Annonce
Kultur

5700 Summer vil med igen: - Vi tror på Svendborg

Talsperson fra foreningen små armbevægelser, Jasper Grankow, fortæller om gentagelsen af 5700 og hvad der er brug for, før det sker. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj
Festivalen 5700 Summer kom ud af det blå sidste år, og arrangørerne kaldte det magisk. I år vil de gentage succesen, men det er ikke nemt for en frivillig forening. Støtte og økonomiske midler er et must, hvis der skal komme en festival nummer to. Folkene bag festivalen tror dog på, at de har nok lokal opbakning til at bygge videre på byens kulturhistorie.

Svendborg: Sommer sidste år blev ikke fyldt med festivaler og musik, men i stedet af aflysninger og social afstand.

I Svendborg gjorde man dog op for det med festivalen 5700 Summer, der i stedet for at udfylde store pladser med tusinder af gæster gjorde brug af baggårde og sikker afstand.

Det var foreningen Små Armbevægelser, der tog initiativet. Heriblandt er foreningens talsperson og Oure Højskoles forstander Jasper Gramkow, der nu fortæller, at de gerne vil gentage succesen

- Det var jo et magisk øjeblik. Sjældent sker det, at tingene går op i en højere enhed, som det gjorde sidste år. Hverken musiker eller publikum havde troet det ville ske, men det gjorde det, og det skabte en unik stemning. Det vil vi gerne gøre til en fast del af Svendborgs DNA, selvom det nok bliver anderledes i år, fortæller han.

Musikerne har på nuværende tidspunkt lidt flere muligheder til sommer, og det gør det ikke nemmere for de frivillige i Små Armbevægelser, når de mangler lige knap en million for at finansiere festivalen igen.

Alligevel så tror Jasper Gramkow på, at Svendborg vil udvise støtte til kulturlivets skøre idéer. Han håber derfor på at kunne bygge videre på festivalen og byens kulturhistorie.

Annonce

Økonomien som benspænder

Jasper Gramkow og folkene fra Små Armbevægelser har et håb om, at efter to eller tre gentagende år, så vil det ikke være et problem, at gentage til 5700 summer fremadrettet.

Lige nu er det dog ikke så nemt.

Selvom festivalen har modtaget 750.000 kroner fra Svendborg Kommune, så er det ikke helt til at nå i mål, fortæller Jasper Gramkow.

-Det er et stort beløb, vi fik fra kommunen, men vi er ikke helt i mål. Festivalen koster cirka fem millioner at finansiere, og vi mangler lige nu en lille million. Vi gør det helt frivilligt, så pengene kommer fra støtte og fonder, fortæller talspersonen fra Små Armbevægelser, som i øjeblikket søger midler fra fonde.


Vi er helt vildt gode til at komme med de crazy idéer til kulturlivet og hæve barren for det. Vi er en lille sydfynsk havneby, hvor vi kan råbe til den anden side og lave en festival sammen, hvis vi tror på det.

Jasper Gramkow


I år har festivalen udsigt til at skulle konkurrere med de mere etablerede af slagsen. Udover at folkene bag 5700 Summer kan mærke, at musikerne ikke er lige mangler koncerter, så er det opbakning arrangørerne søger.

- Man kan godt mærke at musikerne er knap så sultne i år, og det påvirker deres pris. Et godt eksempel på udbud og efterspørgsel. Derfor har vi et lille økonomisk opråb til de lokale og til fonde, om at vi mangler lidt for at nå i mål, fortæller Jasper Gramkow, der understreger, at det kun er et lille 'måske' for festivalen.

Annonce

Foreningen tror på Svendborg

Sidste sommer blev Ribers Gård, Krøyers have og flere spillesteder og gårde næppe udfyldt uden byens støtte. Nærmest tværtimod så blev det en succes på grund af byens støtte og de gode folk, som kunne få festivallen til at fungere.

- Det var jo ikke amatørkoncerter, som musikerne kom ind til. Lys- og lydteknikerne var dygtige og professionelle. Selv helt nede til at vi skulle skifte stole, spritte af og rykke, så pladserne passede til de grupper, der havde købt. Ikke på et tidspunkt kiksede det, fortæller Jasper Gramkow.

Tilbage i 70'erne voksede musiklivet i Svendborg fra det landskendte spillested Kloster Moster, der lå der hvor Heidis Bier Bar ligger i dag. Økonomien vaklede, og i november 1990 måtte stedet lukke.

Siden er Svendborg ved at lave et comeback med nok koncerter om året til at afholde to hver dag. Det mener Jasper Gramkow er fordi byen har en speciel evne til at gribe idéer.

- Vi er helt vildt gode til at komme med de crazy idéer til kulturlivet og hæve barren for det. Det er derfor, vi kan hive folk som John Scofield til Svendborg Jazzfestival. Vi er en lille sydfynsk havneby, hvor vi kan råbe til den anden side og lave en festival sammen, hvis vi tror på det, fortæller Jasper Gramkow og afslutter uddybende:

- Vi konkurrerer ikke med de andre festivaler. Vi har ingen teltpladser, for det hele sker i byen, og det giver festivalen en anden skala. Byen er populær for turister om sommeren, så folk er der nok af. De også vil give tilbage til hoteller, værtshuse og hvor de ellers bruger penge. Hvis Svendborg vil have det, så sker det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Endelig sammen igen: Skål!

Annonce