Annonce
Fyn

50, 100 eller 500: Ny teknologi kan holde styr på hvor mange personer, der er samlet

Henning Lund Østergaard (tv) og Tihamer Biliboc var torsdag nede på Storms Pakhus for at sætte systemet op. Foto: UCL
To UCL-studerende har fundet en billig og simpel måde at monitorere, hvor mange personer der er samlet et bestemt sted. Selvom det er meget corona aktuelt, er teknologien ikke udviklet på grund af corona-krisen.
Annonce
ODENSE: Er du i den seneste coronatid blevet mødt af et skilt med et maks antal personer på, når du er gået ind i en butik, for derefter at forsøge at tælle dig frem til, om der var plads til dig i butikken?
Det kan med en nyudviklet persontæller være fortid. IT-teknologistuderende på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole har som en del af deres afsluttende eksamensprojekt udviklet et enkelt og billigt system, der ved brug af kunstig intelligens kan holde styr på antallet af personer.
På den måde kan blandt andet restaurationer og butikker holde styr på, hvor mange personer der er samlet, hvilket må siges at være særdeles brugbart i disse corona-tider.
Annonce

Simpelt system

35-årige Henning Lund Østergaard og 32-årige Tihamer Biliboc er mændene bag teknologien, der egentlig er ret simpel.
Systemet består af en lille computer, en skærm, et stykke hardware og et kamera, forklarer Henning Lund Østergaard.
- Så kan man monitorere en ind- eller udgang ved, at kameraet anvendes som sensor og sender tællingerne til en app via skyen, som man kun kan tilgå, hvis man har det rigtige login, fortsætter han og tilføjer, at systemet ikke gemmer identificérbar data, og der er således ikke GDPR-problematikker.
Kameraet optager altså ikke noget, men bruges som en sensor til at registrere, hvordan nogle virtuelle linjer bliver brudt på en bestemt måde. På den måde ved systemet, at der er tale om et menneske. Det er lidt samme princip som, når man går ud på et badeværelse og sensor-lyset tænder automatisk.
Man kan så installere en alarm i app’en, som eksempelvis kan kodes til at gå af, når der er mere end 50, 100 eller 500 personer samlet.
Annonce

Test på Storms Pakhus

De to studerende har blandt andet testet systemet på Storms Pakhus, der ser stort potentiale i teknologien:
- Vi har jo skærpet, hvor mange mennesker, vi kan have inde, så vi ikke overskrider nogle retningslinjer. Og der havde vi i starten en personlig dørtæller stående ved indgangen, der manuelt talte, hvor mange der kom ind, forklarer direktør for Storms Pakhus Martin Bødker.
Henning Lund Østergaard (tv) og Tihamer Biliboc var torsdag nede på Storms Pakhus for at sætte systemet op. Teknologien bag er ret simpel, og det har udgangspunkt i coronaens begræsninger, forklarer Henning Lund Østergaard. Foto: UCL
Storms Pakhus har 6000 kvadratmeter at gøre godt med, og må derfor have 2000 gæster inde ad gangen. En mere automatiseret løsning end den personlige dørtæller er derfor tiltalende. Indtil videre holder de sig et stykke under det, for at det er en rar oplevelse for alle, forklarer direktøren.
Martin Bødker mener, at teknologien også har potentiale på længere sigt.
- Det ville være alle tiders, hvis vi kunne få mere indsigt i, hvor mange mennesker, der egentlig kommer. Det ville vi kunne bruge som et pejlemærke i forhold til, hvor stor en turistattraktion vi er. Lige nu ved vi, hvad folk i snit bruger på mad og drikke, men det ville være godt med data, der kan bakke de tal op.
Han understreger dog, at der fortsat er nogle ting, der skal falde helt på plads. Blandt andet skal kameraet placeres, så alle personer registreres, og der skal også findes en løsning på, hvad man gør den dag, Storms Pakhus åbner begge indgange igen.
Annonce

Ikke udviklet til corona

De to mænds persontæller har ramt tiden særdeles heldigt i og med, at vi alle som følge af corona skal være meget opmærksomme på, hvor mange vi er samlet.
Men faktisk har Henning Lund Østergaard og Tahimer Biliboc udviklet den til andre formål.
- Vi har faktisk lavet den på grund af brandsikkerhed. På natklubber og barer, hvor der ofte er mange mennesker samlet, er der nogle regler for, hvor mange der må være i forhold til, at man kan nå at evakuere folk i tilfælde af brand. Og der ville en persontæller kunne sikre, at det bliver overholdt, siger Henning Lund Østergaard.
Persontællere er ikke nogen ny opfindelse, men det, der gør denne attraktiv for både virksomheder og privatpersoner, er prisen, mener Henning Lund Østergaard.
- Vi tilbyder teknologien til en meget lavere pris, fordi de materialer, vi bruger, er lettilgængelige og relativt billige. Vi vil kunne lave systemer til et sted mellem 10.000 til 30.000 kroner, men beregningerne er stadig under udvikling.
Det er på grund af corona-krisen, at de to studerende er endt med et billigere produkt. De har nemlig ikke haft adgang til UCL’s faciliteter under udviklingen af den første prototype og måtte derfor være kreative.
De to mænd overvejer nu at føre projektet ud at starte en virksomhed og dermed tage springet fra skoleprojekt til iværksætteri.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce