Ole Jensen fra Tved ved Svendborg sætter sig glad og tilfreds ind i sin blå ladvogn. Ladet er tomt - bortset fra et par tomme kasser og kurve. Lasten er afleveret. 140 kilo æbler er blevet byttet til 14 liter ren æblemost. Friskpresset og pasteuriseret, så det kan holde sig et år. Mindst.
Det er en årlig tilbagevendende begivenhed på Orskov Foods i Ørbæk. Folk kommer og afleverer æbler fra haven og får most retur. Én liter for hver 10 kilo æbler.
- Vi får alle mulige sorter ind. Det er aldrig til at vide, hvad folk kommer med, men det er også det, der gør det så spændende. Det hele ryger bare ned i graven og bliver presset. Det er ikke et standardiseret produkt, vi får ud i den anden ende. Det smager af de æbler, som folk kommer med, siger Jesper Dalskov-Rasmussen, som er salgsdirektør hos Orskov Foods.
Duften af friske æbler er markant ved graven, hvor det er blevet Christian og Lena Jørgensens tur til tømme traileren med æbler fra deres fritidshus på Nordfyn. I mellemtiden viser Jesper Dalskov-Rasmussen avisens udsendte, hvad der sker med æblerne, efter de er blevet afleveret.
Holdes adskilt
Indenfor er biernes summen blevet erstattet med lyden af grådige maskiner, der hvæser og summer.
I graven bliver æblerne skyllet og transporteret til en maskine, der hakker frugterne i fine stykker. Herfra bliver de pumpet via et rørsystem hen til de to æblepressere af ældre dato.
- De fungerer som en vinpresse. Det ligner nærmest et par strømpebukser, der bliver trukket ind og ud og presser saften fra æblerne. Vi bruger faktisk de samme maskiner til at presse kirsebær og ingefær, fortæller Jesper Dalskov-Rasmussen.
Et kæmpe kar er fyldt til randen med den pressede saft. Pulpen bliver brugt til biogas.
- Når vi presser æblerne, får vi cirka 85 procent ud af dem. Vi laver most hele efteråret og frem til januar, men det, vi presser her i efteråret, er den bedste most. Den bliver så varmebehandlet og kommer på tanke, som vi kan tappe af, til en nye høst er klar næste år, siger salgsdirektøren, der understreger, at haveæblerne ikke blandes med virksomhedens øvrige produktion.
- Vi får jo også æbler fra vores frugtplantager. Nede omkring Oure har vi 110 hektar, hvor vi får frasorterede æbler fra. Det, vi laver med haveæblerne, holder vi adskilt, siger han.
Haveæblerne udgør mellem 25 og 50 procent af Orskov Foods råvaremængde, og folk, der ikke har æbletræer hjemme i baghaven, kan købe mosten i Rema 1000.
- Det er et koncept, vi kalder Årets Æblerov, og som vi har udviklet med Rema 1000 for fem-seks år siden, siger Jesper Dalskov-Rasmussen
Ikke noget nyt - og så alligevel
Selve historien med at bytte æbler til most går helt tilbage til dengang, Møller Andersen åbnede mosteriet i Ørbæk i 1938.
- Dengang havde byen måde mosteri og mejeri. I dag fungerer huset, hvor det oprindelige mosteri lå, som vores administrationsbygning, fortæller Jesper Dalskov-Rasmussen.
- Siden dengang har vi taget imod private haveæbler. Man gør det sikkert også andre steder i landet, men vores koncept er klart det største. Der er ikke nogen, som tager imod så mange æbler, som vi gør, fortsætter han.
Mængden af æbler svinger utroligt meget fra år til år. Nogle år er det kun 300 ton, mens det når op 1000 ton andre år.
- Hvis ikke der er æbler nok derude, kommer haveejerne ikke med dem. Det skal jo også kunne svare sig. Hvem gider køre ind med 20 kilo for at få to liter most, spørger Jesper Dalskov-Rasmussen retorisk.
Han håber dog at runde 500 ton i år, hvor organisationen Stop Spild af Mad er en del af samarbejdet for første gang.
- Vi er glade for samarbejdet med Stop Spild af Mad, hvis logo kommer til at være på kartonerne, som forbrugerne kan købe ude i butikkerne. Og organisationen har gjort meget for at oplyse om konceptet på de sociale medier. Ofte halser man efter udviklingen og tidsånden, men her er det faktisk tidsånden der har indhentet os, siger Jesper Dalskov-Rasmussen.