Annonce
Danmark

Analyse: De andre erhverv kigger tavst på minkavlerne

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Mens minkavlerne er afdæmpet tilfredse med udsigten til 19 milliarder kroner i erstatning, er der påfaldende stille fra andre erhverv, der er hårdt ramt af coronakrisen.

Hotellernes og restauranternes brancheorganisation, Horesta, plejer at være hurtig på aftrækkeren, når medlemmernes interesser skal forsvares. Det samme gælder de små virksomheders organisation, SMVDanmark, Danmarks Rejsebureau Forening og de store lobbyorganisationer Dansk Industri og Dansk Erhverv.

Men ikke denne gang. Det er helt tydeligt, at de nikker anerkendende til det resultat, minkavlerne har hevet hjem, men situationen skal ikke udnyttes til at forlange ekstra hjælpepakker til andre trængte erhverv.

Det sker ud fra en erkendelse af, at minkavlernes situation er helt speciel. Selvom butikker, caféer og hoteller er ramt, så har regeringen trods alt ikke destrueret deres varelagre og revet bygningerne ned.


Selvom butikker, caféer og hoteller er ramt, så har regeringen trods alt ikke destrueret deres varelagre og revet bygningerne ned.


Alligevel vil vi se, at andre erhverv fremover vil henvise til minkaftalen, der faldt på plads mandag aften. Især Horesta-virksomhederne oplever, at de har trukket en ekstraordinær samfundsopgave igennem coronakrisen. Det er dem, der har håndhævet det sundhedsmæssigt vigtige afstandskrav - i lange perioder ved at holde helt lukket.

Det har de tabt penge på, og det får de kompensation for igennem de mange hjælpepakker. Men hjælpepakkerne dækker langt fra hele regningen for en restauratør eller et spillested.

De har undervejs oparbejdet gæld, som de skal afvikle gennem de kommende års drift. For nogle er det indehaverens pensionsopsparing, der er blevet udhulet siden marts sidste år. Det er ikke et udslag af en bevidst strategi. De er blevet fanget af, at ingen havde forudset krisens længde, og derfor er de fortsat med at kaste gode penge efter dårlige.

Skal de have en solid, økonomisk oprejsning, når støvet har lagt sig og coronapandemien er bekæmpet? Det er der et klart ønske om hos virksomhederne, men regnestykket er svært at gøre op. Modsat minkavlerne, der meget definitivt har fået nedlagt deres erhverv og skal opgøre deres tab, så er det vanskeligere for de virksomheder, der hopper i startboksen for at genoptage driften.

Flere organisationer, især SMVDanmark og Horesta, har talt varmt for et særligt coronaregnskab, hvor virksomhederne kan dokumentere deres tab i hele coronaperioden sammenlignet med et normalt år. Det er bare svært at se for sig, at politikerne vil åbne statskassen for at dække det komplette tab.

Foreløbigt skal de trængte virksomheder overleve de kommende måneder, hvor planen for genåbningen af landet er helt ukendt, imens store regninger for udskudt moms og skat forfalder til betaling. Men til forskel fra minkavlerne kan både restauratøren, rejsekonsulenten og koncertarrangøren gøre brug af deres kompetencer, når krisen er ovre. Det er det, der gør mandagens minkaftale unik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Zachariassen: Jeg håbede på et mirakel

Ærø

Hverdagens tilbagevenden blev fejret på Ærø

Annonce