Annonce
Sport

500.000 kroner skal rette op på Superligaens dårligste bane: OB vil i top seks - også når det gælder bedste græstæppe

- Det var en katastrofe, da vi i februar skulle fjerne sne fra græsset. Det er svært at fjerne sne fra et levende materiale, uden det tager skade, forklarer Rune Bille. På en kunstgræsbane kunne man køre en traktor ind med en stor kost og feje banen. Foto: Vibeke Volder
Fodbolden ligger stille i OB, men græsset gror på stadion. Et nyt græstæppe skaber bedre forhold for klubben, når jagten går ind på top seks i næste sæson. Det kan ikke lade sig gøre at tabe på den her bane, lyder det fra manden med ansvaret.

FODBOLD: Det er slut for OB at skyde skylden på banen, hvis resultaterne halter.

I disse uger er Odense Kommune i gang med at lægge et helt nyt og flot græstæppe på Nature Energy Park.

Det gamle lag er høvlet af, nye frø er sået og græsset gror under sommersolen. Når FCK gæster OB 1. august, har banen næppe taget sig flottere ud i rigtig mange år.

Annonce

Det er omkring 15 år siden, banen sidst blev skiftet, fortæller Rune Bille, der er chef for fritid- og folkeoplysning ved Odense Kommune og har ansvaret for de kommunale faciliteter.

Herunder altså Odense Stadion, som OB har en langtids-lejekontrakt på. Stadion hedder nu Nature Energy Park, som det er døbt, fordi OB har solgt et navngivnings-sponsorat af stadion, som det er normalt overalt.

Og den gamle bane var slidt og rangerede nederst på listen over spillernes favoritbaner.

- Der er to måder, banen bliver vurderet på. Den bliver testet af en ekspert på en masse punkter. Han borer nogle huller og tjekker, hvor langt bolden triller. Det får man en karakter for, hvor vi har ligget i den nederste del af midten sammenlignet med de andre baner i Superligaen, fortæller Rune Bille og fortsætter:

Sådan så det ud, da det gamle græstæppe var høvlet af. Foto: Jan Broch Laursen

- Den anden måde er, at holdkaptajnerne i alle superligaklubberne vurderer banerne, hver gang de har spillet en kamp. Dér lå vi som en af de dårligste baner.

Eksperten, Rune Bille omtaler, er græskonsulent Asbjørn Nyholt, der rådgiver alle klubberne og også er involveret i processen omkring den nye grønsvær på Nature Energy Park.

Dødt græs

For cirka 14 dage siden begyndte arbejdet med at høvle det gamle vækstlag af, så der kun var en lille del af det gamle rodnet tilbage. På det lægges et nyt lag, så det nye græs kan slå rødder ned i resterne af det gamle.

Det gør græstæppet stærkere.


Jeg har nogle folk, som holder af banen, som var det deres egen lille baby. Så det er træls at få et ordentligt hak i snuden, fordi det ikke er en god bane.

Rune Bille


Målet er at have en bane med høj permeabilitet - så vandet hurtigt suser ned igennem - så det ikke bliver en mudderpøl. Samtidig skal banen være hård og stærk.

- Vi har gjort, hvad vi kan for at skabe de bedste betingelser til sæsonstart, siger Rune Bille. OB starter med to udekampe, for at banen bliver helt klar til FCK-kampen 1. august. Foto: Vibeke Volder

- Når græs dør, bliver det til jord. Så der var så meget jord ovenpå hinanden, at det blev svært at styre for os, og det er samtidig ikke særlig godt til at opsuge vand. Det gav en dårlig bane, og det har vi fået væk nu, forklarer Rune Bille, der understreger, at den nye bane er toppen af poppen, når det gælder naturlige græsbaner.

Fremover skal græstæppet skiftes hvert tredje eller fjerde år for at undgå, at klubben ender med samme dårlige bane som før.

Annonce

Nej til hybrid

Anførerne i Superligaen stemte Brøndbys hybridbane ind som den bedste i den netop overståede sæson. Hybridgræs har også været på tale i Odense, hvor valget dog faldt på naturligt græs.

- Snakken har været, at vi gerne vil have græs. Der er en ret stor udvikling i både hybrid- og kunstgræs i øjeblikket, som vi godt vil se lidt mere på. Det er spændende at se, om det bare er godt det første år, eller om det bliver ved med at være godt, fortæller Rune Bille.

Han håber på fire-fem uger med overskyet vejr, 20-25 grader og et par millimeter regn hver dag for at give det nye græs de bedste betingelser.

Banens lag

De nye græsfrø er lagt af en lille plov på rad og række i én centimeters dybde, så fuglene ikke graver efter dem.

Vækstlaget er en blanding af jord og sand, der giver de optimale betingelser for græsset, samtidig med at vandet kan komme hurtigt væk. Under vækstlaget ligger et lag grus og under det et lag stabilgrus, som i de fleste andre byggearbejder.

- Udfordringen er, at det sådan set er let nok at lave en pæn græsbane, men at gøre den stabil så den ikke falder fra hinanden, når de spiller på den, samtidig med at den er pæn, det er to ting, der peger i hver sin retning, og det skal vi have til at mødes. En god bane kræver en hårdhed - så kan man lægge en asfaltbane, men det gror græsset ikke i. Det handler om det rigtige forhold mellem jord og sand, så det bliver hårdt og kompakt, samtidig med at græsset kan gro, forklarer Rune Bille.

Odense Kommune betaler regningen og bruger en halv million kroner på det nye græstæppe. En hybridbane koster tre til fire millioner kroner ifølge Rune Bille.

Om få uger vil græsset allerede være væsentligt tættere, end det er nu. Foto: Vibeke Volder

- Selvfølgelig har vi ikke alle de penge, vi kunne tænke os at smide i det, men vi kunne godt have brugt flere penge. Vi tror dog på, at græs er det rigtige, siger han og fortæller, at Asbjørn Nyholt løbende skal rådgive kommunen og klubben om, hvordan banen plejes på bedste vis.

- Når vi skifter græsset hvert tredje eller fjerde år, når der ikke at komme det her lag af dødt græs, fortsætter han.

Annonce

Tilpasset OB

En stor del af arbejdet med et græstæppe som det på Nature Energy Park er at tilpasse græsset efter klubbens ønsker. OB kan godt lide at spille hurtigt, og det kræver en bestemt pleje af græsset.

- Vi klipper græsset lidt kortere, end det er andre steder. Derudover må det gerne være en våd bane, så bolden løber lidt fladere og hurtigere henover. Det gør man i Superligaen for at få en lille ekstra hjemmebanefordel. Det er ikke udslagsgivende som en ekstra mand på banen, men marginalerne tæller, forklarer Rune Bille.

- Da jeg blev ansat, tænkte jeg, at en græsbane vel bare er en græsbane. Men det skulle jeg hilse at sige, at det ikke er, siger Rune Bille. Foto: Vibeke Volder

- Det er rigtig vigtigt for os, at spillerne synes, det er en god bane at spille på, og det har de ikke gjort indtil nu. Vi satser på, at spillerne kommer tilbage efter en god sommerferie til en bane, det ikke kan lade sig gøre at tabe på - heller ikke til FCK, griner han.

At den gamle bane blev vurderet som den dårligste i ligaen, gjorde ondt på Rune Bille og hans folk.

- Vi er aldrig interesserede i at ligge nederst. Jeg har nogle folk, som holder af banen, som var det deres egen lille baby. Så det er træls at få et ordentligt hak i snuden, fordi det ikke er en god bane.

OB og kommunen håber, at den nye bane bliver blandt den bedste halvdel i ligaen - og den friske bemærkning må så være, at skal klubben nå de sportslige ambitioner om top seks, skal klubben også have en top seks-bane.

Annonce
Ærø For abonnenter

Succes i Borgnæs: Skurvogn omdannet til cafe

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Varmt kyllingekød og defekt køleskab: Burgerrestaurant får sur smiley og bøde

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Debat

Debat: Venstres borgmesterkandidat vrøvler

Ærø

Sidste chance: Eneste vaccinested på Ærø lukker

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Coronasplittelsen må ikke slå rødder

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

16-årige Viktor var ikke i tvivl: OL-guld var på radaren allerede i 2010

Erhverv

Stor manøvre i sydfynsk bilbranche: C.A. Larsen overtager Citroën og Opel

Faaborg-Midtfyn

Sidst kom der 17.000 på Brahetrolleborg: Nu går de efter 20.000 gæster i weekenden

Svendborg

Sort Audi stjålet i Hesselager: Politiet har en mistænkt i kikkerten

Erhverv For abonnenter

Brugsforening standser blødning med omstridt butikslukning: - Det var mit lille barn

Svendborg

Narkosalg, afpresning og vold: To svendborgensere fængslet

Annonce