Annonce
Svendborg

Aftale på plads om Svendborgs første statsskov: Første spadestik taget, nu skal jorden erhverves

Borgmester Bo Hansen (S) plantede et af de tre første træer i skovrejsningsprojektet, som er en aftale mellem Naturstyrelsen, Svendborg Kommune og Vand & Affald om op til 540 hektar ny skov nordøst for Svendborg. Foto: Hans-Henrik Dyssel
Der er ingen statslige skove i Svendborg Kommune. Men mandag tog Naturstyrelsen, Svendborg Kommune og Vand og Affald et skridt i retning mod at etablere op til 540 hektar statslig skov mellem Svendborg og Skårup.
Annonce

Holmdrup/Skårup: De første tre træer i Svendborgs første statsskov er plantet. Og med spadestik og underskrifter kom skovrejsningsprojektet nordøst for Svendborg lidt tættere på at blive til virkelighed.

Ceremonien fandt sted mandag eftermiddag ved Skovmølleværket i Skårup, hvor borgmester Bo Hansen (S), bestyrelsesformand for Vand og Affald Niels Christian Nielsen og skovrider Jakob Harrekilde fra Naturstyrelsen Fyn alle plantede et træ og underskrev samarbejdsaftalen om det store skovrejsningsprojekt.

Her er der lavet aftale om skovrejsning. Hvorvidt det bliver realiseret, afhænger af, hvor mange lodsejere der kan laves aftaler med.

Borgmesteren åbnede ceremonien med en tale, hvor han glædede sig over aftalen, der kan ende med op til 540 hektar statslig skov i Svendborg fordelt på to områder. Men Bo Hansen gjorde det samtidig klart, at der endnu ikke er lavet aftaler med de cirka 114 private lodsejere, der ejer jorden, hvor skoven kan blive rejst.


Jeg glæder mig over, at vi med projektet kan være med til at sikre rent grundvand til vores efterkommere. For rent grundvand er ikke en selvfølge. Det viser de talrige fund af pesticider i dansk grundvand med al tydelighed.

Niels Christian Nielsen


- Alt i alt bliver skoven omkring 540 hektar – hvis vi altså lykkes med at erhverve så meget jord. Det er en del af al den spænding, der ophober sig lige nu. For salg af jord er naturligvis frivilligt, og vi kan nu engang kun rejse det skov, som vi kan købe. Derfor er det et projekt, der kommer til at tage rigtig mange år. Samarbejdsaftalen er 20 år, fordi det tager tid at erhverve jord, sagde Bo Hansen.

Nogen konkret tidshorisont kom borgmesteren ikke ind på. Men han gjorde det klart, at skovrejsning ikke er for utålmodige sjæle.

- Det er i hvert fald ikke lige rundt om hjørnet, at denne her skov kommer til at give skyggegener, sagde Bo Hansen.

Annonce

Vandet er vigtigt

Bestyrelsesformand i Vand og Affald Niels Christian Nielsen, lagde i sin tale vægt på vandet, og at skovrejsningsprojektet har stor strategisk betydning for byens fremtidige vandforsyning.

- Jeg glæder mig over, at vi med projektet kan være med til at sikre rent grundvand til vores efterkommere. For rent grundvand er ikke en selvfølge. Det viser de talrige fund af pesticider i dansk grundvand med al tydelighed. Men med det her projekt tager vi et stort skridt for at beskytte grundvandet øst for Svendborg, hvor vi henter godt en tredjedel af drikkevandet til Svendborg by, sagde Niels Christian Nielsen.

Skovrejsningsprojektet

Det er Svendborg Kommune, Vand og Affald samt Naturstyrelsen, der står bag skovrejsningsprojektet nordøst for Svendborg.

Den samlede omkostning til køb af jord og anlæg af skoven forventes at blive omkring 120 millioner kroner. Kommunen skal betale 22 procent af omkostningen til jordkøb, Naturstyrelsen 28 procent og Vand og Affald A/S betaler for tinglysning af en servitut om forbud mod brug af gødskning og pesticider på jorderne, svarende til 50 procent af omkostningen til jordkøb.

Naturstyrelsen finansierer omkostningerne til etablering af skoven. Naturstyrelsen skal stå som ejer og drive skoven.

Svendborg Kommunes investering er på 693.000 kroner om året over de næste 30 år. Forud for aftalen har der været afholdt møde med lodsejere i projektområdet og et borgermøde.

Inden for projektområderne ligger i alt cirka 114 ejendomme. Målet er, at der om 30 år er plantet 540 hektar skov på de to udpegede arealer. Det svarer til cirka 756 fodboldbaner.

Lodsejerne kan frivilligt vælge, om de vil sælge jord til projektet.

Landbrugsstyrelsen har givet betinget samtykke om såkaldt fri multifunktionel jordfordeling til projektet.

Jordfordeling er en frivillig arealomlægning, hvor mange lodsejere køber og sælger jord på én gang, og hvor der samtidig erhverves jord til skovrejsningen.

Forhandlinger om jordfordeling kan begynde til oktober, hvis der gives endelig samtykke af Landbrugsstyrelsen.

Og hvis man vil beskytte grundvandet, er skovrejsning det stærkeste virkemiddel, lød det fra bestyrelsesformanden.

- Grundvandet, som dannes under skoven, vil derfor være helt rent. Tilmed har vi garanti for, at når først skoven er rejst, så bliver den indregistreret som fredskov. Skoven er dermed en løsning, der holder vand, sagde Niels Christian Nielsen.

Annonce

En stor dag

Skovrider Jakob Harrekilde fortalte i sin tale, at skovrejsning ikke alene skal beskytte grundvandet – men skoven kan også opfange CO2, øge biodiversiteten, ligesom den giver bedre adgang til naturen.

Det var en stor dag og en stor aftale, sagde Jakob Harrekilde fra Naturstyrelsen Fyn. Foto: Hans-Henrik Dyssel

- Derfor er det en stor dag for os i Naturstyrelsen. Det er også en stor aftale. Det bliver forhåbentlig starten på den første statsskov i Svendborg Kommune, sagde Jakob Harrekilde, som avisens udsendte fik mulighed for at stille et par spørgsmål efter ceremonien:

I taler om 540 hektar skov, men aftalen er baseret på, at der skal laves frivillige aftaler med lodsejerne. Hvor realistisk er det, at der bliver rejst 540 hektar skov?

- Det er lidt som at spå om fremtiden, og vi ved ikke, hvordan det ser ud om 10-15 år. Men det er selvfølgelig derfor, vi har lavet en 20-årig aftale, for vi ved, at det her tager tid, sagde Jakob Harrekilde.

Men giver det overhovedet mening at tale om 540 hektar skov?

- Ja, det gør det, for det er det areal, vi har lavet en aftale om. Og det er veldefineret på kort, så det er kun inden for det område, vi arbejder på at finde arealer.

Underskrift af aftale mellem Naturstyrelsen, Svendborg Kommune og Vand & Affald om op til 540 hektar ny skov nordøst for Svendborg. Bestyrelsesformand for Vand og Affald, Niels Christian Nielsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Hvemhvadhvor: Så kom der billeder af sommerliv ved Nordenhuse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

S-politiker tiltalt 'lille du' og bedt om at passe gryderne: - Respektløst

Annonce