Annonce
Ærø

12 millioner på vej til Ærø: - Det er rigtigt godt, så længe vi også beholder de andre tilskud

Ole Wej Petersen (S), borgmester på Ærø, er behersket tilfreds med reultatet af udligningen. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Borgmester Ole Wej Petersen (S) er behersket tilfreds med resultatet af udligningsreformen, mens Mads Boeberg Hansen (K) mener, Ærø Kommune bør kunne slække på de planlagte besparelser.

Ærø: Borgmester Ole Wej Petersen (S) er glad for de 12,3 millioner kroner, som Ærø fremover får ekstra i den nye udligningsordning.

- Så længe vi også får de andre tilskud fra staten, så er det rigtigt godt. Men hvis vi mister de ekstra tilskud, som vi har fået igennem de sidste par år, så kommer vi til at gå ned i udligning, forklarer han.

De ekstra tilskud som Ole Wej Petersen henviser til, er de to gange 10 millioner kroner, som Ærø Kommune fik over udligningen i 2019 og 2020, samt de penge, som kommunen næsten hvert år har fået fra puljen til vanskeligt stillede kommuner - i daglig tale "fattigrøvspuljen."

- For eksempel ved vi først, om vi får noget fra fattigrøvspuljen lige inden vi skal lægge budgettet (i efteråret, red.), og derfor er det også svært lige nu at sige, om vi vinder eller taber med det nye udligningssystem, forklarer Ole Wej Petersen.

Hos Det Konservative Folkeparti er der tilfredshed med de godt 12 millioner kroner.

- Jeg er glad på Ærøs vegne for, at vi bliver udlignet mere retvisende. Vi har mange ældre, og vi har nedgang i befolkningstallet, som gør, at vi mister skatteindtægter. Jeg glæder mig over, at der kommer ro på den front nu, siger Mads Boeberg Hansen og tilføjer:

- Det kan være med til at hjælpe økonomien. Vi har jo nogle sparekrav i år, som vi måske kan slække på. Vi skal bruge nogle af de penge på at investere i fremtiden. Vi skal ikke bare lægge dem i kassen og konsolidere os med et tocifret millionbeløb. Vi synes, det er vigtigt, at vi udvikler os, siger han.

Ifølge planen, som aftalt i forbindelse med budgettet i efteråret 2019, skulle Ærø Kommune spare 12 millioner kroner i 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Gør mere reklame for den lokale ungdomsuddannelse

I øjeblikket sidder tusindvis af unge mennesker og overvejer, hvilken ungdomsuddannelse de skal begynde på efter dette skoleår. Langt de fleste - næsten tre fjerdedele - vælger en gymnasial uddannelse. Der er frist for at søge den 1. marts, og valget er vigtigt. Det er immervæk nogle ret definerende år, hvor man lærer en masse fagligt og om sig selv, og derfor er der mange overvejelser, man skal gøre sig, inden man sender ansøgningen af sted. Der er derfor ikke noget at sige til, hvis de unge mennesker har lidt ondt i maven eller har brug for nogle ekstra lange snakke med deres forældre, inden de træffer det vigtige valg. På Ærø er der grund til at have særligt ondt i maven. Her har der i årevis været en tradition for, at skulle man have en gymnasial uddannelse, så skulle man selvfølgelig over på den anden side af sundet. Og konsekvensen af det er, at så skal man også flytte hjemmefra. Det kan der jo komme nogle meget selvstændige og modne unge mennesker ud af, men det er altså bare tidligt at flytte hjemmefra, hvis man blot er 15 eller 16 år. Men der findes jo gode alternativer til at bo for sig selv, vil mange måske indvende. For eksempel er der mange elever med ærøsk baggrund, der bor på kostskole, blandt andet i Nyborg, ligesom der er en mindre koloni af ærøboer på kollegier i Svendborg. Men uanset hvordan man vælger at indrette sig på den anden side, indebærer det en tilværelse væk fra familien i dagligdagen. Og det er ikke alle, der er parate til det i en så ung alder. Derfor er det også vigtigt, som hf-lærer P.T. Reimer Jensen slår til lyd for i dagens avis, at gøre opmærksom på, at der altså findes et alternativ på Ærø, så man kan blive hjemme i trygge, vante rammer to år længere end ellers. Det alternativ hedder HF & VUC og findes i Marstal. Og hvis man er interesseret i søfart, kan man endda tage den tre-årige "blå" hf. På Ærø hører man om unge mennesker, der kommer hjem efter et mislykket ophold på fastlandet, fordi de ikke trives på grund af hjemve eller andet. Det er ikke noget at skamme sig over, men kan alligevel give knubs og skrammer i selvværdet. Det er synd og kan undgås ved at benytte sig af det lokale uddannelsestilbud. Og hvis man derefter kommer til at mangle et niveau i et fag eller to for at komme ind på sin drømmeuddannelse, kan man altid supplere op. Det er ingen katastrofe. Tværtimod er man modnet med tiden og mere parat til at videreuddanne sig. Både hf selv og den lokale folkeskole, Marstal Skole, og uddannelsesvejledere og kommunen bør derfor gøre langt mere ud af at informere om det lokale tilbud. Det er godt for hf, det er godt for de unge, og det er godt for øen.

Annonce