Annonce
Faaborg-Midtfyn

Afstemning i menighedsråd var ulovlig: Lyngvild truer med at destruere sin kirkekunst

Formand for menighedsrådet, Thomas Patrick Ingemansen tager det på sin kappe, at en sognepræst på orlov fik lov at stemme - og dermed gjorde afstemningen ulovlig. Foto: Torsten Cilleborg
Sognepræst fik lov at stemme, selv om han havde orlov, så nu indkaldes menighedsrådet ekstraordinær for at stemme én gang til.
Annonce

Faaborg: Dramaet om Jim Lyngvilds syv kæmpefotostater i Helligåndskirken i Faaborg tager nu en uventet drejning, for den afstemning i menighedsrådet, der viste et snævert flertal for at pille værkerne ned, var i strid med formalia.

Afstemningen skal gå om.

Samtidig vokser presset på det snævre flertal i Faaborg Menighedsråd, der sagde nej.


Det kan jo være, at nogen har ændret holdning, efter de har fornemmet folkestemningen eller ladet sig overbevise af nogle af de argumenter, der har været fremme i debatten.

Thomas Patrick Ingemansen, formand for Faaborg Menighedsråd.


Dels er en vejledende afstemning, som formanden for menighedsrådet - og tilhænger af Lyngvilds billeder - Thomas Patrick Ingemansen lagde ud på Øhavskirkernes Facebookside, nærmest gået viralt.

Annonce

6.600 har stemt

Folk fra hele landet har stemt, i skrivende stund 6.600 mennesker. Resultatet er overvældende entydigt: 98 procent vil lade billederne bliver hængende.

Stemmerne følges op af hundredvis af kommentarer i forskellige Facebook-tråde, som viser, at mange mener, at flertallet af menighedsrådsmedlemmerne tænker for gammeldags.

Jim Lyngvilds syv gigantiske billeder med bibelske motiver er en attraktion i Faaborg Kirke. Foto: Michael Bager

På sidelinjen følger kunstneren Jim Lyngvild debatten, og han vil lade billederne destruere, hvis de ikke kan komme op og hænge i kirken igen efter en større renovering, der starter i efteråret.

Annonce

Præst på orlov stemte

Det er formanden for menighedsrådet Thomas Patrick Ingemansen, som har konstateret, at afstemningen var ulovlig.

Thomas Patrick Ingemansen og Jim Lyngvild ved præsentationen af kirkekunsten. Foto: Michael Bager

- Det var den fordi, at en af vores præster, Henrik Nedergaard, afgav en stemme. Han har orlov frem til 1. juli, og derfor skulle han ikke have haft lov at stemme, fortæller formanden.

- Burde du ikke som formand have draget omsorg for, at formalia blev overholdt?

- Jo, den tager jeg på min kappe. Og derfor har jeg også straks indkaldt til et ekstraordinært menighedsrådsmøde 6. juli, hvor vi tager afstemningen én gang til, for det er vigtigt, at vi overholder reglerne.

Annonce

Giver måske samme resultat

Det er ikke sikkert afstemningen ændrer noget, for den 6. juli har Henrik Nedergaard stemmeret, så han kan stemme nej igen på lovlig vis. Måske bliver resultatet endnu mere snævert end sidst, for i torsdags var sognepræst Lene Matthies forhindret. Hun vil stemme for Lyngvilds billeder, og så står der 7-6 til modstanderne.

- Det kan jo være, at nogen har ændret holdning, efter de har fornemmet folkestemningen eller ladet sig overbevise af nogle af de argumenter, der har været fremme i debatten, siger Thomas Patrick Ingemansen, der understreger, at det ikke er med den bagtanke, han har genindkaldt rådet ekstraordinært.

Annonce

Vil lade billeder destruere

Jim Lyngvild er en af dem, der har justeret på sin holdning, siden han fik opgaven af menighedsrådet:


Jeg tror ikke, der vil komme noget godt ud af at forsøge med pression overfor menighedsrådet, men sagen er altså, at de billeder er skabt til Faaborg Kirke. De skal ikke hænge et andet sted.

Jim Lyngvild, kunstneren bag fotostaterne i Helligåndskirken


- Fra starten var det jo aftalen, at billederne kun skulle hænge i kirken til september, men når det har gjort så stort et indtryk på så mange mennesker, synes jeg det er helt relevant, at man overvejer at lade dem blive hængende i længere tid, siger han.

Jim Lyngvilds vil hellere destruere billederne end lade dem hænge i en anden kirke, for de er skabt til Helligåndskirken i Faaborg. Foto: Michael Bager

I et opslag på Facebook skriver han, at billederne destrueres efter 1. september. Han afviser overfor avisen, at det er en trussel:

- Overhovedet ikke, jeg tror ikke, der vil komme noget godt ud af at forsøge med pression overfor menighedsrådet, men sagen er altså, at de billeder er skabt til Faaborg Kirke. De skal ikke hænge et andet sted, fastslår han.

Annonce

Gerne på museum

Han åbner dog en kattelem for, at han godt kunne se dem på Faaborg Museum:

- Ja, for det er en kulturinstitution forankret i Faaborg, som Helligåndskirken også er, siger han.

Lyngvild erkender, at en eventuelt destruktion vil kræve forudgående aftale med erhvervsmanden Ole Billum, der har finansieret den kunstneriske proces. Selve ophavsretten til billederne er Jim Lyngvilds, deres fysiske udtryk som fotostater i rammer er Ole Billums.

Det har ikke været muligt at træffe Ole Billum for at høre hans syn på sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce