Annonce
Fyn

942 nye statslige arbejdspladser: Odense er en klar vinder i udflytningskabalen

Da de første medarbejdere fra Miljøstyrelsen flyttede ind i midlertidige lokaler på Englandsvej blev flytningen fejret ved besøg af daværende miljøminister Jacob Ellemann Jensen og borgmester Peter Rahbek Juel. Foto: Nils Svalebøg
Odense Kommune har fået over 900 nye statslige arbejdspladser siden 2015. Største nye arbejdsplads er Miljøstyrelsen, hvor der har været stor udskiftning i medarbejderstaben siden flytningen.
Annonce

Siden 2015 er der kommet 942 statslige arbejdspladser til Odense Kommune, viser en netop offentliggjort opgørelse over udflytningen af statslige arbejdspladser lavet af interesseorganisationen Balance Danmark.

Dermed bliver Odense Kommune en af vinderne i spillet om udflytningen af 7900 statslige arbejdspladser vedtaget af to borgerlige regeringer i planerne Bedre Balance I og Bedre Balance II fra henholdsvis 2015 og 2018.

Odense kommer ind på en tredjeplads i kampen om arbejdspladserne kun overhalet af Lyngby-Taarbæk Kommune, der har oplevet en stigning på 1219 arbejdspladser og Aarhus Kommune, der har fået 1030 nye statslige arbejdspladser i perioden 2015 til 2020.

Den største appelsin i Odenses turban kom i form af beslutningen om at flytte Miljøstyrelsen med godt 440 årsværk fra København til Odense i 2018.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) var med- både da første hold af Miljøstyrelsens medarbejdere rykkede ind i midlertidige lokaler på Englandsvej i juni 2018, og da miljøminister Lea Wermelin (S) i september 2019 indviede styrelsens nyrenoverede lokaler på Tolderlundsvej. Han ser væksten i statslige arbejdspladser som en sejr for hele Fyn.

- Jeg er rigtig glad for de arbejdspladser, der er kommet til Odense og Fyn. Jeg ser ikke spillet om statslige arbejdspladser som en konkurrence mellem kommunerne. Tvært imod er det et resultat af et godt samarbejde på tværs af de fynske kommuner, siger han.

Borgmesteren finder det naturligt, at en stor universitetsby som Odense også har statslige arbejdspladser til nogle af de mange akademikere, der uddannes i Odense, og han glæder sig over, at Miljøstyrelsen har haft held til at rekruttere mange nye medarbejder i forbindelse med flytningen.

- Og vi har stadig et overskud af nyuddannede fra universiteterne, så det giver god mening at have arbejdspladser, der hvor unge tager deres uddannelse, tilføjer han.

Statslige arbejdspladser i Odense

Første gang regeringen rykkede statslige arbejdspladser ud fra hovedstaden var i 2015. Her fik Odense 286 nye statslige arbejdspladser, da Socialstyrelsen, Spillemyndigheden og dele af Styrelsen for Forskning og Innovation og Skat flyttede til byen.

I 2018 kom så Miljøstyrelsens 440 årsværk til, da man flyttede hovedsædet fra Nørrebro til Tolderlundsvej og også dele af Skattestyrelsen og Skatteankestyrelsen og Studieretning Danmark flyttede arbejdspladser til byen.

I følge tal fra Danmarks Statistik er der i 2020 i alt 8854 statslige arbejdspladser i Odense.

Annonce

En pendler-arbejdsplads

I Miljøstyrelsen er man efter halvandet år med hovedsæde i Odense ved at falde på plads, men udflytningen har betydet mange forandringer i styrelsen, der har haft en voldsom stor udskiftning i medarbejderstaben, fortæller Annette Samuelsen, der er kontorchef i Miljøstyrelsens direktionssekretariat.

Siden 2018 er styrelsen vokset lidt til knap 600 medarbejdere, og af dem er cirka 400 ansatte nye medarbejdere, og det sætter sig præg, konstaterer kontorchefen.

- Vi er blevet en helt ny arbejdsplads, fordi vi har skiftet så mange medarbejdere ud siden beslutningen om udflytningen i 2018. Det har betydet, at vi har været igennem en stor rekrutteringsproces. Den er til gengæld gået godt, tilføjer hun og bemærker, at det har betydning, at Odense er en universitetsby.

- Det giver et godt rekrutteringsgrundlag i forhold til jurister, statskundskabsfolk, biologer og andre akademikere, som vi har brug for. Det havde helt sikkert været anderledes, hvis vi var blevet placeret i Ringkøbing, som hun siger.

Det er i den tidligere Sociale Højskole på Tolderlundsvej, at Miljøstyrelsen i dag har til huse. Efter planen skal Miljøstyrelsen med tiden flytte sammen med ni andre styrelser til et nyt stort kontorbyggeri på Lerchesgade. Her bliver der plads til 1600 medarbejdere. Byggeprojektet er endnu på tegnebrættet. Foto: Birgitte Carol Heiberg


- Det giver et godt rekrutteringsgrundlag i forhold til jurister, statskundskabsfolk, biologer og andre akademikere, som vi har brug for. Det havde helt sikkert været anderledes, hvis vi var blevet placeret i Ringkøbing

Annette Samuelsen, kontrochef i Miljøstyrelsen


Annonce

Tættere på andre enheder

Man kommer imidlertid ikke udenom, at afstanden til hovedstaden har konsekvenser, for nogle af de styrelser, Miljøstyrelsen samarbejder med, ligger i København, og den afstand er ikke en fordel, mener Annette Samuelsen.

- Til gengæld kommer vi nærmere på nogle af vores andre samarbejdspartnere og er lidt mere midten i forhold til vores decentrale enheder. På den måde tror jeg, at vi er blevet en lidt mere samlet styrelse.

Selv om der har været en stor udskiftning i medarbejderstaben, er Miljøstyrelsen fortsat en pendlerarbejdsplads, hvor mange pendler ind fra dels København og dels fra det øvrige Fyn og Jylland, og det kan mærkes, vurderer Annette Samuelsen.

- Men mange af os, der pendler ind fra København har opdaget, at det måske ikke var så slemt, som man havde gået og forstillet sig. Man kan godt arbejde i toget og få udrettet noget på turene frem og tilbage, og så er rejsetiden jo heller ikke længere, som hun siger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Minister om møgsager, mink og #metoo: Og om et huskøb, der bringer hende tættere på Sydfyn

Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Svendborg

Coronavirus, minkaflivninger og et nyt hus på Thurø: Se hele interviewet med forsvarsminister Trine Bramsen

Annonce