Annonce
Svendborg

Aflyst boligmesse blev startskuddet for et år med corona på Sydfyn: Da han tændte telefonen, var verden på den anden ende

Bolig-, mad- og designmessen i Svendborg blev sidste år aflyst i allersidste øjeblik, da statsministeren opfordrede til at skubbe eller annullere større arrangementer med over 1000 mennesker. Foto: Hans-Henrik Dyssel
For nøjagtigt et år siden måtte arrangørerne bag den årligt tilbagevendende bolig-, mad- og designmesse i Svendborg Idrætscenter trække stikket på begivenheden af frygt for coronasmitte. Lasse Jørgensen, der gennem årtier har lavet messer rundt om i Danmark, ser tilbage på den skæbnesvangre dag, der ikke alene blev startskuddet på et år, hvor vi alle måtte forholde sig til virusset, men også et bekosteligt af slagsen for messearrangøren.

Svendborg: En fredag i marts sidste år stod Lasse Jørgensen foran sin lokale køreskole. Han var ved at tage motorcykelkørekort og slukkede derfor sin telefon, inden teoritimen gik i gang.

I det øjeblik var Lasse Jørgensen lykkeligt uvidende om, hvad der ventede ham. At verden, som han kendte den, ville nå at ændre sig drastisk og nærmest varigt i løbet af de to timer, telefonen var på standby. Og at grundlaget for hans virksomhed, Intercomp, der står bag en af landets største messer, med ét ville forsvinde.

Da han åbnede sin telefon igen, var den rødglødende.

- Jeg tror, jeg havde 30 ubesvarede opkald, og jeg tænkte: 'Sig mig engang, hvad er det, der sker her?, fortæller han.

Samtidigt med Intercomp-direktørens teoritime havde statsminister Mette Frederiksen (S) stillet sig frem på et af sine - skulle det vise sig - første pressemøder omhandlende coronavirusset, som kort forinden var nået til Danmark.

Statsministeren præsentere to tal, som i dagens lys virker ret så absurde, på pressemødet den 6.marts 2020. Det ene var, at i alt 21 danskere indtil videre var ramt med corona, og det andet var en opfordring til, at arrangementer, som ville samle over 1000 personer, enten skulle aflyses eller udskydes i et forsøg på at inddæmme og forebygge smittespredning.

Beskeden landede i Lasse Jørgensens telefonsvarer nogenlunde samtidigt med, at man i Svendborg var ved at gøre klar til den årlige og ret så populære bolig- og designmesse, som plejer  at trække på den gode side af 20.000 mennesker til, og som var planlagt til at åbne dagen efter.

Som vi alle ved, skete det ikke.

- Jeg stod i Aarhus. Det var fredag, og vi skulle åbne messen om lørdagen. Og hele messen var bygget op og færdig. Jeg får så ringet hjem til kontoret og får at vide, at jeg skulle se at komme til Svendborg i en fart. Jeg fik et chok og kunne slet ikke forstå noget som helst, forklarer messearrangør Lasse Jørgensen her et år efter.

- Da jeg kom frem, var de fleste udstillere allerede ved at pakke ned. Vi talte lidt om, om vi kunne køre videre, men klokken 17.30 blev vi enige om, at det ville vi ikke, og vi annullerede messen.

Annonce

Et dyrt år

Da historien om aflysningen af den store messe i idrætscentret ramte Fyns Amts Avis 7. marts, var det første gang, at læserne måtte forholde sig til Covid-19 på forsiden af lokalavisen. Og første gang, de for alvor skulle forholde sig til virussets konsekvenser på Sydfyn.

På den måde vil Lasse Jørgensen og den aflyste bolig-, design- og madmesse for altid være forbundet med corona-året 2020 i det sydfynske. Og for direktøren blev dagen i Svendborg for et år siden da også en skelsættende af slagsen.

Lasse Jørgensen, direktør i Intercomp, der står bag Bolig, Mad og Design-messen, som blandt andet afholdes hvert år i Svendborg. Foto: Finn Eriksen

- Vi lever jo af at lave messer, og vi har ikke lavet messer siden den, der skulle have været afholdt i Svendborg. Vi har ikke arrangeret noget som helst, og det er endda vores 30 års jubilæum i år. Det er da en lidt trist måde at fejre jubilæum på, siger Lasse Jørgensen, som siden måtte se samfundet blive pålagt endnu strengere restriktioner.

Restriktioner, som har gjort det tæt på umuligt for messearrangøren at opretholde sin forretning.

- Vi har ikke kunnet bedrive noget. For det handler ikke kun om, at vi skulle lave messer med færre folk end normalt. Det handler også om, at udstillerne er utrygge ved at sætte medarbejdere til at stående i en stand på samme måde, som vi er det ved at have vores medarbejdere derud og udsætte dem for at blive smittet med corona, forklarer direktøren.

- Vi har fulgt de regler, som samfundet har stukket ud, men det har været en dyr omgang, og det har kostet os 2,5 millioner kroner af vores egne penge, lyder det fra Lasse Jørgensen, der dog hæfter sig ved, at Intercomp ikke har været nødsaget til at fyre folk.


Vi har fulgt de regler, som samfundet har stukket ud, men det har været en dyr omgang, og det har kostet os 2,5 millioner kroner af vores egne penge.

Lasse Jørgensen, direktør i Intercomp


Annonce

Kommer først igen næste år

Selvom Lasse Jørgensen begynder at kunne lyset for enden af tunnellen og har klare forhåbninger om igen at kunne afholde messer til efteråret, så er virksomheden fortsat presset af coronarestiktionerne.

Et år med corona

Den 7. marts er det et år siden, at Fyns Amts Avis bragte sin første forside om coronavirussets indtog i det sydfynske. Dengang med historien om, at den store, årlige bolig- og desingmesse i Svendborg Idrætscenter måtte aflyses efter opfordringen fra regeringen om at større arrangementer med over 1000 personer skulle droppes.

I dagene, ugerne og månederne, der fulgte, tog pandemien for alvor fat i Danmark, og samfundet måtte lidt efter lidt lukke ned i indsatsen for at få bugt med virusset.

I den kommende tid tager Fyns Amts Avis en status på, hvordan forskellige grene af samfundet på Sydfyn er kommet igennem det første år af med Covid-19.

For eksempel er messen i Svendborg i år allerede blevet aflyst og kommer ikke igen før 2022.

- Det har vi det dårligt med. Det er en messe, vi har lavet i 28 år nu, siger direktøren.

Til den tid vil udstillere og gæster sandsynligvis opleve et setup, hvor meget er, som det plejer, men med enkelte ændringer. For eksempel forklarer Lasse Jørgensen, at man arbejder med at udvide messen, så den bliver spredt over flere dage.

- Det kommer vi for eksempel til at gøre i Bella Center til efteråret, som vi kører over 14 dage i stedet for 3. I Svendborg kunne vi godt finde på at udvide med én dag og har en ekstra dag at dele folk ud på, siger han.

Og så afslører direktøren, at messen i Svendborg vender tilbage med fuldt styrke trods de to års ufrivillige pause.

- Messen har allerede mere eller mindre er udsolgt af standere. Det kan vi, fordi vi har været dernede i 28 år med næsten fuldt hus hver gang. Derfor er udstillerne er meget loyale og har altid været glade for at komme der.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce