Annonce
Danmark

Analyse: Svær snak om virksomheder uden fremtid

Det er svære spørgsmål om udsatte virksomheders fremtid, som finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) i weekenden skal drøfte med Folketingets partier. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Annonce

Det er de helt store principielle spørgsmål, som regeringen skal drøfte med Folketingets partier, når der forhandles om nye udstrakte hænder til erhvervslivet.

For hvor langt skal man strække sig for at støtte virksomheder, der i virkeligheden ikke har en fremtid? Og har samfundet råd til at kompensere restauratører, eventbranchen og rejsearrangører, hvis deres forretningsgrundlag er truet langt ind i 2021 eller endnu længere?

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

På en måde var det nemmere i foråret, da enhver kunne se behovet for akutte hjælpepakker for at undgå en bølge af konkurser og massefyringer. Indsatsen lykkedes i vid udstrækning. Men samtidig var der en indbygget forventning om, at hjælpen var midlertidig, og derfor var det forsvarligt at åbne låget til statskassen på vid gab.

Mange vil huske, at man talte om hjælpepakker for flere hundrede milliarder kroner, men det blev der trods alt ikke brug for. Store dele af erhvervslivet klarede sig bedre igennem den første coronabølge, end vi havde forventet.

Med de nye restriktioner, der gælder fra mandag, er der åbenlyst behov for mere hjælp, og det er regeringen indstillet på at give. Vi hører dog ikke finansminister Nicolai Wammen (S) tale om, at han vil gøre ”det, der skal til” for at få erhvervsliv og lønmodtagere sikkert igennem en svær tid. Det var ellers ordene, der blev brugt i marts.


På en måde var det nemmere i foråret, da enhver kunne se behovet for akutte hjælpepakker.

Fra analysen


De Konservative har foreslået muligheden for at lægge virksomheder i dvale, hvor deres omkostninger reduceres mest muligt, og indehaveren kan få en midlertidig løn. Så kan man hurtigt tø virksomheden op igen, når verden er normaliseret.

Men verden ser måske anderledes ud på den anden side. Nogle virksomheder trives lige nu rigtig godt og har brug for ekstra arbejdskraft. De bliver ladt i stikken, hvis staten kunstigt holder liv i virksomheder, der ikke har en fremtid.

Det er bare en meget svær besked at give til virksomhedsejere og deres ansatte, der intet har gjort galt udover at befinde sig i en branche udsat for coronarestriktioner.

Derfor er det uendeligt vanskelige samtaler, som regeringen lørdag har indledt med Folketingets partier.

Annonce
Fyn

Følg OB's kamp for at nå det gode selskab

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Tillidsmand rystet over lukning af kraftvarmeværk: - Vi troede, vi havde frem til 2024. Nu får vi travlt med at omskole os

Annonce