Annonce
Fyn

33.000 indkaldt på en gang: Kronisk syge fynboer kan få første Covid-19 vaccine stik i marts eller først i april

Plejehjemsbeboer Leif Heiselberg ( 79 år ) fra Ældrecenter Øst i Vollsmose blev 27. december som den første dansker mod Covid 19 af læge Henrik Aastrup. Mens plejehjemsbeboere nu er vaccineret i stort tal, går det noget langsommere med de kronisk syge. Foto Birgitte Carol Heiberg
Idet leverancen af covid-19 vaccine fortsat ikke er kommet op i gear, kan der gå indtil begyndelsen af april, inden kronisk syge fynboer kan få første af de to stik, der kan hjælpe dem til en lettere hverdag.

Fyn: Kronisk syge fynboer med risiko for et alvorligt forløb med covid-19 - den såkaldte gruppe 5 - modtager i øjeblikket invitation til at blive vaccineret mod sygdommen.

Men det betyder ikke, at de kan få en tid til vaccination i den nærmeste fremtid.

Region Syddanmark oplyser nemlig, at alle syddanske borgere i den såkaldte målgruppe 5 - det drejer sig om 33.000 borgere - vil blive inviteret på én gang. Der er nemlig opstået tvivl blandt borgerne om, hvornår man er udsat for et særligt alvorligt forløb med covid-19 og dermed er omfattet af målgruppe 5. Regionen håber med invitationerne at fjerne den tvivl.

Det varer dog lidt, inden der er vaccinationstider til alle de 33.000 borgere. I de kommende dage og uger vil Region Syddanmark lægge ledige tider ud, i takt med at der kommer vacciner.

Derfor gælder det at væbne sig med tålmodighed, selv når man har fået invitationen, lyder det fra regionen, som også opfordrer til, at man indstiller sig på, at man skal forsøge flere gange, inden der er en ledig tid.

I løbet af marts og starten af april vil alle i denne gruppe efter planen have fået første stik.

Annonce

Problemer med at booke

Der er i øjeblikket problemer med at bestille tid til vaccine.

Borgerne kan godt finde en tid til det første stik, men flere har ikke kunnet booke en tid i systemet til vaccination nummer to. Og dermed har de ikke kunnet afslutte tidsbestillingen.

Det skyldes tekniske problemer, og de vil, håber Region Syddanmark, være løst senest i begyndelsen af næste uge. Men det kan komme til at betyde en forsinkelse for nogle borgere, erkender koncerndirektør Kurt Espersen i en pressemeddelelse fra regionen:

- Borgerne skal nok blive vaccineret. Det lover jeg. Men leveringskadencen og de midlertidige tekniske problemer gør, at vi bliver nødt til at ruste os med tålmodighed, selvom det er svært efter et langt corona-år.

En meget stor gruppe borgere har netop modtaget en invitation til at lade sig vaccinere, og det øger trykket på både bookingsystemet og Region Syddanmarks hotline.

- Vi har fået rigtig mange henvendelser fra borgere, der er trætte af det, og vi arbejder på højtryk for at få det løst. Jeg håber, at de berørte borgere vil bære over med os og holde en god tone over for de mange medarbejdere, der sidder og besvarer opkald. Vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe så mange som muligt, så hurtigt som muligt, siger Kurt Espersen.

Annonce

19.040 doser

I den kommende uge vil Region Syddanmark have 19.040 doser til rådighed.

14.040 kommer fra Pfizer/Biontech og vil blive givet til borgere over 85 år og borgere over 65 år, der får personlig pleje i hjemmet, foruden borgere fra målgruppe 5.

Der ankommer 5000 doser fra Moderna. Den ene halvdel gives til borgere i målgruppe 5, mens den anden halvdel fryses ned til genvaccination.

Astrazeneca leverer ikke doser til uge 8, men vaccinationen af sundhedspersonale fortsætter med doser fra leverancen i uge 7.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Så er de klar til at bygge dit nye hjem

Annonce