Annonce
Svendborg

Aflysninger i det sydfynske kulturliv: - Det er forfærdeligt, jeg sidder her og tuder

Der bliver ikke noget open air til maj på Høje Bøge Stadion. Ligesom alle andre store fester også er aflyst på grund af corona. Arkivfoto: Hung Tien Vu
Forbuddet mod store arrangementer fortsætter frem til 31. august, men præcist hvor mange gæster, det indebærer, er ikke blevet nærmere defineret. Forbuddet rammer de sydfynske arrangører med uvished og aflysninger. Opdateret med ændring vedrørende Rottefælden.
Annonce

Brødtekst

1) Kulinarisk Sydfyn: Aflyst

1) Kulinarisk Sydfyn havde ellers 20 års jubilæum i år, men det aflyses på grund af corona. Foto: Katrine Becher Damkjær

Mikael Hansen, daglig leder i Kulinarisk Sydfyn:

- Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal sige. Lige nu skifter jeg mellem at tænke "op på hesten igen" og at være totalt desillutioneret.

- Det havde da rumsteret i baghovedet, og der er jo selvfølgelig mange mennesker til fødevaremarkedet.

- Nu skal vi vel have afmeldt nogle samarbejdsparter. Jeg ved ikke, om der er nogle hjælpepakker, vi kan få del i, men nu skal bestyrelsen tænke store tanker.

- Vi ville have haft 20 års jubilæum i år, og i den forbindelse har vi fået nogle midler, som nu skal redes ud. Det er sgu lidt ærgerligt det hele.

2) Bissen: I tænkeboks

2) Arrangørerne af mountainbikeløbet Bissen venter og ser. Foto: Michael Nørgaard

Mountainbikeløbet Bissen tog allerede sidst i marts konsekvens af corona-situationen og udskudte arrangementet, der skulle være afholdt den 8. maj frem til 1. juni. Men nu ser det altså ud til at planerne ændrer sig igen.

- Vi følger selvfølgelig til en hver tid myndighedernes anbefalinger, men vi kunne godt tænke os, at lave et eller andet, om det så bliver i mindre skala. Det kan være nogle få mennesker, der mødes ude i skoven til et enkeltstart. Vi kan jo godt lide fælleskabet i miljøet, så vi prøver at justere det til, hvad der er muligt, men det giver da nogle udfordringer, fortæller arrangør Rico Busk.

3) Rottefælden: Afventer

3) Pia Ullehus og Jan Schou aflyser sommeren i Rottefælderevyen.Foto: Birgitte Carol Heiberg.

Revydirektør Pia Ullehus, Rottefælden:

- Det er forfærdeligt. Jeg er nok i chok lige nu. Jeg sidder her og tuder, og afventer, hvad der er hjælpepakker, og hvor store er større forsamlinger? Jeg havde ikke troet, at hele vores sæson ville blive aflyst. Jeg troede, vi fik lov at åbne til maj.

- Alt så ellers så positivt ud. Vi skulle have premiere den 4. juni og øvet hele maj. Billetsalget gik rigtig godt. Vi havde glædet os til at åbne til sommer, så folk kunne få et godt og tiltrængt grin ovenpå al den corona.

- Men det er jo ikke kun os på revyen, der mister vores indtægt og lang tids forberedelse. Vi har mange gæster, som har bestilt hotelværelser, og mange bor på campingpladserne og i lystbåde i havnen. Mange skulle spise på byens restauranter, inden revyen - det rammer så mange. Det er slet ikke til at overskue lige nu.

- Men nu skal chokket lige lægge sig, og så begynder vi at tænke videre.

Læs mere på www.rottefaelden.dk, hvor Pia Ullehus blandt andet skriver sådan til gæsterne:

"I skal vide, at vi lige nu ligger vandret for at få styr på, hvilke konsekvenser de nye udmeldinger får for revysæsonen. Derfor beder vi inderligt om lidt mere af jeres tålmodighed!

Vi håber, at vi senest efter påske kan svare på alle jeres spørgsmål. Bær meget gerne over med os indtil da!"

4) Valdemars Slot: Lukket og aflyst

4) Valdemars Slot sommerkoncert aflyses. Pressefoto

Bestyrelsesformand Nikolaj Albinus, Valdemars Slot:

- Det er forfærdeligt. Vores sommerkoncert er selvfølgelig aflyst, og det er yderst beklageligt.

- Det er bookingbureauet Live Culture, der ved, hvor mange billetter, der var solgt, og hvad der kommer til at ske nu. Men forestil dig lige, hvor mange arrangementer, sådan et firma nu skal ud og aflyse

- Det gik først op for mig her til morgen, hvor mange, der bliver ramt af det her. Valdemars Slot bliver selvfølgelig også mega påvirket.

- Vi havde stillet alle aktiviteter i bero frem til 10. maj og så håbet på, at påbuddet om forsamling af højst 10 mennesker ville ophæves eller udvides. Så det er chokerende, at alle store arrangementer helt frem til 31. august skal aflyses. Det er meget lang tid.

- Hverken museet eller minigolf kan holde åbent, når man kun må være ti mennesker til stede ad gangen. Jeg tror desværre også, at man ville tabe flere penge på at lukke folk ind i små hold end ved at lukke helt. Og man kan også godt frygte, at folk vil være hunderæde for at gå ind nogle steder - også selvom de godt må.

- Vi har allerede sendt vores ansatte hjem med fuld løn, men vi kender stadig ikke detaljerne i de hjælpepakker, der eventuelt kommer. Vi må bare følge det tæt og have is i maven.

5) Hansted Live: I tænkeboks

5) Hansted Live 2020 afventer stadig i situationen, men endagsfestivalen kommer i hvertfald ikke til at foregå som planlagt. Foto: Katrine Becher Damkjær

- En ting er sikkert, og det er, at vi ikke kommer til at afvikle, som vi ellers havde tænkt os. Om vi vælger at flytte arrangementet eller aflyse, ved vi ikke endnu, fortæller festivalchef Lars Skovmand Aagaard.

- Festivalen startede jo i vores baggård, hvor der kunne være en 400-500 mennesker, og vi er da begyndt at tænke, om vi skulle bruge året på at lave en reunion (genforening, red.) derinde, hvis det bliver ok, men vi efterlyser virkelig mere information, forklarer han.

- Gælder forbuddet 1000 personer, 500, 5000 eller 30.000, når der bliver sagt større arrangementer? Der er rigtig mange ubesvarede elementer i det her, og det er frustrerende ikke at vide, hvad vi ellers kan have af muligheder.

- For selve festivalen er vi ikke økonomisk truet, og vi er sikre på, at vi ikke har set den sidste Hansted Live. Der, hvor vi kan blive nervøse, er for de foreninger og aktører, som for eksempel Svendborg Basketball Klub, der er afhængige af den indtægt, de har fra vores festival, som de kommer til at mangle i år.

6) Høje Bøge Open Air: I tænkeboks

6) Open Air skal finde ud af, om de vil udskyde koncerterne i bøgeskoven til efteråret eller helt aflyse årets koncerter. Arkivfoto.

- Vi er selvfølgelig kede af det, men virkeligheden er jo som den er, så vi er begyndt at kigge på alternativer. Skal vi aflyse? Skal vi flytte arrangementet? og hvis vi skal, hvornår kan det være sikkert? Det er en alvorlig situation, så det fortjener også nogle grundige overvejelser, lyder det fra Finn Høffner arrangør af Høje Bøge Open Air, der skulle være afholdt den 23. maj.

- Der er samtidig en bekymring om, at hvis alle arrangører vælger at flytte datoen til september, kan det gøre måneden så proppet, at arrangementerne falder i hinanden.

Det er fodboldklubben SfB, der står bag endagsfestivalen i Høje Bøge, og bliver arrangementet aflyst, vil fodboldklubben stå med mistede indtægter.

- Det allerværste, der kunne ske, ville nok være at få grønt lys og gennemføre noget, men at der ikke kom nogen, fordi folk stadig var bange for at komme i store forsamlinger. Så der er virkelig mange parametre, vi skal overveje grundigt, før vi binder os på nye kontrakter.

7) Fyn Rundt: Aflyst

7) Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

- Vi har selvfølgelig også aflyst Fyn Rundt for bevaringsværdige sejlskibe. Det ville ikke kunne lade sig gøre, og det ville også være amoralsk, hvis det endeligt kunne, fortæller Jay Brun Jensen fra foreningen Fyn Rundt for bevaringsværdige skibe,

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så havde jeg et naivt håb så sent som i går om, at vi ville kunne afvikle det. Jeg er enig med statsministeren om, at det er den eneste måde at gøre det på, men derfor er det da rigtig ærgerligt for alle vores sejlere.

Kapsejladsen skulle være afholdt den 20. til 24 juli.

- Jeg har en opgave nu med at ringe rundt til havnene og finde ud af, hvad vi kan gøre i stedet, men det er udelukket, at vi laver det senere i år. Vi har allerede rykket en masse ting til august, som vi igen bliver nødt til at aflyse, så som det ville være hovedløst.

8) Svend filmpris: Aflyst

8) Dette års Svend Film festival er aflyst. Arkivfoto

Anja Mia Haas, Svendborg Event:

- Det er en mavepuster, men dog ikke helt uventet. Vi er ved at samle op på det i disse timer, hvad vi har af indgåede aftaler, som skal aflyses. Jeg har knap det fulde overblik, men vi har selvfølgelig forberedt os på, at det her kunne ske. Vi havde bare håbet, at Svendfestivalen lå så sent på året, at vi kunne afholde den, men det tør vi simpelthen ikke satse på længere.

- Det bliver vigtigt for os at holde fast i netværket, de frivillige og sponsorerne og forsøge at skabe et eller andet, som kan holde brandet Svend i live og i gang indtil næste år. Det kan også være, at vi kommer til at arbejde i nogle andre formater, som eksempelvis at gøre det online, men Svendfestival, som vi kender det, bliver aflyst i år.

9) Skarøfestival: I tænkeboks

9) Skarøfestival kommer ikke til at blive afholdt i start august som planlagt, men om festivalen skal rykkes eller helt aflyses er endnu ikke besluttet. Arkivfoto.

Arrangør Lasse Bekker:

- Jeg blev faktisk overrasket. Jeg ved godt, at vi står overfor en meget voldsom epidemi og sygdom, men vi havde alligevel troet, at vi hen mod august var på sikker grund, og det har vi indtil videre handlet efter.

Skarø Festivalen skulle være afholdt den 29. juli til 1. august.

- Lige nu skal vi i tænkeboks i forhold til, om festivalen skal flyttes eller hvad, der skal ske. Vores udfordring lige nu er, at sådan en melding (om at forbud mod store forsamlinger fortsætter frem til 31. august, red.) kommer i overskrifter, og vi mangler detaljerne. Der er mange ting, vi ikke ved endnu.

10) Svendborgsund Dansktopfestival: I tænkeboks

10) Arrangør Lasse Bekker ved endnu ikke om Svendborgsund Dansk Top Festival vil blive aflyst eller udskudt. Arkivfoto

Svendborgsund Dansk Top Festival skulle have debuteret det 6. til 8. august med Lasse Bekker ved roret.

- Det er fuldstændig samme opskrift (som Skarøfestival, red.). Vi bliver nødt til at vide noget mere for at beslutte, hvordan vi forholder os. Lige nu ligner det, at det i hvert fald ikke er i august, det skal foregå. Så vi sidder lidt og tripper på at få noget mere at vide.

11) Gammel Torvedag: I tænkeboks

11) Der bliver ingen Gammel Torvedag til august. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

- Det er op til Shopping Svendborgs bestyrelse, hvordan vi takler det, men sådan et arrangement med ti personer, er der jo ikke mere ved, lyder det fra Anja Mia Haas fra Svendborg Event.

- Det bliver nok en meget anderledes sommer, end vi er vant til her i Svendborg. Vi er jo vant til at have rigtig mange aktiviteter sommeren igennem, og det får jo betydning for alle dem, der lever af det, så humøret er ikke vanvittig højt for tiden.

- Det bliver spændende, hvordan vi kommer til at lave værdiskabede arrangementer på en anden måde, som kan hjælpe. Vi har jo allerede lavet Handelsportalen for Shopping Svendborg, og det kan være, at vi kan lave flere digitale events. Vi er ihvertfald nødt til at tænke i de her baner og få mere samarbejde igang.

Ifølge bestyrelsesformand for Shopping Svendborg, Martin Larsen, kommer der ikke til at være Gammel Torvedag til august, også selvom man endnu ikke har drøftet, hvad der så skal ske med den gamle torvedag og andre arrangementer som Open By Night.

- Det er klart, at Shopping Svendborg ikke kommer til at lave arrangementer, der går imod de generelle anbefalinger i samfundet, men man kan da godt forestille sig, at vi i slutningen af året, kommer til at kompensere for alt det, der har manglet i foråret og henover sommeren.

12) Demokratifestival: I tænkeboks

12) Skolerne i Ollerup vil se på, om Demokratifestivalen på grundlovsdag kan afholdes, selvom man ikke kan samle folk fysisk. Arkivfoto

Uffe Strandby, forstand på Ollerup Gymnastikhøjskole, der er medarrangører af Demokratifestivalen i Ollerup:

- Vi kan jo ikke samle de 3500 til 5000 mennesker, som vi plejer, men vi vil prøve at se, om det kan lade sig gøre at skabe noget virtuelt, hvor vi bibeholder taler og underholdning, og hvor folk kan sidde hjemme ved skærmen. Hvis alt bliver aflyst, vil der være endnu mere brug for medier og information end nogensinde før.

- Det er så nyt, at vi ikke har været i stand til at holde et møde. Vi har undfanget en idé, som vi nu går og tænker over i løbet af påsken, og så prøver vi at se, om vi kan afvikle festivalen virtuelt. Om det bliver til noget, kan vi ikke svare 100 procent på endnu, for vi skal have nogle medier, der vil gå med, og så skal vi finde ud af, om der er udstyr på markedet til rådighed, men hvis det er muligt, afvikler vi festivalen virtuelt.

- I en situation, hvor der er krise, må man vælge om man vil bygge læhegn eller bygge vindmøller.

13) Svendborg Classic Regatta: Afventer

13) Næstformand i Svendborg Classic Regatta Poul Tom Hansen regner foreløbig med at kapsejladsen gennemføres i den anden weekend i august. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Svendborg Classic Regatta holdes altid den 2. weekend i august. I år er det den 8.-9. august. Næstformand i bestyrelsen Poul Tom Hansen regner fortsat med, at det bliver muligt at gennemføre regattaen og at man snart vil åbne for tilmeldinger.

- Vi har ikke talt om det i bestyrelsen, for vi har ikke holdt generalforsamling, som var planlagt til 30. marts. Men lige nu forestiller jeg mig, at vi kan gennemføre, men vi følger naturligvis de retningslinjer der er, og hvis det ikke er muligt at gennemføre i den anden weekend i august, springer vi simpelthen dette år over.

- Der er så mange stævner på det tidspunkt, at det er vanskeligt at finde et hul, siger Poul Tom Hansen.

Det får ingen økonomisk betydning for klubberne bag Svendborg Classic Regatta at springe et år over.

14) Baggårdteatret: Digitale forestillinger

14) Baggårdteatret spiller i øjeblikket Antivirusteater på Facebook på alle hverdage, men til efteråret er der lagt ekstraforestillinger ind af forestillingen "Jagten på det gode menneske". Arkivfoto

Baggårdteatret har måttet aflyse flere forestillinger. Dels har teatret måttet afbryde sin turne med årets store forestilling om Karin Michaëlis "Jagten på det gode menneske", dels har flere gæstespil måttet aflyses og senest har teateret aflyst b-touren til det skotske højland en rejse i Svanninge Bakker med sækkepibespil og whisky-smagning den 23.april.

- Det er vanskeligt at flytte forestillinger, fordi man skal kunne sikre sig at flere skuespillere kan på et andet tidspunkt, men vi fortsætter foretillingen "Jagten på det gode menneske" til efteråret og tilbyder seks ekstra forestillinger, fortæller teatrets kommunikationschef Jannie Schjødt Kold.

- I modsætning til andre, der bliver mere direkte ramt, får vi løn af kommunen, selv om vi naturligvis også taber penge i kraft af manglende billetindtægter. Vi spiller som et af de få teatre i Danmark stadig forestillinger, ganske vist digitalt. Man kan eksempelvis høre podcasten Sundets Stilhed. Derudover sender vi på alle hverdage Antivirus-teater, på Facebook. Her inviterer vi folk til at komme at være med, og vi har blandt andet haft besøg af forfatteren Jesper Wung Sung og borgmester Bo Hansen har netop sagt ja til også at være med i vores Antivirus-teater, fortæller hun.

15) Bridgefestival: Aflyst

15) Der bliver ingen bridgefestival i Svendborg den 3. til 12. juli. Men bridgespillerne vender tilbage næste år, lover direktør i Danmarks Bridgeforbund Charlotte Fuglsang. Foto: Michael Bager

- Vi er virkeligt meget kede af det, men vi bliver nødt til at aflyse årets bridgefestival i Svendborg, siger direktør i Danmarks Bridgeforbund Charlotte Fuglsang. - Vi er tvunget af omstændighederne og vi er meget kede af det, men der er ikke andet, vi kan gøre. Vi har holdt bridgefestival i Svendborg siden 2014, og jeg tror jeg kan sige på alles vegne, både frivillige, medarbejdere og spillere, at alle er kede af det. Vi har holdt bridgefestival i uge 28 siden 2005, siger hun. Charlotte Fuglsang mener ikke, det får økonomisk betydning for foreningen, at den aflyser i år. - Vi har nogle donationer fra Fynske Bank og Nordea, men den tænker jeg, vi måske kan få lov at overføre til 2021. Men det er klart, at det får betydning for byen, spillerne bor jo ikke på Hotel Svendborg eller spiser på byens cafeer og restauranter, så det vil sikkert kunne mærkes. Men vi kommer helt sikkert tilbage næste år, siger hun.

16) Svendborg Jazzfestival: Afventer

16) Svendborg Jazzfestival kan max huse 450 gæster ad gangen. Arrangørerne venter nu på, hvor mange der må samles henover sommeren. Arkivfoto

Arrangørerne bag Svendborg Jazzfestival 26. -27. juni venter i øjeblikket på mere faste tal på, hvor mange man må samles i løbet af sommeren, oplyser Mads Stephensen fra festivalen. - Vi har fået at vide, at der kommer besked en af de nærmeste dage. Er det stadig kun ti, nytter det naturligvis ikke noget, men er det fx 500 mennesker, kan det få betydning for os, siger han. Festivalen har plads til 450 mennesker pr. dag. - Vores hovednavn er en afrikansk trommeslager på 79 år. Han kommer helt sikkert ikke, så vi skal under alle omstændigheder lave om i programmet, men mange af musikerne er interesseret i jobbet, så de er også villige til at flytte til andre datoer. Problemet er de sponsorater vi har, dem håber vi, vi kan flytte til næste år, hvis ikke festivalen bliver til noget. Vi skulle have brugt tiden lige nu til PR, så vi skal vide noget snart, hvis det skal blive til noget, siger Mads Stephensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce