Annonce
Erhverv

Aktionsgruppe organiserer modstanden mod Rema uden for Rudkøbings bymidte

En aktionsgruppe går nu til kamp mod et Rema 1000-supermarked ved dette sted på Nørrebro. Her ses otte af dem, der er med. Fra venstre Palle Aagaard, Klaus Rønnebro, Iben Lauritzen, Peter Dragsbo, H.C. Rasmussen, Lulu Okholm, Ole Davidsen og Hanne Davidsen. Foto: Michael Lorenzen
Foreløbig har over 30 personer og repræsentanter for foreninger tilmeldt sig en aktionsgruppe, der vil holde "gryden i kog" i debatten om en Rema 1000 på Nørrebro i Rudkøbing.

LANGELAND: Modstanderne af, at Rema 1000 får lov at bygge og åbne supermarked uden for det nuværende handelsområde i Rudkøbing, går nu målrettet til værks og samler kræfterne.

Foreløbig har over 30 meldt sig til en aktionsgruppe, og de opfordre andre til at følge trop. Der skal snarest udpeges tovholdere til forskellige opgaver.

Målet er holde "gryden i kog" blandt andet via debatten frem til kommunalvalget i november i år. Et flertal i kommunalbestyrelsen vil arbejde videre med en mulig udvidelse af centerområdet, som er en forudsætning for en Rema-butik på dette sted.

Annonce

- Det er vigtigt at understrege, at det ikke kun er Bevaringsforeningen, som er med her. Selvfølgelig har Bevaringsforeningen været primus motor for initiativet, men mange andre har meldt sig under fanerne. Her er både enkeltpersoner, repræsentanter for  handelsstandsforeningen og fra museumsforeningen, og modstanden støttes også af Det Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet, de Konservative, et flertal i Venstre og dele af Socialdemokratiet og SF, siger Peter Dragsbo, som er formand for Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø.

Rema velkommen i bymidten

Aktionsgruppen fastslår, som andre modstandere tidligere har fremført i debatten, at man ikke har noget imod, at Rema 1000 kommer til Rudkøbing. Men at det skal foregå inden for det handelsområde, som er udlagt i bymidten til dagligvarehandel.

Lille flertal for at udvide centerområde

I kommunalbestyrelsen endte afstemningen på mødet 8. februar med, at otte stemte for, at man går videre med en mulig udvidelse af centerområdet i Rudkøbing. Det er en forudsætning for, at Rema 1000 må etablere sig på Nørrebro.

For stemte Tonni Hansen, Tonny Gjersen, Gert Schmidt og Winnie Kielstrup Hansen (alle SF), Lisa Pihl Jensen og Arno Kruse (begge S), Ulrik Kølle Hansen (V) og Kim Welcher (DF).

Imod stemte Nynne Printz og Erik Jørgensen (begge SF), Bo C. Nissen (K), Jan Ole Jakobsen og Knud Gether (begge V) samt René Larsen (S).

Bjarne Nielsen (V) undlod at stemme.

- Skal et stykke af det gamle Rudkøbing på Nørrebro rives ned til fordel for P-pladser og et supermarked? Vil vi stadig have en levende bymidte i Rudkøbing med butikker i centrum? Skal vi bevare indkøbsmulighederne i Langelands mindre byer, spørger aktionsgruppen.

Indtil videre er det en mailgruppe. Man vil danne en gruppe på Facebook. Mere kan komme på tale.

- Når corona-restriktionerne forhåbentligt bliver ophævet eller lempet på et tidspunkt, og flere må samles, kan det så komme på tale at etablere en egentlig forening?

- Det har vi ikke taget stilling til. Indtil videre er det organiseret meget fladt, men måske kan det blive mere struktureret på et tidspunkt. Men det spørgsmål må vi altså afklare længere fremme, svarer Peter Dragsbo.

Annonce

Faaborg som skræmmebillede

Aktionsgruppen argumenterer med, at den ikke ønsker et brud med mange års politik, der har villet fastholde al dagligvarehandel i bymidten.

- Det er en politik, som har været rost fra mange sider. Og en politik, som blev stærkt anbefalet af Cowi-rapporten fra 2020, som kommunen har betalt for, tilføjer gruppen.

Modstanderne mener, at projektet på Nørrebro vil være en trussel mod det levende byliv, som Rudkøbing har formået at bevare i bymidten.

- I modsætning til andre byer som Faaborg eller Sønderborg, hvor man kan se skræmmebilledet: Halvtomme bymidter, fordi perspektivløse kommunalbestyrelser har sagt ja til nye "centre" både her og der, tilføjer gruppen.


De fire supermarkeder i Rudkøbing, der har disponeret i tiltro til den hidtidige politik, må dels føle sig dolket i ryggen, dels må de nu overveje også at rykke ud og placere sig i byens yderdistrikter.

Aktionsgruppen mod Rema 1000, Rudkøbing


Aktionsgruppen frygter ligeledes, at et discount-supermarked udenfor Rudkøbings bymidte vil trække omsætning væk fra købmanden i Humble og brugserne i Bagenkop, Lohals, Snøde, Humble og Tullebølle og dermed være en trussel for deres overlevelse og livet i lokalsamfundene.

De er med i aktionsgruppen

Indtil videre har følgende meldt sig til modstanden mod en Rema-butik uden for det nuværende handelsområde i Rudkøbing:

Jesper Ansbæk, Michael Martin Jensen, H.C. Rasmussen, Anker Nielsen, Lene & Bjørn Haaning, Helle Ravn, Lulu Okholm, Jørgen Skaarup, Iben Lauritzen, Klaus Rønnebro, Knud Pedersen, Frits Feodor Nielsen, Marianne Nielsen, Jan Andersen, Elna Krogsmose, Henriette Lorentz, Ole Johnsen, Palle Aagaard, Niels Vous, Povl Erik Hansen, Birgitte Hansen, Ole Davidsen, Hanne Davidsen, Torbjørn Brun Madsen, Hans-Henrik Wienberg, Janne Riis Peitersen, Nikolaj Nilou, Hanne Falcke, Niels Lindberg, Søren Ramsing, Lise Munk og Peter Dragsbo

- Dertil kommer, at det koncentrerede byliv i Rudkøbing er en stor gevinst for os alle. En gevinst for turisterne, der elsker at komme i en levende gammel by. Og en gevinst for os langelændere, som mødes i midtbyen og her vedligeholder lokalsamfundets sammenhængskraft, nævner aktionsgruppen.

Annonce

Urimelig behandling

Gruppen mener også, at en ændring af grænsen, så Rema 1000 må bygge på Nørrebro, er urimelig over for Super Brugsen, Netto, Fakta og Aldi.

- De fire supermarkeder i Rudkøbing, der har disponeret i tiltro til den hidtidige politik, må dels føle sig dolket i ryggen, dels må de nu overveje også at rykke ud og placere sig i byens yderdistrikter, siger aktionsgruppen og fortsætter:

- Et sådant svigt af bymidten er i modstrid med den række gode projekter, som i de forrige år har været igangsat for at styrke bymidten: Det nye Bystræde, Aktion Tomme Butikker og Realdania-projektet om Liv i Bymidten med stiforløb, "varder", genoplivning af museet i Østergade og så videre. Skal det smides på lossepladsen? Og hvad siger Realdania?

Realdania har lagt otte millioner kroner i bymidte-projektet.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Kultursammenstød mellem København og Svendborg: Radio Diablo på vej ud af Radio Loud

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Store mængder af mønter, skibsnagler og våben fra vikingetiden fundet på Ærø: - Det er helt exceptionelt!

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis: Der skal mere lys over Holmegaard-sagen - og det kommer der nu

Sport

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Sport

Gammel mesterklub prøver igen: B1909 hiver eks-divisionsspiller ind i manegen - Svendborg-Oure vandt topkamp

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Erhverv For abonnenter

Blomsterværkstedet Tine P kalder det forhastet at melde sig ud af Interflora - Vi vil hellere gå dialogens vej

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Svendborg

Imam fra Svendborg ønsker sharialov og islamisk stat: Borgmester Bo Hansen fordømmer hans udtalelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Gigantisk solcellepark er på vej: Kan producere grøn strøm til 31.000 husstande

Kultur

Publikum bar berørt stjerne: MØ’s eneste koncert i 2021 bød på nyt verdenshit og ”Fisse i dit fjæs”

Annonce