Annonce
Fyn

Afviser at give aktindsigt: Forløb om forbud mod betonværk er mørklagt

Hvem kendte til forbuddet mod produktionen af beton på BG Betons fabrik på Stat-Ene-Vej i Odense? Og hvorfor blev folkene bag Odense Letbane og Nyt OUH ikke orienteret om forbuddet? Det er blot nogle af de spørgsmål, der står stadig står tilbage. Foto: Michael Bager
Odense Kommune afviser at give aktindsigt i sagen om BG Betons betonværk i Tietgenbyen, fordi der er tale om en straffesag, hvor dommen fortsat kan ankes. Anklager vil kigge dommen igennem, før han vurderer om bødestraffen på 47.500 kroner skal ankes til landsretten.

Odense: Der kommer formentligt til at gå en rum tid endnu, før offentligheden bliver fuldt oplyst om, hvordan et betonværk i Tietgenbyen har kunnet fortsætte med at producere og levere enorme mængder beton til offentlige milliardbyggerier, selvom Odense Kommune helt tilbage i slutningen af 2018 nedlagde et forbud mod betonproduktionen på værket.

Odense Kommune har således afslået Fyens Stiftstidendes anmodning om aktindsigt, fordi sagen stadig verserer i det strafferetslige system.

”Odense Kommune meddeler ikke aktindsigt, da de relevante dokumenter indgår i en sag inden for strafferetsplejen, hvor det på nuværende tidspunkt overvejes, hvorvidt den netop afsagte dom skal ankes til landsretten, hvad der er en frist på to uger til regnet fra 1. marts 2021”, skriver kontorchef Christopher Mammen Rau i afslaget.

Annonce

Fem tilsynsbesøg efter forbud

En del af forløbet blev kortlagt i retten mandag eftermiddag, hvor BG Beton fik en bøde på 47.500 kroner for at have produceret beton på trods af forbuddet fra Odense Kommune.

Her fremgik det, at BG Beton har manglet den helt afgørende miljøgodkendelse til det opførte betonværk på Stat-Ene-Vej og derfor ikke har haft tilladelse til at producere beton til de store, fynske byggerier, der blandt andet tæller Odense Letbane og Nyt OUH.


Vi lever jo ikke i en bananrepublik. Så normalt er det nu engang sådan, at når Odense Kommune siger til en privat virksomhed, at de skal stoppe en produktion, så bliver det fulgt. Derfor er denne her sag også meget usædvanlig. Jeg har aldrig set sådan en sag før.

Klaus Holten Kristensen, anklager


Odense Kommune udstedte forbuddet i starten af november 2018 og meldte i slutningen af 2018 BG Beton til politiet, fordi de fortsatte produktionen.

Derefter har Odense Kommune – uden held – forsøgt at indskærpe forbuddet over for BG Beton, der har fortsat med produktionen.

Opslag hos Miljøstyrelsen viser, at Odense Kommune har været på fem tilsyn, siden forbuddet blev nedlagt: To i starten af december 2018, to i oktober 2019 og et i december 2020.

Og det fremgår også, at kommunen både i efteråret 2019 og så sent som i slutningen af januar i år har givet BG Beton indskærpelser, som bliver givet, når en virksomhed bliver pålagt at ophøre en ulovlig aktivitet.

Annonce

Skrappeste værktøjer uden effekt

Forbuddet og indskærpelserne af forbuddet har dog tilsyneladende ikke haft den store effekt på driften af betonværket, der er fortsat ufortrødent til fordel for byggerierne af Odense Letbane og Nyt OUH.

Anklager Klaus Holten Kristensen har stor erfaring med at føre sager om overtrædelser af miljølovgivningen, men har aldrig før set en sag, som den han mandag førte mod BG Beton.

Han peger på, at det er yderst usædvanligt, at en privat virksomhed på den måde ignorerer et forbud fra en tilsynsmyndighed.

Kender du noget til sagen?

BG Beton forsøgte først at få betonværket på Stat-Ene-Vej godkendt hos kommunen, men begyndte sidenhen at lave beton til Fyns største byggerier uden miljøtilladelser.

Hvis du kender noget til sagen, vil vi meget gerne høre fra dig.

Send en mail til journalist Rune Hellgren Blichfeldt på rkr@fyens.dk eller Jonas Ancher Nyeng på jany@fyens.dk.

- Vi lever jo ikke i en bananrepublik. Så normalt er det nu engang sådan, at når Odense Kommune siger til en privat virksomhed, at de skal stoppe en produktion, så bliver det fulgt. Derfor er denne her sag også meget usædvanlig. Jeg har aldrig set sådan en sag før, siger Klaus Holten Kristensen, der endnu ikke har taget stilling til, om han vil anke dommen.

Ifølge Klaus Holten Kristensen har Odense Kommune slået så hårdt ned på produktionen, som loven tillader.

- Forbuddet er jo storebroren til det mere almindelige påbud. Det er det ultimative redskab, som en kommune kan hive op af værktøjskassen.

Han mener heller ikke, at Fyns Politi kunne have gjort mere for at få produktionen stoppet.

- Politiet har ingen beføjelser til at gå ud og gøre noget fysisk på stedet. Det er ikke sådan, at man kan rekruttere politihjemmeværnet, som så kan stå i døgndrift og bevogte betonværket, indtil sagen er kommet igennem systemet, og der bliver rejst en tiltale, siger Klaus Holten Kristensen, der ikke har mange kommentarer til, at der er gået mere end to år fra sagen blev anmeldt af Odense Kommune, til der faldt dom mod BG Beton.

- Det handler jo om, hvordan forskellige typer sager bliver prioriteret op mod hinanden, så det må ledelsen i politiet stå på mål for, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Fyns Politi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Annonce