x
Annonce
Ærø

14 ældre skal flytte: Ærø Kommune lukker plejehjemmet Gilleballehus i Ærøskøbing

Gilleballehus skal lukke, og stedets 14 beboere skal flytte til andre plejehjem. Billedet her er taget i april 2018, hvor der blev afholdt gudstjeneste på plejehjemmet. Arkivfoto: Andrea Bisgaard
De ærøske politikere har besluttet at lukke plejehjemmet Gilleballehus i Ærøskøbing. De 14 beboere, som bor på plejehjemmet, skal flyttes til andre plejehjem, mens medarbejderne vil få tilbudt andet arbejde i kommunen igennem en nyoprettet jobbank.

Ærø: Færre ældre vil på plejehjem, og det får nu Ærø Kommune til at lukke et af sine fire plejehjem. Onsdag aften besluttede politikerne på et kommunalbestyrelsesmøde for lukkede døre at lukke Gilleballehus i Ærøskøbing.

Det bor i øjeblikket 14 beboere på plejehjemmet, og de skal nu beslutte, hvilket plejehjem de vil flytte til.

Det fortæller Kimma Vingaard Thomsen, som er kultur- og socialdirektør i Ærø Kommune.

- Beboerne får medbestemmelse i, hvor de vil flytte hen, og de vil blive holdt skadesløse i forhold til flytningen. Det vil sige, at kommunen betaler for deres indskud og flytning. Det er planen, at beboerne skal flyttes løbende, og vi regner med, at alle er flyttet ved udgangen af 2020, forklarer hun.

Lukningen kommer også til at berøre de cirka 20 medarbejderne, som arbejder på Gilleballehus.

- Vi opretter en jobbank, så medarbejderne får mulighed for at finde et andet arbejde i kommunen. Vi forventer, at alle uddannede medarbejdere (social- og sundhedsmedhjælpere og social- og sundhedsassistenter, red.) vil få tilbudt andet arbejdet på et af de andre plejecentre. Der kan være nogle enkelte ufaglærte, som vi ikke kan tilbyde nyt job, men det drejer sig om en enkelt eller to, forklarer Kimma Vingaard Thomsen.

Annonce

Søkilden ombygges

Samtidig med at Gilleballehus lukker, vil Ærø Kommune omdanne Søkilden, som er et demensplejehjem i Ærøskøbing, til et plejehjem for både demente og almindelige beboere.

- Vi vil omdanne Søkilden, så der bliver en særafsnit for hårdt ramte demente og et afsnit for almindelige plejehjemsbeboere. Søkilden er i forvejen delt op i fire fløje, så der skal ikke bygges ret meget om, forklarer Kimma Vingaard Thomsen.

Det er planen, at Søkilden fremover skal have 15 pladser til demente og 16 plader til almindelige plejehjemsbeboere. Derudover vil der bliver oprettet en aflastningsplads til demensramte.

- Det kan være til en dement, som stadig bor hjemme med sin ægtefælle, men hvor ægtefællen har brug for noget aflastning i en periode, forklarer Kimma Vingaard Thomsen.

Er der ikke en risiko for, at de almindelige og velfungerende plejehjemsbeboere bliver generet af de hårdt ramte demente, hvis de bor under samme tag?

- Det er vi meget opmærksomme på, og derfor vil der også blive lavet nogle ombygninger i plejehjemmet, så de to grupper bliver adskilt, siger Kimma Vingaard Thomsen.

Huselejegaranti

Gilleballehus er ejet af Det Ærøske Boligselskab, og her skal man nu finde ud af, hvad man vil bruge bygningen til.

- Der er ikke nogen let løsning, da bygningen jo er indrettet som plejehjem. Måske kan den ombygges til seniorboliger, men det er noget, vi skal finde ud af sammen med kommunen, siger Lars Jørgen Andersen, der er forretningsfører hos DÆB.

Han forklarer, at selvom kommunen flytter sine beboere i løbet af året, så er kommunen stadig bundet op på sin huslejegaranti.

- Kommunen skal dække huslejetabet, og den garanti kan kommunen ikke frasige sig. Så Gilleballehus kan godt gå hen og blive et møllehjul om halsen for kommunen, siger Lars Jørgen Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Er jeg alene om at opfatte statsministeren budskab nærmest som en ordre?

Læserbrev: Jeg rejste 3. marts til Malaga, Spanien, på fire ugers ferie. Efter en uge startede så de de dårlige nyheder hjemmefra. Den 12. marts så vi på dansk fjernsyn statsministeren fortælle os, og alle danskere, at vi skulle komme os hjem hurtigst mulig. Ikke i panik, men så hurtig det kunne lade sig gøre. Vi havde retur til Danmark den 31. marts, men efter at statsministerens budskab blev gentaget af samtlige ministre, der kom på skærmen, bestemte vi os for at ændre vore billetter og fik omsider plads 19. marts. Vi var af den overbevisning, at vi havde gjort det som gode, lovlydige borgere skal gøre. Vel hjemme og i karantæne kontakter jeg så Top Danmark, hvor jeg har en rejseforsikring, og da fik jeg lidt af en overraskelse. Top Danmark siger, at de ikke vil refundere mine nye billetter, siden det ikke er udstedt evakueringsordre fra Spanien, men kun var en opfordring fra statsministeren. Er det mig, som er helt forkert på den? Når jeg ser på situationen i Spanien i dag, så er jeg overlykkelig over statsministerens budskab, og at vi fulgte hendes besked. Vil Top Danmark virkelig, at jeg skulle sidde i Spanien og afvente min hjemrejse den 31. marts? Er jeg alene om at opfatte statsministeren budskab nærmest som en ordre?

Danmark

Udlejere slår hårdt tilbage mod butikskæder, der nægter at betale husleje

Annonce