Annonce
Søsiden

22-årige Cirkeline fra Svendborg: - Jeg har glædet mig helt vildt

22-årige Cirkeline Catrine Skovgaard Andersen fra Svendborg er nu på vej Fyn Rundt alene i X-79’eren: - Jeg håber bare på ikke at skulle ud i en nat nummer to uden søvn. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Sejlsportsinstruktør fra Oure Skolerne udfordrer sig selv i Silverrudder.

SVENDBORG: Smilet strålede om kap med forventningerne, da Søsiden tidligere på ugen mødte Cirkeline Catrine Skovgaard Andersen i Svendborgs runde lystbådehavn.

- Jeg glæder mig bare helt vildt, fik den 22-årige sejler signaleret med stor overbevisning før sine sidste forberedelser som førstegangsdeltager i Silverrudder.

Når disse linjer læses, er Cirkeline Catrine Skovgaard Andersen på vej Fyn Rundt alene om bord i sin fars X-79 sejlbåd Spliff. Hendes start i klassen med små kølbåde gik fredag kl. 10:30 ved Christiansminde-broen.

Annonce

- Første gang jeg sejlede, var jeg fjorten dage gammel. Jeg hang i baby-liften i en spilerpose ...

Cirkeline Catrine Skovgaard Andersen, Svendborg - sejlerinstruktør og Silverrudder-sejler

Som ballast medbringer Cirkeline Catrine Skovgaard Andersen en barndom og teenage-år med masser af sejlsport og familieture:

- Første gang jeg sejlede, var jeg fjorten dage gammel. Jeg hang i baby-liften i en spilerpose ...

Videre gik det med optimist-sejlads i Thurø Sejlklub og i små racere som bl. a. Zoom, RS Feva, 29’er og Melges 24.

- Jeg har også sejlet en del langdistance og været frivillig på et spansk tallship. Og så sejler jeg rigtig meget på mit arbejde, fortæller Cirkeline Catrine Skovgaard Andersen, der underviser i sejlads på Oure Skolernes gymnasium og efterskole.

Far og datter-projekt

Interessen for Silverrudder blev tændt som tilskuer til starten sidste år: - Der besluttede jeg mig for, at sejladsen ville være en god udfordring for mig.

Beslutningen blev også fremmet af, at mange af Cirkeline Catrine Skovgaard Andersens venner og veninder fra tiden på Svendborg Gymnasium siden er flyttet fra byen. Det har givet luft i fritiden til et projekt som at gøre sig klar til en lang alene-sejlads.

Forberedelserne til årets Silverudder er sket i tæt samarbejde med Cirkelines far, Jesper Stig Andersen, også kendt som stifter af Facebook-gruppen Delles Venner.

Sammen har far og datter optimeret sejlbåden med log, ekkolod, selvstyrer og flere betjeningsmuligheder fra cockpittet, så ture til fordækket kan begrænses. En vigtig sikkerhedsfaktor ved solo-sejlads.

Træningen op til nonstop-solosejladsen rundt om Fyn har også delvis været et far og datter-projekt. Desuden er Ballen Sejlklubs kapsejlads Skar-Drej tidligere på måneden indgået i opvarmningen.

Annonce

- Jeg vil gerne udvikle mig

- Jeg har valgt Silverrudder for at have et mål og for at udvikle mig i sejlsport, forklarer Cirkeline Catrine Skovgaard Andersen:

- Det betyder også noget for mig at være en del af så stort et arrangement som Silverrudder. Jeg synes også, at det er vildt fedt, at sådan noget kan finde sted i Svendborg.

Annonce

Båd med ung appel

Bådtypen X-79 er en velprøvet og over 40 år gammel konstruktion. Trods alderen har den alligevel stærk appel til en ung sejler som Cirkeline Catrine Skovgaard Andersen:

- Den sejler hammergodt, også i let luft. Jeg har både genua og fok med, og så har jeg lånt en genaker. Det bliver megafedt at få den op.

Cirkeline Catrine Skovgaard Andersen fremhæver X-79’erens kvaliteter som bl. a. hurtig respons på trim og at den kan holde en god højde og samtidig sejle hurtigt. Desuden tæller det, at båden ikke er for stor til, at den kan håndteres sikkert af en person.

Annonce

Kunsten at holde sig vågen

For nonstop-solosejlere på langdistance er en af de største udfordringer at holde sig vågen.

- Jeg har tidligere sejlet 30 timer uden at sove, så jeg er ikke bange. Bliver jeg træt, smider jeg et anker. Jeg håber bare på ikke at skulle ud i en nat nummer to uden søvn. Så kan det godt være, at jeg ikke er glad mere, lyder det fra Cirkeline Catrine Skovgaard Andersen:

- Men jeg er god til at være positiv og at nyde det. Bliver det en fin vejrudsigt, kommer jeg helt sikkert til at nyde turen og at være glad. Jeg behøver ikke at vinde. Jeg skal bare i mål. Hvis jeg skal med næste år, kan der måske gå mere kapsejlads i det. I år kommer jeg til at sejle konservativt og fx rebe tidligt. Lykkes det mig at komme rundt, kan jeg bagefter tage hvem som helst med ud og sejle.

Annonce

Proviant fra mors køkken

Uden mad og drikke, dur sejleren ikke - og her har Cirkeline også god opbakning i forældre-baglandet: - Min mor smører sandwich og laver salater. Og så medbringer jeg en køletaske med frosne juicer.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Spodsbjerg i opråb: - Der kommer en skolebus meget tidligt om morgen og en igen sidst på eftermiddagen, og det er det

Sport For abonnenter

Navne fra Rise Sparkasse Arena: Altmuligmanden Niels

Ærø

Uhyggelige græskar skåret i Marstals gågade: - De voksne er meget engagerede

Sport

Fem på stribe for Rabbits

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Kultur For abonnenter

Rockstjerner uden filter: Nyt koncertkoncept lagde eminent fra land med veloplagte sangskrivere

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Håneretten på spil lørdag: Pytlick versus Pytlick

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

Fyn

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce