Annonce
Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Et af de sværeste tidspunkter at være alene på er i julen, og i år rammer ensomheden endnu flere på grund af coronavirus. Arkivfoto: Johan Gadegaard
At være alene i julen står nok på de færrestes ønskeseddel, men det bliver virkelighed for mange i år - dikteret af coronavirus. Vi har talt med en biskop, en ensomhedskonsulent, en psykolog og en psykiater om, hvordan man får det bedste ud af det.

Coronajul: Et af de sværeste tidspunkter at være alene på er i julen, og i år rammer ensomheden endnu flere på grund af coronavirus. Arrangementer, der var tænkt til at afbøde ensomhed, er aflyst på grund af smittefare, og mange, som normalt aldrig er alene juleaften, må nøjes med deres eget selskab, fordi de enten selv er smittet med covid-19, eller fordi deres nærmeste er det.

Det kan med psykiater Torsten Bjørn Jacobsens ord være svært og overvældende pludselig at skulle være alene, og derfor iler Avisen Danmark her med gode råd til, hvordan man kommer igennem den traditionsrige aften og -nat alene - forhåbentlig uden at blive alt for ked af det.

1 Psykiateren: - Husk på, at det ender

Mange ensomme tror, at ingen kerer sig om dem, men hvis der bliver rakt ud efter dem, viser de fleste større interesse, end man skulle tro. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Torsten Bjørn Jacobsen er psykiater og formand for Psykiatrifonden, og hans første råd er at erkende problemet. Populært sagt må man overgive sig til situationen.

- Og så skal man række ud. Mange ensomme tror, at ingen kerer sig om dem, men hvis der bliver rakt ud efter dem, viser de fleste større interesse, end man skulle tro. Lykkes det ikke at skaffe kontakt i første forsøg, så ring til en anden, siger Torsten Bjørn Jacobsen.

- Hvis man er lidt overvældet over situationen, er det også værd at huske på, at den ender. Og indtil da må man prøve at gøre en dyd ud af den. Høre lidt god musik og måske gå udenfor, hvis man kan, og tale med nogen - på god afstand.

På Psykiatrifondens hjemmeside kan man finde råd mod ensomhed, og man kan ringe til fondens rådgivning på telefon 3925 2525 alle dage. Juleaftensdag dog kun til klokken 14.

2 Biskoppen: - Glæden kommer uanset

Traditioner kalder på minder og stemninger, man kan glade sig over og tage med sig ind i nutiden. Foto: Allan Lundgren/Ritzau Scanpix

- Hvis jeg skulle sidde alene, ville jeg lave en telefonaftale på forhånd med en ven, spise lækker mad, måske skrive et julekort og se en god film. Jeg ville også holde fast i traditionerne. Tænde lys, pynte et lille træ, en grangren, se en gudstjeneste på tv, siger biskop for Fyens Stift Tine Lindhardt. 

Traditioner kalder på minder og stemninger, man kan glade sig over og tage med sig ind i nutiden. Ikke for at begræde sin situation, men som en påmindelse om julens glæde, og at den altid er der, siger hun. 

- For julenat, da Jesus bliver født, kommer en glæde til verden, en grundlæggende glæde, som på én gang er dyb og mørk - og høj og lys, som himlen selv. En glæde, som kender smerten og sorgen, og som dog insisterer på glæden midt i det og på trods af det. Den glæde kan man leve på, selv når man synes, det er svært. Fordi det er en glæde, som man ikke selv skal stampe op af jorden eller finde på eller finde i sig selv. Den finder mig, uanset hvor jeg er, hvem jeg er, og hvordan jeg er. 

- Om jeg er i dødens mørke, på lykkens tinder, i bekymringens grå, i ondskabens violette, i skyldens og skammens grøngule galde. Glæden kommer. Den forventer ikke, at jeg giver mig til at le og juble, eller at jeg glemmer sorgen eller savnet. Men den kommer, kiler sig ind og tænder sit lys. Igen og igen og igen og igen. Det giver håb, siger Tine Lindhardt.

3 Konsulenten: - Du skal kræse for dig selv

Man skal ikke bare snuppe en frysepizza og synke sammen, men lave lidt julemad, selv om man er alene. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Ligesom biskoppen anbefaler ensomhedskonsulent i Ældresagen David Vincent Nielsen at opretholde traditionerne, så godt man kan. 

- Man skal ikke bare snuppe en frysepizza og synke sammen, men lave lidt julemad. Måske købe et andebryst. Kræse for sig selv, siger han. 

- Og så skal man holde sig i kontakt med andre mennesker for eksempel via Teams og Zoom, og man kan skype og ringe.  Det vil være godt, hvis man er i forbindelse med dem, man ellers skulle have været sammen med, over for eksempel Teams, for så kan man se hinanden, mens man spiser, og man kan lade samtalen gå imens. 

David Vincent Nielsen foreslår også, at man kommer udenfor og går en lille tur.

Ældresagen har Ældretelefonen, som man kan kontakte, hvis man savner nogle at snakke med. Her sidder frivillige klar til at sætte én i kontakt med et andet menneske, som også gerne vil have en at tale med. Telefonnummeret er 8282 0300, og linjen er åben hver dag. Juleaftensdag kun til klokken 12.

4 Psykologen: - Find din hobby frem

Vi ved fra målinger, at det er godt for ens trivsel at lave noget praktisk. Foto: Annelene Petersen/Scanpix

At være sammen med andre skaber trivsel og robusthed, og derfor er det vigtigt, at man holder sig i kontakt med nogen, selv om man er fysisk alene, siger Frans Ørsted Andersen, som er forsker ved Aarhus Universitet, psykolog og forfatter.

- Ring, brug Facetime, send sms'er, skriv en e-mail eller noget, så du opretholder kontakten med dine nærmeste, siger han.

Han råder også til, at man lytter til radio og ser tv.

 - For det kan give en fornemmelse af "at være med".

Han foreslår også, at man finder sin hobby frem.

-  Læs, mal, strik, læg et puslespil, sæt billeder i orden, spil på guitaren. Vi ved fra målinger, at det er godt for ens trivsel at lave noget praktisk. Det er en sanselig oplevelse, som udløser en positiv stemning i kroppen, siger Frans Ørsted Andersen.

Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Udvider imperiet: Sydfynsk søskendepar overtager biograf i Horsens

Ærø For abonnenter

Del en Tesla med naboen: Ærøfonden og Øpower går sammen om at afdække behovet for el-delebiler

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis: Fødeafdelingen i Svendborg er klart styrket politisk og fagligt

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Faaborg-Midtfyn

Trist besked at få når man er på ferie: Kynisk tyv har stjålet børnenes sparebøsse

Erhverv For abonnenter

Værft og marina solgt: Nu skal der bygges boliger på Thurø

Svendborg

Kvinde blev skubbet ud på kørebanen: Politiet efterlyser stadig bilist

Annonce