Annonce
Faaborg-Midtfyn

Alvorlige problemer og telefon-kaos hos lægevagten: Min søn på 11 år troede, han skulle dø

Tina Jørgensen med sønnen Oskar. Søndag aften fik drengen en allergisk reaktion på en creme, som moderen smurte på hans ryg. Det tog henved to timer at få forbindelse til lægevagten, der ordinerede høfeberpiller. Det hjalp, men undervejs blev både mor og søn paniske. Privatfoto
En række faaborgensere har henvendt sig til avisen og fortæller om ekstremt lange ventetider hos lægevagten. Region Syddanmark lægger sig fladt ned og erkender problemet.

Faaborg: En mor ventede i mere end en time på komme igennem og få hjælp til sin allergiramte søn, og en kvinde måtte ringe 112 og tilkalde en ambulance efter at have ventet på lovet lægehjælp til sin syge mand i fem timer.

Ventetiderne hos lægevagten i Region Syddanmark er her i juli de værste nogensinde. Det var især slemt lørdag og søndag, hvor regionens servicemål for ventetid var ønsketænkning, der lå langt fra virkeligheden.

Praksischef ved Regions Syddanmark, Frank Ingemann Jensen, kalder situationen "utilfredsstillende" og skal nu mødes med regionens praktiserende lægers organisation for at lægge en plan for at få udryddet ventetiderne, der giver desperate situationer for borgerne.

Annonce

Desperate patienter kan ikke komme igennem

Avisen har i denne uge fortalt om en turist, som ringede 112 og blev stillet igennem til 25 minutters ventetid ved lægevagttelefonen, før han lagde på, selv ringede til lægevagten og måtte vente i yderligere 49 minutter på at komme igennem. Imens lå hans kæreste i stærke smerter ved den rundkørsel, hun var væltet i på sin cykel.


Da min mands tilstand var yderligere forværret, var sidste udvej 112. Opkaldet hertil tog få minutter, og 20 min efter holdt ambulancen ved vores dør.

Karin Bak Fredskild, Rødme


Den hændelse er langt fra enkeltstående, viser henvendelser fra avisens læsere.

Indehaver af butik Tina og Loppeladen i Faaborg, Tina Jørgensen, stod søndag aften i en fortvivlende situation, da hendes 11-årige søn Oskar reagerede allergisk på en creme, hun havde smurt hans ryg ind i.

- Søndag aften klokken cirka 20.00 smed jeg ham under bruseren for at skylle hans ryg og ringede til vagtlægen samtidig med, da jeg ikke anede, hvad jeg skulle gøre. Min søn troede, han skulle dø, forklarer moderen i en kommentar på avisens Facebook-side Vores Faaborg.

Den schweiziske turist oplevede to gange lange ventetider, før han kom igennnem til lægevagten i lørdags, først 25 minutter via 112, så 49 minutter. Imens lå hans kæreste forslået ved en rundkørsel, hvor hun var væltet på cykel. Privatfoto: Torben Kjærulff

Tina Jørgensen fortæller videre:

- Jeg kom igennem efter næsten 40 minutter, hvor jeg, inden jeg kunne sige noget, blev hægtet af og ringede op igen. Men så kom jeg jo bagerst i køen igen. Min søn var stadig i total panik, han kunne ikke være til. Efter næsten 30 min kom jeg så igennem og fik at vide, at jeg kunne købe høfeberpiller og give ham. Han fik hurtigt sådan én, da vi heldigvis havde nogle i huset. Men min søn havde kunnet slippe for al den smerte i over to timer, hvis bare vi var kommet igennem med det samme til vagtlægen, for efter cirka 20 minutter var smerterne og kløen væk, da han havde fået pillen.

Oskar er nu helt ovenpå igen, oplyser Tina Jørgensen til avisen.

Annonce

Måtte ringe efter en ambulance

Flere andre læsere har skrevet til redaktionen om at hænge i telefonkøen i weekenden, langt ud over de fem minutter, som regionen har sat som mål for, for lang tid, det højest må tage at komme igennem på telefonen.

Ifølge Regions Syddanmark var presset særlig stort i sidste weekend, men noget kunne tyde på, at problemerne har stået på gennem længere tid.

Salgssekretær ved Jysk Fynske Medier i Faaborg, Karin Bak Fredskild, fortæller - også på Vores Faaborg - om sin situation natten til tirsdag i sidste uge:

- Vi havde brug for lægevagten klokken 01.50 og kom igennem efter 29 minutters ventetid. Fik tilsagn om, at læge ville komme i løbet af en time eller to. Klokken 7 var lægen stadig ikke kommet, og jeg foretager et nyt opkald til lægevagten, som tager 16 minutter. Her får jeg oplyst, at de har travlt, og at der vil gå yderligere et par timer, inden vi kan regne med lægebesøg. Da min mands tilstand var yderligere forværret, var sidste udvej 112. Opkaldet hertil tog få minutter, og 20 min efter holdt ambulancen ved vores dør, skriver hun.

Karin Bak Fredskild fortæller opfølgende, at vagtlægen dukkede op på hendes adresse klokken 7.45, mens hendes mand var kommet med ambulance til akutmodtagelsen i Svendborg, hvor hun selv var fulgt efter i bil. Hendes søn var hjemme, tog mod lægen og fik en irettesættelse, fordi de ikke havde nået at aflyse besøget.

Karin Bak Fredskilds mand blev straks indlagt, men er ved at komme til hægterne igen.

Annonce

Regionen mangler læger

Praksischef ved Region Syddanmark, Frank Ingemann Jensen, erkender problemet:

- Desværre må jeg sige, at vi oplever generelle problemer med at komme igennem til lægevagten. Det vil sige, at telefonventetiden ikke er tilfredsstillende, konstaterer han.

Frank Ingemann Jensen er afdelingschef for praksisområdet i Region Syddanmark. Arkivfoto

Han er efter avisens henvendelser i sagen dykket ned i tallene og konstater nu, at kun syv procent af de borgere, der ringede til lægevagten i lørdags, kom igennem inden for fem minutter. Søndag kom 21 procent igennem i løbet af fem minutter. Regionens egne servicemål siger, at 90 procent skal være håndteret i løbet af fem minutter.

- Det er den værste weekend, vi nogensinde har oplevet. Det er blevet lidt bedre i løbet af ugen, men stadig ikke så godt, som det skal være, siger han.

Lægevagten

Nummeret til lægevagten er 70 11 07 07. Du kan kontakte lægevagten i tidsrummet 16.00-08.00 samt i weekenden og på helligdage.

Du kan ikke møde op hos lægevagten uden at have en aftale i forvejen. Når du ringer, vil det være en læge, du kommer til at tale med.

Ud fra din beskrivelse af sygdommen og symptomerne vil lægen vurdere, om du skal undersøges af lægevagten, vente til din egen læge åbner igen, eller om en telefonkonsultation er nok.

Lægen kan også vurdere, at konsultationen skal foregå hjemme hos dig.

Region Syddanmark har opstillet nogle servicemål for lægevagten. Servicemålene er en rettesnor for, hvor hurtigt du kan forvente at få hjælp fra lægevagten.

Ventetiden i telefonen skal normalvis være under fem minutter.

Afstanden til nærmeste konsultationssted skal være under 30 km. I visse områder og om natten kan afstanden dog være lidt større.

Konsultationen eller sygebesøget skal normalvis ske inden for tre timer efter, du har været i kontakt med lægevagten.

Frank Ingemann Jensen overvåger nu svartiderne på daglig basis.

- Vi er dialog med PLO Syd, som har ansvaret for drift af lægevagten. De oplyser, at de har problemer med at bemande alle vagter, men arbejder på det, fortæller han.

Problemet er dobbeltsidigt.

- Her og nu er det problemer med at finde læger, der vil tage vagterne, men vi må nok også erkende, at vi har et strukturelt problem med mangel på læger, siger praksischefen.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Har sejret sig ihjel: 20 år gammel Svendborg-forening er nedlagt

Langeland For abonnenter

Langeland kan ikke tillade sig at have hellige køer: Friplejehjem gør det fantastisk - det offentlige er ikke nødvendigvis det bedste

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Altmuligmanden tjente 10 millioner, og nu er der kun to ejere af begravelsesforretningen

Svendborg

Mere fokus på farlige skoleveje: Politikere afsætter tre millioner til cykelstier

Navne For abonnenter

25 år med campingpladsen som arbejdsplads: - Det har ikke altid været lige nemt

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Landsby i forfald: Et trist syn møder os på vejen gennem Nr. Broby

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur

Tre mænd med hjerteproblemer løb for livet til HCA Marathon: For 10 måneder siden kunne Allan, Thomas og Brian blot løbe 100 meter

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Svendborg

Mange er blevet testet: Coronavirus er på retur i Svendborg

Svendborg For abonnenter

Først blev de smidt ud - nu dukker de op på nye lister: Se her, hvor de afviste kandidater stiller op

Svendborg

Uheld på Svendborgsundbroen: Person lettere tilskadekommen

Annonce