Annonce
Faaborg-Midtfyn

20 siders visioner og ingen penge: Men politikerne har fundet en løftestang, som du bliver glad for ude i dit nærområde - for den virker!

Anne Møllegaard Mortensen (DF) drømmer om at komme på kommunens budget med et ønske om en ny kulturpulje på 200.000 kroner. Arkivfoto: Michael Bager
Kunst og kultur skal være løftestang til udvikling af nærområder - og det virker, viser erfaringer. Netop derfor er kunst og kultur vigtige mål i kommunens nye kulturstrategi.

Faaborg-Midtfyn: Et halvt års arbejde med at involvere græsrødderne i kommunens kulturelle underskov er nu trykt sammen til 20 sider i kommunens nye kulturstrategi "Sammen om kulturelle fællesskaber, kunst og kulturarv", som kommunalbestyrelsen forleden vedtog.

Den sætter ord på, hvordan kommunen vil arbejde sammen med de eksisterende kulturinstitutioner og -foreninger, lokale ildsjæle og andre interessenter om at bruge kunst og kultur som løftestang for udvikling af lokalsamfund og byer.

Strategien fortæller også noget om, hvor opmærksomme vi politikere er på værdien af det, der spirer og vokser sig stærkt og vigtigt ude i lokalområderne.

Anne Møllegaard Mortensen (DF), formand for Kultur- og Lokalsamfundsudvalget.

I første omgang er strategien omkostningsfri for kommunen - forstået på den måde, at der umiddelbart ikke direkte er sendt penge med strategien.

Annonce

- Men det har jeg et håb om, at der bliver, siger formand for kommunalbestyrelsen Kultur- og Lokalsamfundsudvalg, Anne Møllegaard Mortensen (DF), der fortæller, at udvalget møder op til forhandlingerne om næste års kommunale budget med et ønske om at få afsat en kulturpulje på 200.000 kroner.

Heartland er et eksempel på, at Faaborg-Midtfyn kan finde ekstraordinære kulturpenge. Kommunen lavede en partnerskabsaftale, som sikrede festivalen et årligt milliontilskud i opstartsfasen. Arkivfoto: Mogens G. Madsen

Det kan synes som et beskedent beløb i forhold til, at kommunen alene til festivalen Heartland på Egeskov skød en million kroner om året i en partnerskabsaftale, som var med til at løbe festivalen godt i gang.

Strategien er en anerkendelse

Men sådan en regnestok kan man slet ikke lægge kulturstrategien ind i, siger Anne Møllegaard Mortensen.

- Selv om kulturstrategien ikke har sit eget budget, så er der rigtig mange gode eksempler på, at kommunen understøtter kulturlivet med bevillinger fra forskellige puljer, og når vi foreslår afsat en ny pulje på 200.000 kroner, så er det for at sikre en slags grundkapital, der kan henvises til, når vi for eksempel søger fonde om støtte til kulturelle begivenheder.

I hendes optik handler selve strategien ikke om penge:

- Jeg ser det langt mere som en anerkendelse til de institutioner, foreninger og frivillige, som bidrager til, at denne kommune har så rigt et kulturliv, der giver os fællesskaber og markedsfører os så fornemt.

- Strategien fortæller også noget om, hvor opmærksomme vi politikere er på værdien af det, der spirer og vokser sig stærkt og vigtigt ude i lokalområderne, siger hun.

Annonce

Kommunen fik 15 høringssvar

Det nye visionskatalog er da også netop et resultat af, at kommunens kulturaktører hen over foråret har sendt input og ønsker til kommunen.

- Vi har modtaget 15 høringssvar. Om det er mange eller få, vil jeg ikke stille mig til dommer over, men jeg kan se, at de input, vi har fået, har involveret rigtig mange mennesker, og at de repræsenterer virkelig mange interesser. Og jeg mener, vi har taget svarene til os ved at lade dem få stor indflydelse på den strategi, vi nu skal arbejde ud fra frem mod 2028, lyder det fra formanden.

Indsatsområder i kulturstrategien

Kulturstrategi 2021-2028 "Sammen om kulturelle fællesskaber, kunst og kulturarv" indeholder tre nye indsatsområder:

  • Kunst og kultur som løftestang for udvikling af byer og lokalsamfund.
  • Fællesskaber, festivaler og samarbejde på tværs.
  • Udvikling af kulturinstitutioner og styrkelse af scenekunst.

Derudover videreføres tre indsatsområder, så der fortsat er fokus på:

  • Børn og unges kulturelle dannelse.
  • Kulturarv og oplevelser i naturen.
  • Film og billedkunst - visuel kultur.

Strategien udpeger seks områder, som er de primære satsninger de kommende år, og her er netop kunst og kultur som løftestang for udvikling i nærområderne den vigtigste.

Og det er et mål, der giver god mening, vurderer Gunnar Landtved, formand for sammenslutningen af kommunens lokalråd, paraplyen Fynsland.

Annonce

Kunst og kultur giver Ryslinge identitet

Fra hjemmebasen har den tidligere Ryslinge-borgmester arbejdet intenst med at bruge kunst og kultur som sammenhængskraft:

Gunnar Landtved har arbejdet målrettet med at bruge kunst og kultur som løftestang til at udvikle Ryslinges identitet. Arkivfoto: Sandra Goldek

- Det er særligt de udadvendte aktiviteter på Ryslinge Højskole og arbejdet med vores skulpturpark, som giver Ryslinge sin identitet. Det kan godt være, vi ikke altid bryder os om den kunst, vi møder, men som oftest rører den noget i os og skaber grobund for inspiration og  dialog.

- Og der er jo netop, når vi er inspirerede, at vi udvikler og producerer, så ligegyldigt, om der er som enkeltpersoner, virksomheder eller andre fællesskaber, så understøtter kunst og kultur udvikling. Så jeg synes, det er et godt signal kommunen sender, når det formuleres at bruge netop kunst og kultur som løftestang for udvikling af nærområder, siger han.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Forældre ser stort på færdselsreglerne ved Ørkildskolen: Politikommissær er voldsomt overrasket

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Mere til lærerne, mindre til hjemmeplejen og fri psykolog til unge: Ærøs politikere er tilfredse med nyt forlig

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Sport

I Ronaldos fodspor: Nyborg-drengen Magnus skriver kontrakt med europæisk storklub

Navne For abonnenter

60 år: Jens Garfalk måtte lære lederjobbet med lynets hast: - Den fik han sgu oversolgt

Ærø

Kronik: En havnerundfart med hund

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

76-årige Bent er blind og skal springe ud af et fly: - Jeg kan jo ikke se, hvor langt der er ned

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Jeg lægger mig fladt ned: Vi skal turde drømme større

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Nekrolog: Søren Lenschau Andersen var et anker og en superstjerne indtil livet sled ham op som 38-årig

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Sport For abonnenter

Hvem kan stoppe Svendborg-Oure FA - B1913 vil efter pokalbraget levere alt mod DS-topholdet

Langeland For abonnenter

Kenny og Jeanette er langtidsledige og var til borgermøde for at blive klogere: - Det ville være rart at vide, hvad der skal ske med folk på kontanthjælp

Danmark

Politiet gransker atter selvmordslægen Svend Lings: - Der er ikke nogen dom, der kan få mig til at stoppe

Annonce