Annonce
Svendborg

16.000 motorcykler kan være på vej - borgmester vil have internationalt Harley-Davidson-træf til Svendborg

Super Rally var senest i Danmark, da Fredericia var vært i 2008. Nu tyder alt på, at Svendborg bliver vært for det store, internationale Harley-Davidson-stævne i pinsen 2026. Billedet her er fra stævnet i Fredericia. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Harley-Davidson Club of Denmark forsøger at få et enormt internationalt motorcykeltræf med op til 20.000 deltagere til Danmark i 2026, og her bør Svendborg lægge billet ind, mener borgmester Bo Hansen (S). Venstre er positivt stemt, og ifølge klubben peger alt på, at Svendborg bliver vært.

Svendborg: Svendborg bør danne ramme, hvis Harley-Davidson Club of Denmark planer om at markere sit 50 års jubilæum med et gigantisk, internationalt motorcykeltræf i 2026 bliver en realitet.

Det mener Svendborg-borgmester Bo Hansen (S), som oplyser, at det faktisk ligger lige for at lægge billet ind på træffet - og af flere grunde.

- Det er oplagt for os, fordi vi er i gang med at arrangere DGI's landsstævne i 2021. Det betyder, at vi samler en del ekspertise og knowhow, og det vil vi gerne forsøge at udnytte, siger borgmesteren.

Annonce

Beregningerne

Embedsværket i Svendborg Kommune har regnet på, hvad det vil betyde, hvis Super Rally bliver holdt i Svendborg i 2026, og er kommet frem til følgende tal:

Etablering og fjernelse af vandforsyning: 500.000 kroner.

Etablering og fjernelse af elforsyning: 250.000 kroner.

Forbrug af vand: 400.000 kroner.

Forbrug af el: 300.000 kroner.

Affaldshåndtering: 500.000 kroner.

Projektler, et årsværk: 500.000 kroner.

Sikkerhedsansvarlig: 100.000 kroner.

Uforudsete udgifter: 1.000.000 kroner.

Desuden:

Forventet antal deltagere: 16.000-20.000 personer.

Behov for kommerciel indkvartering: 5000 personer.

Indkvartering på midlertidig campingplads: 10.820 personer.

Gennemsnitligt antal besøgsdage: 3,6.

Estimeret turismeomsætning i Svendborg Kommune: 22 millioner kroner.

Estimeret turismeomsætning uden for Svendborg Kommune: 9 millioner kroner.

Pris: Fem millioner kroner

En forudsætning er, at kommunen stiller en plads til rådighed og sørger for vand, el og afledning af spildevand.

Kommunens embedsværk har peget på området nord for Tankefuld som en passende placering for en stor teltlejr, eftersom det i forvejen skal være campingplads under landsstævnet.

Gratis er det ikke.

Beregninger har vist, at det hele vil løbe op i fem millioner kroner, hvilket også er en slags penge. Men det kan alligevel svare sig, mener borgmesteren.

- Det forventes, at der kommer 16.000 motorcykler og op til 20.000 deltagere, og at 5000 af dem ikke vil ligge i telt, men i stedet skal bo på hoteller og så videre. Og det er beregnet, at deltagerne vil lægge omkring 22 millioner kroner i omsætning i Svendborg Kommune, så det kan kun være en god forretning, siger Bo Hansen, der også anfører, at det næppe bliver Svendborg Kommune, der skal løfte hele regningen.

- Der er gode muligheder for ekstern finansiering fra for eksempel Destination Fyn og Region Syddanmark, og vi har også nogle lokale fonde, som måske kan hjælpe til. Jeg er ret fortrøstningsfuld, og når man tænker på, at landsstævnet koster 25 millioner kroner, så er det her faktisk relativ billigt, siger han.

Sagen har allerede været luftet på et møde mellem byrådets gruppeformænd og er på dagsordenen, når der er møde i Økonomiudvalget tirsdag 21. januar.

- Her vil jeg bede udvalget om at stemple ind på, at vi afsætter fem millioner kroner og søger om at få stævnet til Svendborg, siger Bo Hansen.

V er med

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres gruppeformand, Mette Kristensen, men et andet Venstre-medlem, Kultur- og Fritidsudvalgsformand Lars Erik Hornemann, oplyser, at Venstre gerne ser stævnet blive holdt i Svendborg.

- Jeg synes, det er fuldstændig fantastisk, hvis det kan lade sig gøre. Rent brandingmæssigt vil det være et scoop, og jeg er svært ved at forestille mig noget, som kan skabe mere opmærksomhed end en event som den her, siger Lars Erik Hornemann, der ligesom Bo Hansen bemærker, at der er gode muligheder for at få hjælp til at betale den fem millioner kroner store regning.

- Vi skal i gang med samme øvelse som med landsstævnet, nemlig at finde sponsorer og leverandører, som kan tænkes ind i finansieringen. Vi ser meget positivt på det her, siger Lars Erik Hornemann.

En mand og hans Harley. Fotoet er taget, da der senest var internationalt Harley-Davidson Super Rally i Fredericia i 2008. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Så godt som sikkert

Da Venstre er med, er flertallet på plads, hvilket dog ikke betyder, at stævnet med sikkerhed kommer til Svendborg.

Men det er tæt på.

Jonas Hjorth, som er præsident i Harley-Davidson Club of Denmark, fortæller nemlig, at den europæiske Harley-Davidson-føderation i første omgang skal blåstemple, at stævnet skal til Danmark.

- Men vi har budt ind i god tid, og der er sådan et "biker-kodeks", der siger, at når nogen har jubilæum, så vil det blive respekteret. Så det vil praktisk taget være utænkeligt, at stævnet ikke kommer til Danmark, siger præsidenten, som også kan fortælle, at den danske afdeling har været i dialog med og på besøg i forskellige danske kommuner. Og at sagen er klar.

- Vi har besluttet at arbejde videre med Svendborg. Så hvis det ellers er politisk flertal for det i byrådet, kommer vi - med de forbehold, der altid er, når noget ligger seks år ude i tiden, siger han.

Jonna Elsborg fra Randers og Anne Vistoft fra Holbæk var med, da der var Super Rally i Fredericia i 2008. Går det, som alt tyder på, bliver Svendborg vært, når det store, internationale Harley-Davidson-stævne formentlig igen skal holdes på dansk grund i 2026. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Dyr hobby

Det internationale stævne kaldes for Super Rally, og det blev senest holdt i Danmark i 2008.

Dengang var det Fredericia, der var vært, mens alt altså nu tyder på, at Svendborg vil danne ramme om det næste stævne.

Jonas Hjorth oplyser, at Harley-Davidson Club of Denmark lige nu har omkring 6500 medlemmer, og at det er svært at sige noget entydigt om dem. Altså ud over, at de nærer en kærlighed til den amerikanske motorcykel.

- Det er alt lige fra direktører til murerarbejdsmænd og pensionister, og så er det en aldrende skare. Vi er godt nok i gang med et generationsskifte, men gennemsnitsalderen er stadig 50,5 år, og vi vil sætte os på samtlige hoteller og bed and breakfast i området, siger han.

En del af medlemmerne har dog en ting til fælles.

- Størstedelen har en fornuftig indkomst, for det er dyrt at købe en Harley. Men vi har dog også en del gamle bikere, som har købt en til 40.000 kroner, som de så ligger skruer på hver weekend, siger Jonas Hjorth.

Stævnet varer tre dage og skal holdes i pinsen 2026.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Medlemsdemokrati vigtigt for valg af kandidater

Fyns Amts Avis havde den 26.2. en mening om Enhedslisten. Dejligt! Desværre bruger Fyns Amts Avis linjerne til såvel at kalde os udemokratiske som at sammenligne os med DF! Det er skudsmål, jeg meget gerne vil være foruden. Ud over den stærkt usmagelige og usaglige associering med Stalin – en af historiens største massemordere, som Enhedslisten ikke har det fjerneste at gøre med – så er kritikken af vores listeopstilling vist også baseret på nogle antagelser, der måske fremmer læseværdigheden af en leder, men som desværre ikke bidrager til den generelle folkeoplysning. Her er måske grundlag for at tale om et tilbageskridt for demokratiet? Jeg vil ikke tale DFs sag, således heller ikke her, men lad mig beskrive Enhedslistens listeopstilling i nogle enkelte punkter: 1. Det er kun listestemmerne, der fordeles på partilisten. Det er altså kun de krydser, som er sat ud for Ø, der fordeles efter listen. Ved valget i 2017 udgjorde listestemmerne en tredjedel af stemmerne på Enhedslisten. 2. Det er Enhedslistens princip, at vi fører kollektiv valgkamp, hvor partiets politiske holdninger, snarere end de enkelte kandidater, er i fokus. 3. Det er vel rimeligt at konkludere, at dem som stemmer på partiet, frem for personligt, også er enig i den opstillingsliste partiet har. Ellers ville man vel stemme personligt? Hvorfor er det mere demokratisk at blive valgt på 50 eller færre personlige stemmer end på en generalforsamlings opstilling samt listestemmer? Kort sagt: Hvorfor er en listestemme mindre demokratisk end en personlig? Udvælgelsen af Enhedslisten Svendborgs kandidater foregår på denne måde: I sensommeren åbner vi for, at medlemmer kan melde deres kandidatur. På septembers medlemsmøde afholder vi afstemning om top 5 kandidater på listen. På generalforsamlingen i 2021 vil den resterende liste blive opstillet på baggrund af medlemmers kandidatur. Man er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Enhedslisten Svendborg eller undertegnede, hvis der er andre spørgsmål der nager.

Annonce