Annonce
112

13-årig dreng har meldt sig: Skrev hadefuld graffiti på tidligere efterskole

Det er voldsomme budskaber, der er blevet skrevet på muren på den tidligere efterskole. Privatfoto: Steen Riewe Henriksen
Voldsomme budskaber er malet på tidligere efterskole i Svendborg. Blandt værkerne er et hagekors og et budskab om, at jøder skal dø. Drengestreger, mener bygningens ejer. Tirsdag aften meldte en 13-årig dreng sig til Fyns Politi.
Annonce

En meget brødebetynget dreng på 13 år meldte sig tirsdag aften til Fyns Politi og tilstod, at han står bag den meget hadefulde graffiti, der er blevet malet på den tidligere Rantzausminde Efterskole.

Om den 13-årige alene står bag graffitien, skal Fyns Politi have undersøgt.

Blandt andet er der malet et hagekors og beskeden "jøder dø", og det kalder ejeren af bygningerne, Ole van der Heide, for forfærdeligt.

- Det er lige så forfærdeligt, som når nogen vælter gravsten. Man tør jo ikke offentligt gætte på, hvem det kan være, men det behøver jo ikke være nogle, der er jødefjendtlige. Det kan også bare være en dum spøg, sagde han tidligere på dagen og afviste, at budskaberne er rettet mod ham.

- Det har jeg ikke grund til at tro, siger Ole van der Heide, som har bidt mærke i, at malearbejdet, som inkluderer beskederne "knepper din mor danske", "lil baby", "walla", "pussy", "dø", "nazi" og "dog shit", hverken udstråler sproglig elegance eller godt håndværk.

- Det er temmelig ubehjælpsomt udført, og man skulle nærmest tro, det er malet af berusere. Så mon ikke det er drengestreger? Det tror jeg, siger han.

Bygningerne har stået tomme i seks år, oplyser Ole van der Heide, som desuden fortæller, at graffitien ikke vil få lang levetid.

- Jeg aner ikke, hvad det koster, men det skal da fjernes. Fremtiden for bygningerne kender jeg ikke, men jeg kan ikke have dem stående med sådan noget på, siger Ole van der Heide, der bor i Hellerup.

Det var hans opsynsmand, der orienterede ham om hærværket, som er meldt til politiet.

Fyns Politi skal nu have en alvorlig snak med den 13-årige dreng og hans forældre.

Det er grimme budskaber, der er blevet skrevet på muren på den tidligere efterskole. Ejeren mener, at der må være tale om drengestreger. Privatfoto: Steen Riewe Henriksen
Annonce

Yderst ubehageligt

Om der er tale om drengestreger eller ej, så ser formand for Det Jødiske Samfund i Danmark, Henri Goldstein, alvorligt på den hadefulde grafitti.

- Uanset hvad der ligger bag, så er det ikke bare noget, man opfinder - "jøder dø" eller "nazi". Det kan godt være, det er drengestreger, men de kommer jo et eller andet sted fra, siger han.

- Så jeg ser faktisk meget alvorligt på det. Uanset hvem der har gjort det, er det yderst ubehageligt at læse.

Henri Goldstein fortæller, at det jødiske samfund bliver påvirket, hver gang der sker den slags hændelser.

- I mine øjne er det utilstedeligt og skal ikke finde sted. Og det berører os, det er da ikke sjovt at få at vide, at du skal dø. Altså, vi skal alle sammen dø på en eller anden måde, men vi skal ikke dø, fordi vi tror på noget andet end folkekirken for eksempel. Der er religionsfrihed i Danmark. Og derfor synes jeg, selv hvis det er drengestreger, så er det alvorlige drengestreger.

Opdateret tirsdag aften klokken 21.50.

Wallah, som her er stavet uden "h", betyder noget i retning af "jeg sværger", mens det er sværere af afkode, hvad der ligger i beskeden "lil baby". Privatfoto: Steen Riewe Henriksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce