Annonce
Svendborg

Affald kræver nationale beslutninger

Lukkede genbrugsstationer bliver en national sag, fordi danskerne er på havearbejde og forlanger fleksible løsninger - men affald er ikke en vital opgave i en coronatid.
Annonce

Svendborg: Onsdag formiddag har forsyningsselskaberne landet over holdt møde med Kommunernes Landsforening, efter at mange genbrugsstationer har holdt lukket i over en uge.

Der er pres på genbrugsstationerne, og forsyningsselskaberne ønsker fælles nationale retningslinier for åbningstider, og hvordan man skal håndtere borgernes behov for at komme af med affald.

Mens andre af forsyningsselskabernes opgaver betegnes som vitale funktioner som vand og spildevand, er affald og genbrug ikke en vital funktion, og derfor har man mange selskaber sendt folk hjem og lukket genbrugsstationerne for private, mens erhvervskunder fortsat kan komme af med affald.

Og lige præcist i en uge, hvor vejret har været godt, mange har været sendt hjem fra job og har brugt fritiden til at rydde op og gå i haven og dermed har produceret en del affald, det så ikke er muligt at komme af med.

Storskrald og ekstra sæk

Vand og Affald tilbyder familier med ekstra meget affald, at de kan få en ekstra sæk hentet når renovatioen henter affald. Affaldet skel være i papir, og afhenteningen bestilles senest to dage før næste afhentning af dagrenovation.

Storskrald stilles ved kantstenen. På Vand og Affalds hjemmeside kan man se, hvornår der hentes storeskrald på ens egen adresse, her kan man også se man se, hvad man må stille ud til storskrald, og hvordan man skal sorterer affaldet.

Storskrald er haveaffald indbo, møbler, materialer til genbrug som plast, pap, papir, glas og metal.

Storskrald kan pakkes i klare sække eller bundtes, haveaffald skal afleveres i komposterbare papirsække.
Man må aflevere en mængde svarende til, hvad der naturligt opstår i en husstand.
Annonce

Invasion på genbrugspladsen

Det har ikke skortet på hverken kritik, gode råd og ideer på Vand og Affalds hjemmeside og facebookside.

Her siger direktør Ole Øgelund, at han er glad for de mange gode ideer, virksomheden har modtaget.

- Vi vil jo rigtigt gerne imødekomme borgernes behov, men vi oplevede en lørdag, hvor der var 1400 biler med en til to mennesker i hver bil, og de kom alle steder fra. Det kunne vi ikke forsvare, hverken over for borgerne eller de ansatte. Det lever ikke op til de krav, myndighederne stiller om, hvordan vi agere, siger han.

Derfor vil vi gerne have nogle nationale retningslinjer, så vi ved, hvordan vi skal agere og så alle kommuner agerer ens, så man ikke bare kan køre til en anden kommune med sit affald, siger Ole Øgelund.

Annonce

Andre løsninger

Vand og Affald i Svendborg forsøger at imødekomne borgernes problemer med ekstra affald med andre løsninger end en åben genbrugsstation.

- De familier, hvor både børn og forældre er hjemme hele tiden, producerer mere affald end under normale omstændigheder, derfor tilbyder vi, at man kan få en ekstra sæk med, når vi henter dagrenovation. Eneste krav er, at affaldet er i en papirsæk eller plastsæk, siger Ole Øgelund.

Derudover henter vi fortsat storskrald, og i storskraldordningen er det også muligt at komme af med haveaffald, men også andre ting som gamle møbler eller lignende, der er kasseret under oprydning, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Sprogdoktoren: Hvad er en bø?

Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce