Annonce
Faaborg-Midtfyn

1900 økologiske høns mangler nyt hjem: - Kom og red en høne

Skovlyst Æg stopper deres produktion af økologiske æg og søger nye hjem til alle deres høns. Privatfoto
I to og et halvt år har Skovlyst Æg holdt økologiske høns med fokus på dyrevelfærd. Nu nedlægger de produktionen, men vil nødigt slagte hønsene, der derfor søger nye hjem.

Krarup: - Normalt slår du faktisk allerede hønsebestanden ned efter 52 uger, men det kan vi bare ikke leve med, fortæller Camilla Varming Nielsen, der sammen med Martha Marie Jensen har drevet Skovlyst Æg nær Krarup siden januar 2018.

De har derfor allerede ladet deres høns blive meget ældre en "normal" økologisk produktionshøne. Nu er hønsene dog ikke længere rentable, og derfor vil Camilla Varming Nielsen og Martha Marie Jensen lukke produktionen helt ned.

- De lægger ikke æg nok til os, i forhold til at vi skal betale produktion, lønning og leje, men de er så fine til en have, og de kan jo leve fem til seks år endnu, siger Camilla Varming Nielsen.

Annonce


Jeg kan bare ikke holde ud, hvis de skal slagtes. Det ville gøre ondt på mig, så vi bliver nødt til at finde en anden vej.

Camilla Varming Nielsen


Derfor håber hun meget på, at hun kan finde nye hjem til de resterende 1900 høns af racen Brun Lohmann. Der er allerede afhentet 600, men det er langt fra så mange som forventet.

- Jeg kan bare ikke holde ud, hvis de skal slagtes. Det ville gøre ondt på mig, så vi bliver nødt til at finde en anden vej, fortæller hun.

De har derfor lagt halm, foder og kalkskaller frem, så man let og billigt kan købe et starterkit til at holde høns.

- Man skal bare tage en kasse med, som de kan transporteres i, så skal vi nok fange dem for et beskedent beløb, siger Camilla Varming Nielsen, der håber at kunne finde nye hjem til alle sine høns inden midten af august, hvor der skal gøres rent i stalden.

- Der skal jo ikke så meget til, for at høns kan have det godt i en baghave. Hvis man ikke vil smide sine madrester til biogas, så kan man smide det ud til hønsene og få æg retur. Det er jo en optimering af energikæden, siger hun.

Martha Marie Jensen og Camilla Varming Nielsen har drevet Skovlyst Æg siden januar 2018. Nu vil de i stedet lægge kræfterne deres engrovirksomhed. Privatfoto

Med en 2,3 hektar stor hønsegård med hønsehus, højt græs og frugttræer har hønsene haft rigtig gode forhold og æggene er blevet solgt til fynske supermarkeder og restauranter, men nu ønsker de to kvinder at kaste deres energi på andre projekter.

- Vi har gang i så meget og bliver nødt til at stoppe med det, der binder os mest. Vi har startet engrovirksomhed og under corona blev vi nødt til at lægge det hele om og lave grønt-kasser, siger Camilla Varming Nielsen og tilføjer:

- Vi kommer ikke til at producere æg længere, men vi håber, at der er nogle, der vil fortsætte ægproduktionen her ude, for det er gode forhold og endnu bedre end hvad økologien foreskriver. Vi kan også godt sælge æggene, men vi mangler bare nogle, der vil stå for det.

Hvis man ønsker at adoptere nogle høns, kan man skrive en besked til Fyens Økologi på deres Facebookside.

Skovlyst Æg har været en af de små økologiske producenter, der har succes med at få deres varer på hylderne i supermarkederne. Arkivfoto: Lasse Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce