Annonce
Fyn

46.000 underskrifter mod flytning: Forældre til kræftramte børn i behandling på OUH kæmper videre

Flere end 45.000 danskere har allerede skrevet under på borgerforslag, der kæmper for at bevare de fire nuværende børnekræftafdelinger i Danmark og ikke samle dem på Rigshospitalet. Dermed er man tæt på de 50.000, der skal til, for at det kan tages op i Folketinget. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen
Det varer ikke længe, inden 50.000 danskere har skrevet under på borgerforslag, der skal stoppe planerne om at centralisere behandlingen af børn med kræft på Rigshospitalet. Det glæder Christina Eshøj, der er mor til barn i behandling på OUH og en af stillerne bag borgerforslaget.

Fyn: Omkring 723 underskrifter om dagen.

Det er, hvad en gruppe forældre til kræftramte børn har samlet ind siden 11. december. Her stillede de et borgerforslag om, at behandlingen af kræftramte børn i Danmark fortsat skal foregå fire steder i landet.

Borgerforslaget kom i kølvandet på overvejelser i Sundhedsstyrelsen om at centralisere behandlingen, så den fremover skal foregå på Rigshospitalet, mens afdelingerne i Odense, Aarhus og Aalborg lukkes. Det medførte kras kritik fra flere kræftlæger og de regioner, hvor kræftafdelingerne står til at lukke, lige som også en række forældre til børn med kræft har fortalt om deres bekymringer omkring centraliseringen.

Annonce

En af de forældre er Christina Eshøj fra Odense. Hun er mor til Lasse, der fik diagnosticeret kræft i maj 2019. Hun er samtidig en af stillerne bag borgerforslaget, og hun glæder over, at 45.572 danskere allerede har skrevet under.

Christina Eshøj og hendes søn Lasse, der fik konstateret kræft i maj 2019, men nu er i vedligeholdelsesbehandling. Hvis alt går godt, stopper han med tilknytningen til børnekræftafdelingen til sommer. Privatfoto

- Vi er tæt på at være i mål, så kampgejsten er bestemt god, siger Christina Eshøj med henvisning til, at det kræver 50.000 underskrifter, før et borgerforslag kan blive taget op i Folketinget.

De mange underskrifter viser ifølge Christina Eshøj, at der er mange - og det i hele landet - som ikke kan se meningen med, at børnekræftbehandlingen skal centraliseres op Rigshospitalet.

- Det er et emne, der er så følsomt, og det er noget, alle kan forholde sig. Alle kan forholde sig til at have et sygt barn. Hvis man så bor i Aalborg og skal til København for behandling, kan alle forestille sig, hvordan det kommer til at spænde af, siger hun.

Lukket verden

Christina Eshøj er sikker på, at det har gjort en forskel, at flere forældre har stået frem og fortalt om vigtigheden af at have kræftbehandling tæt på.


Jeg er ikke imponeret over sundhedsministeren, der bare holder det ud i strakt arm.

Christina Eshøj


- Det er normalt en meget lukket verden, fordi det er børn, man skærmer rigtig meget og passer godt på, fordi de ikke tåler så meget. Det er også derfor, at det ikke er nogle af dem, der er i den første del af behandlingen, som er ude at sige noget. Det kan de simpelthen ikke. Det er for risikabelt for børnene, plus at de ikke har overskud til det, fordi man det første år til halvandet er så hængt op. Der kan man ikke.

- Så i og med at vi lukker lidt op og fortæller, hvad det vil sige og giver noget indblik, er der ikke nogen, der ikke kan forholde sig til, at det her er voldsomt, og at vi alle sammen kan være dem, der står i det i morgen. Der er jo ikke nogen, der kan vide, hvem de næste er.

Annonce

Ikke imponeret

12. januar var sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kaldt i samråd om sagen af den fynske folketingspolitiker Jane Heitmann (V), der er formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Folketinget.

Her var den mulige sammenlægning af afdelingerne på programmet, og Christina Eshøj fulgte nysgerrigt med.

Bagefter var hun dog ikke imponeret.

- Han gjorde alt, han kunne for ikke at forholde sig til det. Han holdt det ud i strakt arm. Det er også en måde at undgå at tage stilling på, hvis man bare skubber den tilbage til Sundhedsstyrelsen.

- Der tænker jeg, at ved, at det kommer ind som et borgerforslag, bliver de nødt til at forholde sig til det. Jeg er ikke imponeret over sundhedsministeren,  siger Christina Eshøj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce