Annonce
Svendborg

50 tons affald er løbet igennem genbrugs-projekter: Nu fortsætter de

Her er Lene Feder, 45, på genbrugspladsen med sin datter Alberte. Avisen var med de to på genbrugspladsen i oktober, da de har været ihærdige brugere af containeren og teltet "Her må du ta'", som siden i sommer har været et forsøgsprojekt. Konceptet fortsætter, har Vand og Affald besluttet. Foto: Linea Andersen
På genbrugsstationen i Svendborg har folk kunnet gå på rov efter gamle ting og sager i et telt og en container. I Hesselager er det brugte byggematerialer, man har kunnet tage med hjem til genbrug. De to forsøgsprojekter får nu lov til at leve videre. Det har nemlig været en stor succes, lyder det fra forsyningsselskabet Vand og Affald.

Svendborg: Bøger, kopper og kander og møbler i alle mulige afskygninger.

Siden 3. juni i år har besøgende på genbrugsstationen i Svendborg kunnet stikke hovedet indenfor i et telt og en container fyldt med andres brugte sager, og nu fortsætter konceptet.

Det startede som et forsøgprojekt under overskriften "Her må du ta'". En ansat på genbrugspladsen fik idéen, da han i sorteringsarbejdet så, hvor meget godt og brugbart der bare blev sendt på forbrændingen. I stedet begyndte man at sætte de ting i et opstillet telt og container.

Og det synes at have været en succes. Folk har nemlig skullet registrere, hvad de har taget fra containerne eller teltet, og det viser sig, at cirka 40 tons ting og sager har skiftet hænder siden juni. Det svarer til godt 6000 folk, som har været forbi teltet og containeren på pladsen.

Bestyrelsesformand i Vand og Affald, byrådsmedlem Søren Kongegaard (S), er glad for den store interesse.

- Det har været en kæmpe succes, og der er blevet genbrugt så meget, og det er vi glade for, siger Søren Kongegaard.

Derfor har man i Vand og Affald besluttet at lade container og telt med genbrugssagerne blive stående permanent.

- Vi får på den her måde genbrugt mange flere ting, hvilket jo er godt i forhold til jordens knappe ressourcer. Og hvis i Svendborg kan gøre noget, så skal vi da helt klart det, siger Søren Kongegaard om, at konceptet fortsætter.

- Jeg håber da også, at andre ser på Svendborg som et godt eksempel, så vi kan få genbrugt endnu mere, tilføjer bestyrelsesformanden.

Annonce

Genbrug i Svendborg og Hesselager

Når man har gode, brugte ting med på genbrugsstationen i Svendborg, går de i første omgang til fire sociale foreninger, som tager de ting, de kan sælge videre. Resten går til "Her må du ta’", hvor alle må tage.

Foreningerne kan bruge godt halvdelen af de ting, de får tilbudt, og dermed er 44 procent af de donerede ting tidligere endt i containeren. Med "Her må du ta’" er genbrugsprocenten steget til 87 procent - og altså kun 13 procent er for dårlige til, at de kan få et nyt liv.

Materialerne i byggemarkedet på Hesselager Genbrugsstation er ligeledes doneret af kunder på genbrugsstationerne.

Fra februar 2020 ændrer Vand og Affald procedurer, så materialer der afleveres til storskrald eller på genbrugsstationen, som udgangspunkt går til direkte genbrug i stedet for at komme i containeren. Hvis man ikke ønsker at give sine materialer til genbrug, kan man angive det ved aflevering.

Ændre tankegangen

Det er ikke kun på genbrugsstationen i Svendborg, det gælder. Også i Hesselager har et genbrugsbyggemarked været etableret siden sommeren. Her har godt 10 tons brugt byggematerialer gået til genbrug. Også det får lov til at leve videre. Begge steder er det medarbejdere på genbrugspladserne, der er kommet med idéerne.

- Det er kanon godt, at vi har nogle medarbejdere, der er så kreative og innovativt tænkende. Det er alfa og omega i vores virksomhed, at nogen ser muligheder, siger Søren Kongegaard.

Udover at Vand og Affald nu lader de to genbrugs-ordninger fortsætte, har forsyningsselskabet også besluttet, at fremover skal alt brugbart materiale, der afleveres på pladsen, sendes videre til genbrug - med mindre kunden direkte har angivet, at det ikke må genbruges.

- Der er stadig masser af gode ting, der ender i vores containere, og det må vi lave om på. Derfor har vi besluttet at gå lidt mere radikalt til værks. Vi vil også gerne vende tankegangen, så folk tænker ting som noget, der kan leve videre, siger Søren Kongegaard og fortæller, at det der i dag på genbrugspladsen hedder storskrald kommer til at hedde genbrugsbilen.

Containeren "Her må du ta'", der står på Svendborg Genbrugsstation. Foto: Linea Andersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Tagsten og tagsten er ikke det samme

Lokaldebat: I Teknik- og Erhvervsudvalget var der i sidste uge en ophedet debat i et ellers uskyldigt dagsordenpunkt på en igen meget lang dagsorden – en sag, der nu skal drøftes på det kommende byrådsmøde. Emnet handler om en dispensation fra en gældende lokalplan, hvor en bygherrer på et nyopført hus ønsker at anvende andre materialer end der er angivet i lokalplanen, og vil dermed afvige fra de byggematerialer nabohusene er opført med. Sagen handler om materialevalg i et konkret byggeprojekt. Bygherrer ønsker at anvende cementtagsten i stedet for for eksempel teglsten, som er et dominerende byggemateriale i lokalsamfundet. Der er allerede angivet masser af alternativer til teglsten i lokalplanen. Dog ikke cementtagsten. Giver Byrådet lov til dette nybrud, kan det sandsynligvis påvirke huspriserne i området, når der er et hus, der på den måde skiller sig ud med et radikalt andet materialevalg. Den samfundskontrakt, der er opstået mellem nuværende borgere i et lokalsamfund og byggemyndigheden, skal ikke udsættes for angreb hver gang der enten bygges nyt eller blot, fordi bygherre kan finde et alternativt produkt, der er billigere på markedet. Det kan hverken politikerne eller et lokalsamfund holde til i længden. At der er indskrevet teglsten i lokalplanen, som en blandt flere muligheder, handler ikke bare om at skabe bygningsmæssig harmoni i et lokalsamfund, men handler også om at fastholde en kulturhistorisk dimension – at teglindustrien har betydet meget på Sydfyn. Politikerne i Byrådet må stå vagt om denne lokale bygningskultur – og vise respekt overfor de naboer, der har overholdt lokalplanen. Alt andet er utroværdigt.

Annonce