

- Her kunne jeg godt se mig selv blive gammel, sagde han.

Men det kunne ikke sådan lige lade sig gøre, fordi han ikke havde fast arbejde i Danmark, hvilket gjorde, at han heller ikke kunne købe et hus.

Men igen kom Andreas og Jespers kendskab de to venner til gode. Jesper ansatte Andreas på sin gård til en fast månedsløn, så han kunne købe et hus på Ærø, som han så kunne blive gammel i.

Andreas begyndte at dyrke haven, beskære træerne langs vejen og generelt nusse om det lille stykke natur, han havde rundt om det lille hus i Leby. Det blev hans lille oase.


Andreas ville gerne være blevet gammel og dø på Ærø. Han fik kun lov til det ene

Jesper Helstrup


Særligt var han stolt af sine solsikker. Han fik fragtet specielle solsikkefrø herop fra Polen, som han dyrkede i sin lille forhave. Solsikkerne var som ham selv. Fra simple kår i Polen, men trives så snart de kom i dansk jord.

Annonce

Herborg roeskærer

Andreas arbejdede ikke sådan rigtigt på Jespers gård. Han passede lidt dyr, beskar nogle træer og passede haven. Men det strukturerede arbejde på gården kom først, da Jesper blev syg med en blodprop.

Så skulle Andreas tage over på mange flere fronter. Heldigvis havde han masser af erfaring som landmand fra sin tid på landbrugsskolen i Holstebro.

Jesper kom en dag i december ind til Andreas, der var igang med fjerne en sten fra en Herborg roeskærer. Den er sat op på den måde, at man putter roer ned i en to meter høj cylinder, hvori der roterer et spiralformet skær, der snitter roerne. Maskinen kørte stadig, idet Andreas kæmpede med at få stenen ud.

- Det må du fandme ikke gøre, Andreas, havde Jesper fortalt.

Maskinen skulle være slukket, når man prøver på den slags.

- Jeg har arbejdet med sådan en maskine, siden jeg var 25 år. Jeg har styr på det, sagde Andreas.

Men den indstilling til netop den maskine kom til at koste Andreas livet. En morgen i marts 2021 gik det galt.

Annonce

Ulykken

Ingen ved præcist, hvad der skete, fordi Andreas var den eneste til stede den skæbnesvangre morgen.

Men noget tyder på, at præcist det samme var sket, som den dag i december. Der havde sat sig en sten fast i den gamle Herborg roeskærer. Og Andreas begik den hybris at ville fjerne stenen med et koben, mens maskinen stadig var sat til.

Andreas´træsko ligger stadig uforstyrret i laden, hvor han døde. Foto: Michael Printzlau

Da stenen var blevet løsreven, gik maskinen igang igen. Og det store snekkegear i toppen af landbrugsmaskinen satte i rotationer. Enorme kræfter begyndte at rykke i maskinen, og med sig rev den Andreas' hættetrøje.

Andreas kunne ikke nå at reagere. Med voldsom kraft blev han trukket bagud ned mod maskinen. Hans hals blev presset ind mod det kolde metal og på grund af den måde, hvorpå maskinen havde fået fat i hans hætte, blev hans hovedpulsåre klemt af. Det var ovre i løbet af få sekunder.

Selv hvis der havde været en person til at trække stikket ud, ville det ikke have gjort nogen forskel.

Under en time senere ankom Jesper til gården. Uanende gik han ind i laden, hvor roeskæreren stod. Det gav et sæt i ham, da han passerede en gravko, der stod i døråbningen, kiggede til venstre og så sin ven gennem 27 år, helt blå i hovedet, hængende fra roeskærerens kant. Død.

Annonce

Polsk øl

En måned efter ulykken sidder Jesper i sit køkken og fortæller om hele forløbet. Han er lige kommet hjem fra Polen, hvortil han har transporteret Andreas' urne for at blive begravet. Jævnfør en aktindsigt fra arbejdstilsynet som Fyns Amts Avis har fået, bliver Andreas' død kategoriseret som en arbejdsulykke, som Jesper ikke kunne have gjort noget ved. Roeskæreren blev af arbejdstilsynet godkendt til at arbejde videre, men Jesper har destrueret den. Han kan simpelthen ikke holde ud at have en maskine stående, der har slået hans ven ihjel.

Maskinen der tog livet af Andreas ligger stadig på gården, men den er blevet destrueret. Andreas´ trøje hænger stadig i snekkegearet. Foto: Michael Printzlau

Da journalisten fra Fyns Amts Avis ankommer til Jespers gård, bliver han ikke budt på kaffe, men en polsk øl af mærket Zubr. På logoet er der en stor bisonokse.

- Det føler jeg faktisk er mere passende end kaffe, siger Jesper i en lidt dyster tone.

Jesper er en stor mand. Både i højde og drøjde. Han taler i et dybt toneleje med tung jysk dialekt. Det er tydeligt, at han bliver meget berørt af at tale om Andreas. Når han taler om landbrugsmaskiner, eller nogle af de eventyr han var på med Andreas, taler han hurtigt, nærmest rytmeløst. Men når samtalen falder på ulykken, knækker hans stemme og bliver sagte.

- Andreas ville gerne være blevet gammel og dø på Ærø. Han fik kun lov til det ene, siger han.

Annonce
Sport For abonnenter

Sport Fyn vurderer GOG: Farvel til en turbulent sæson

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Svendborg For abonnenter

Huset blev fyldt med skoldhedt vand: Mor til tre hjemløs efter voldsomt fjernvarmeuheld

Svendborg

Kæmpevindmøllerne spøger igen: Kommunen afsætter penge til en ekstern rådgiver

Navne For abonnenter

Hoteldirektør: Svendborg høster frugten af flere års investering

Langeland For abonnenter

Afgørelse om affaldsøer nærmer sig: Slaget skal stå ved kirken

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Det kan noget helt særligt: Fodboldlandsholdet samler byråd og hele lokalområder

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg

Erhverv For abonnenter

Musikforeninger hjemløse efter salg af Arne B: - Vi har et stort problem

Podcast

Lyt til Mortens Madklub: Tre krydderurter fra Falsled Kro sætter duft på dit sommerkøkken

Annonce