Annonce
Langeland

75-årige Vivi på genåbnet værtshus: - Om jeg har været ensom? Ja, det kan man sgu godt sige

75-årige Vivi Nielsen er glad for, at Kasket Karl igen tager imod gæster, for hun har været ensom under corona-nedlukningen. Foto: Finn Eriksen
Kasket Karl kunne mandag genåbne efter to måneder corona-lukning, og værtshuset og ikke mindst samværet på det har været savnet, lød det fra gæsterne, da vi var på formiddagsbesøg.

Rudkøbing: Vivi Nielsen har noget med balancen og drikker derfor ikke øl.

Det er et par år siden, hun holdt op med at ryge, men alligevel sidder hun bænket ved baren.

- Om jeg har været ensom? Ja, det kan man sgu godt sige, siger den modne kvinde på 75 år og nipper til sin alkoholfri Ceres.

Det er mandag og dag et for genåbningen af Kasket Karl, og vi er der lidt før klokken 10.

Det er tidligt, skulle man mene, men et par gutter spiller billard, tre af barstolene er besat, det samme er en stol ved indgangen, og bag bardisken er ægteparret Pernille og Torben Pryds i sving for første gang i to måneder.

De fortæller, at de under coronalukningen har spenderet i omegnen af 40.000 kroner, så beværtningen fremstår nymalet og med nylagt gulv i rustik eg.

- Det er fedt. Det her har vi glædet os til, og vi ved, at folk har savnet os, siger Pernille Pryds, og det bekræfter Ulrik Madsen på den anden side af disken.

- Det er fint, at I er åbnet igen. Jeg var blevet tørstig, griner han for så at bekræfte, at han skam har en vandhane derhjemme.

- Men der kommer noget andet end øl ud af den, skæmter han, og det ler de af i baren, hvorefter han fortæller, at han er betonarbejder og kommer på værtshuset seks og måske endda syv dage hver uge og har gjort det siden åbningen i oktober 2016.

Annonce

Det er en glædens dag. Jeg plejer at gå herind, når jeg er ude at handle, og i dag stod jeg ekstra tidligt op. Jeg var tørstig.

Susan Hansen

Andet end druk

Så der blev grebet noget ind i 51-årige Ulrik Madsens rutiner, da coronaen fik skovlen under Kasket Karl, og han fortæller, at det kun er en begrænset trøst, at der under lukningen er opstået små "vandhuller" rundt omkring, hvor folk har mødtes for at slukke tørsten.

- Det vil aldrig være det samme. Her snakker jeg med alle mulige, siger han, hvorefter værtshusholder Torben Pryds oplyser, at værtshuskulturen har andet end druk at byde på.

- Man går på værtshus for at møde mennesker, siger han.

- Ja, og her bliver man altid godt behandlet, lyder det fra bordet ved indgangen.

Susan stod tidligt op

Det er Susan Hansen, der har taget ordet.

Hun sidder ved bordet og nyder en hjemmerullet og en Odense Classic, og hun lader forstå, at når det kommer til mandage, så hører den her ikke til metervaren.

- Det er en glædens dag. Jeg plejer at gå herind, når jeg er ude at handle, og i dag stod jeg ekstra tidligt op. Jeg var tørstig, siger Susan Hansen, der er 60 år og pensionist og bestemt er enig i, at beværtninger kan andet end slukke tørst.

- Der er behov for sådan nogle steder, og det har været savnet af alle i Rudkøbing. Det er her, man mødes, og det betyder meget for min mand og mig, siger hun og oplyser, at hun ikke er helt sikker på, hvor benævnte mand er, men at et af byens øvrige udskænkningssteder er et godt bud.

- Han dukker nok op her senere, siger hun, og så går døren bag hende op, og en ældre herre, som ikke er gift med Susan Hansen, træder ind tobakstågen.

- Goddag, alle i skøre mennesker, siger han, og de andre hilser, og Pernille Pryds bag baren vil vide, om han har ændret smag under samfundsnedlukningen, hvilket han siger nej til. Hvorefter der fluks bliver sat en kop og et lille glas med en brunlig væske foran ham.

Retningslinjerne

Det var fra 18. maj igen tilladt for blandt andet restauranter, caféer og barer at holde åbent.

Det gælder blandt andet, at:

- Der skal være mindst to kvadratmeter til rådighed pr. person - og fire kvadratmeter, hvis gæsterne "i væsentlighed" står op.

- Det skal fremgå af skilte, hvor mange personer der må være i lokalet.

- Der skal være nem adgang til håndhygiejne i form af enten håndsprit eller vand og sæbe.

- Alle medarbejdere skal oplyses om og overholde Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd.

- Der skal opsættes informationsmateriale om, at personer, der har symptomer på covid-19, bør isolere sig i hjemmet.

- Der må ikke serveres for selskaber, der er større end 10 personer.

- Der må godt være flere selskaber, hvis der er mindst en meter mellem dem.

- Der må ikke etableres dansegulv, da kravene om afstand mellem selskaber dermed ikke kan overholdes.

- Der skal lukkes senest til midnat.

Kilde: Erhvervsministeriet

En ekstra dagligstue

Finn Kristensen, som han hedder, har også en stor dag.

- Jeg har savnet værtshuset, det tror jeg, vi alle har gjort. Jeg bruger det som en ekstra dagligstue, siger han og oplyser, at han har en lille kolonihave og derfor har haft rigeligt at se til, mens det meste af samfundet har været lukket ned.

Men der er noget, han har savnet.

- Jeg er vant til at komme og få en kop kaffe og en Fernet Branca hver eneste dag, og jeg har ikke fået nogen af delene i flere måneder, siger han til den udsendte, der vil vide, om han da ikke har en kaffemaskine derhjemme.

- Jo, men hun sover, siger han, og da latteren ved baren har lagt sig - særligt Ulrik Madsen synes begejstret - bliver han alvorlig igen.

- Forstå det nu: Jeg kan kun drikke kaffe og Fernet Branca her. Det smager mig overhovedet ikke derhjemme, siger Finn Kristensen for så at føje til, at det kan have noget med selskabet at gøre.

- Der er jo hele det sociale i det. Det passer mig at få en kaffe og en Fernet Branca, når jeg kommer her. Sådan er det bare, siger han, inden han falder i snak med Ulrik Madsen. Eller "Madsen", som han bliver kaldt i lokalet.

Gensynsglæde ved bardisken. Ulrik Madsen (th.) fik vendt op og ned på sin hverdag, da Kasket Karl måtte lukke, og for første gang i to måneder kan Finn Kristensen få sig en kop kaffe og en Fernet Branca. Derhjemme smager ingen af delene nemlig godt. Foto: Finn Eriksen

Vivi alene i verden

Og så er vi ved Vivi Nielsen.

Hun sidder for enden af bardisken med sin alkoholfri øl og har ikke noget imod af give lidt af sig selv, og hun beretter, at hun har mistet både sin mand og sin søn, og at hun på grund af corona-smittefaren ikke engang har måttet besøge sin veninde på Danahus Plejecenter.

I stedet har hun fået tiden til at gå med at nusse om sine blomster og sin lille have, og hun synes, det har varet længe nok nu.

- Det er dejligt, at jeg kan komme her igen. Jeg føler mig ikke som "Palle alene i verden" længere, siger Vivi Nielsen, der altså hverken ryger eller drikker og egentlig slet ikke er tørstig.

- Jeg kommer her på grund af selskabet. For at have nogle at snakke med og hygge mig med, siger hun, og kvinden ved siden af hende nikker.

En glædens dag, kaldte Susan Hansen dagen, hvor Kasket Karl genåbnede. Og hun markerede det ved at slå på klokken, hvilket betød, at hun skulle give en omgang til hele lokalet. Foto: Finn Eriksen

Klokkeklang

Hun hedder Terese Andreasen og er bartender på stedet, og hun har valgt at bruge en fridag på den anden side af disken.

For der er bestemt noget at fejre. For eksempel har Kasket Karl fået tilskud fra en af statens hjælpepakker, hvilket betyder, at hun stadig har et job.

- Det er mere end bare en arbejdsplads for mig. Jeg kommer her også, når jeg har fri, og jeg har savnet det sociale liv her, siger hun og konstaterer, at man jo ikke kan få hele dagen til at gå med at rydde op i skabene derhjemme.

- Nej, for det slider også på malingen, siger Vivi Nielsen til begges moro, og ovre ved indgangen rejser Susan Hansen sig og styrer direkte mod baren, hvor hun trækker i snoren på en ophængt klokke og dermed signalerer, at hun har i sinde at give en omgang. Til hele lokalet, som vel nu tæller omkring 10 sjæle.

Det er i sandhed en festdag på værtshuset i Bystrædet.

Terese Kristiansen er bartender på Kasket Karl, men havde fri mandag. Alligevel mødte hun op for at dele glæden over genåbningen med gæsterne. Foto: Finn Eriksen
Beværterægteparret Pernille og Torben Pryds har brugt de to måneders nedlukning på at friske værtshuset op med ny maling og nyt gulv. Foto: Finn Eriksen
Kasket Karl åbnede igen mandag og var allerede pænt besøgt før klokken 10. Foto: Finn Eriksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce