Annonce
Faaborg-Midtfyn

Kommunalbestyrelsen blev sendt på foryngelseskur: Flere ældre kandidater vraget

Venstres Anne Jørgensen, 38, og SF's Lea Haahr, 39, er to af de yngre kandidater, vælgerne hyldede med høje personlige stemmetal. Også Socialdemokraterne havde succes med at satse på et ungt hold. Foto: Michael Bager
Kommunalbestyrelsen blev sendt på foryngelseskur, da der blev valgt - og vraget - mellem 96 kandidater tirsdag.

Faaborg-Midtfyn: Der er ikke den samme stråleglans over alder og erfaring, som der har været. I hvert fald ikke, hvis man spørger vælgerne i Faaborg-Midtfyn. Det gjorde partierne sådan set i forbindelse med kommunalvalget, og vælgerne sendte et klart signal tilbage om, at  kommunalbestyrelsen trængte til at få tilført noget ungdommeligt energi.

Oprydningen sås især hos Socialdemokraterne og Venstre, men den ligner en tendens.

Jeg synes altså, det er pragtfuldt, at vi har fået så mange unge, kvinder fra vores parti ind i kommunalbestyrelsen.

Jos Bisshop, vraget kommunalbestyrelsesmedlem for Socialdemokraterne.

Hos Venstre mønstrede den 67-årige spidskandidat, Kristian Nielsen, 804 stemmer. Det er det laveste personlige stemmetal en borgmesterkandidat for partiet har fået i Faaborg-Midtfyns historie, og mindre end det halve af, hvad hans forgænger på posten, Søren Kristensen, fik for fire år siden.

Annonce

Positivt med fornyelse

- Jeg kan dog stadig glædes over, at jeg var den kandidat, der fik næstflest stemmer efter Hans Stavnsager. Men selvfølgelig har du ret i, at vælgerne har vist, at de gerne ser noget fornyelse. Jeg ser det som noget positivt, at de gerne vil tilføre kommunalbestyrelsen noget ny energi, og det er da noget, vi skal tage med os, siger Kristian Nielsen.

 Kristian Nielsen ser gerne fornyelse i kommunalbestyrelsen, også i sit eget parti, Venstre. Foto: Birgitte Carol Heiberg

I hans parti blev heller ikke Bo L. Petersens mangeårige erfaring blev påskønnet. Bo Petersen har været med i kommunalpolitik siden 1998, men blev denne gang stemt ud. Bo Petersen er dog ikke specielt gammel, kun 51.

Fornyelseskravet ramte også Lars Tribler, 57, som vælgerne kun gav en periode i kommunalbestyrelsen. Ny i Venstres femmandsgruppe er Lars Scheby, 45.

Mod tendensen trækker, at venstrevælgerne nyvalgte den tidligere skoleinspektør John Jakobsen, der er 66, men generelt trækkes gennemsnitsalderen lidt ned, idet Herdis Hanghøi, 67, ikke genopstillede til kommunalbestyrelsen.

Venstres yngste kandidat er 38-årige Anne Jørgensen, som uden de store problemer fik genvalg.

Annonce

Unge kvinder vælter S-liste

De socialdemokratiske vælgere gav et ufrivilligt farvel til Jos Bisschop, der fylder 72 om to uger. Han er ked af valgnederlaget, især fordi opbakningen på hjemmebanen Kværndrup svigtede:

Jos Bisschop (S) fylder snart 72, og vælgerne har bestemt, at det bliver den sidste fødselsdag, han kan fejre som kommunalbestyrelsesmedlem.  Foto: Torsten Cilleborg

- For jeg ville gerne have haft en periode mere. Men omvendt synes jeg altså, det er pragtfuldt, at vi har fået så mange unge, kvinder fra vores parti ind i kommunalbestyrelsen. Det har været en af de ting, jeg gerne ville arbejde for, men det er kommet af sig selv, siger Bisshop, der har været aktiv i kommunalpolitik i 28 år.

Nu vil han ud og finde et arbejde, frem for at sidde og trille tommelfingre, meddeler formanden for Arbejdsmarkedsudvalget, hvor fem ud af syv medlemmer blev kasseret af vælgerne.

Her er det nye byråd

Socialdemokratiet:

Hans Stavnsager (borgmester): 3541

Anstina Krogh: 559

Tanja Kromann Clausen: 533

Kim Aas Christensen: 449

Mette H. Frederiksen: 425

Steffen Jensen: 462

Sarah Primsø Bach: 322

René Brinch Petersen: 262

Maria Busborg: 243

Lars Nielsen: 240

Venstre:

Kristian Nielsen: 804

Søren Kristensen: 690

Anne Jørgensen: 524

Lars Scheby: 570

John Jakobsen: 387

Konservative:

Vibeke Schaffalitzky de Muckadell: 659

Søren Clemmensen: 532

Thomas Ingemansen: 411

Dansk Folkeparti:

Anne Møllegaard Mortensen: 723

Jack Odgaard: 493

SF:

Lea Haahr: 559

Mads Holdgaard: 204

Radikale Venstre:

Søren Hansen: 375

Lokallisten:

Ole Pedersen: 472

Enhedslisten:

Kirsten Lundgaard: 178

Socialdemokraternes grand old lady, Anne-Merete Mikkelsen, besluttede inden valget, at denne periode skulle være hendes sidste. Da hun i maj meddelte sit stop, sagde den 69-årige veteran, at hun efter 25 års virke ønskede at give faklen videre til ”gode, yngre kræfter”.

Det fromme ønske, som hun altså deler med Jos Bisschop, blev hørt. Partiet fik nyvalgt Maria Busborg, 35, Sarah Primsø Bach, 38, René Brinch Petersen, 42, og Mette H. Frederiksen, 44. De socialdemokratiske vælgere er dog ikke mere aldersforskrækkede, end de også gav nyvalg til Lars Nielsen, 65.

Annonce

77-årig spids fik tilbagegang

Også i andre partier tegner tendensen sig. De konservative var ved valget anført af 77-årige Søren Clemmensen, og selv om partiet fik et fremragende valg og gik to mandater frem, måtte "Clemme" se sin egen popularitet dale. Ved valget i 2017 fik han 785 personlige stemmer, tirsdag 532.

Partiets fremgang blev især båret af Vibeke Schaffalitzky de Muckadell, 33, (659 personlige stemmer). Clemmensen har meddelt, at dette valg var hans sidste.

Konservative fik et kanonvalg, men den 77-årige spidskandidat Søren Clemmensen måtte notere sig for en tilbagegang. Foto: Birgitte Carol Heiberg

SF havde selv valgt fornyelsen, og vælgerne kvitterede ved at give 39-årige Lea Haahr et fornemt valg med 564 personlige stemmer, mens den 75-årige veteran og tidligere spidskandidat, Torben Smith, ikke kom i nærheden af en byrådsplads med 124 personlige stemmer.

Trenden slog til gengæld ikke igennem hos Lokallisten og Radikale Venstre, der ellers stillede med et par meget unge kandidater. Lokallisten havde store forventninger til den 18-årige gymnasieelev Alberthe Veggerskilde, der måtte se sig henset til listens fjerdeplads med 134 stemmer. Hos Radikale fik 21-årige Markus Valentin en tredjeplads med sine 185 stemmer.

Enhedslisten gik helt i den anden grøft i et omvendt generationsskifte og skiftede 57-årige Morten Schjøtt ud med 71-årige Kirsten Lundgaard, der fik et billigt byrådssæde på 178 personlige stemmer.

Hos DF var vælgertilslutningen ikke stor nok til at give Åge Priisholm, 67, eller folketingskandidat René Jørgensen, 48 år, fire år mere i kommunalbestyrelsen. De to pladser gik til Anne Møllegaard Mortensen, 58, og Jack Odgaard, 60.

Annonce
Navne For abonnenter

Ene mand på toppen: Simon Sophus Nielsen står på mål for en omdiskuteret industri

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Langeland For abonnenter

Se video: Langeland går mod strømmen, og fjernvarmekunder undgår prisbomber - nogle får endda en lavere regning i 2022

Debat

Læserbrev: Vækst er ikke en lige linje

Sport For abonnenter

Danskerklubben Brentford kan også have et kommercielt motiv - London-klubben har flere motiver til at hente Christian Eriksen

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Ærø For abonnenter

Mens landsholdet kæmper om medaljer, savner de håndboldspillere i Marstal: - Det er lidt demotiverende

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Navne

Fynske dødsfald

Faaborg-Midtfyn

45 efterskoleelever smittet, og ski-tur udsat: - Det er et lille Wuhan her hos os

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Stærkt med nye film- og skatteuddannelser i Svendborg

Ærø For abonnenter

Se video: Ærøskøbing Vandværk graver 43 meter ned i jorden efter mere og bedre vand

Svendborg

Planen var at vente på ophævede restriktioner: Nu genåbner Torvecaféen alligevel

Annonce