Annonce
Faaborg-Midtfyn

12 km biathlonløb venter: Blinde Winnie gør klar til den helt store udfordring

38-årige Winnie Vestergaard er blind, men har sagt ja til en af hendes største udfordringer nogensinde. Hun skal løbe Biathlon til sommer - et 12 kilometer forhindringsløb med førerhunden Data. Foto: Christian Nordholt
38-årige Winnie Vestergaard har sagt ja til en udfordring af de helt store. I pinsen deltager hun i et 12 kilometer langt biathlonløb sammen med førerhunden Data. Her står der vand, mudder og kuperet terræn på menuen - noget de aldrig har prøvet før.

Gislev: 12 kilometer i kuperet terræn sammen med sin hund, og hvor forskellige forhindringer skal passeres undervejs.

Det vil være en stor udfordring for de fleste, og hvis man nu samtidig er blind, bliver udfordringen selv sagt endnu større og vel nærmest uoverskuelig.

Men åbenbart ikke for 38-årige Winnie Vestergaard fra Gislev. Hun har nemlig sagt ja til at deltage i K9 Biathlon til Hundedagene, der finder sted til sommer. Her står der for Winnie og førerhunden Data 12 kilometer i kuperet terræn fyldt med forhindringer som masser af vand og mudder på programmet.

- Jeg er jo blind, så jeg er forskånet for at se de billeder, som I andre kan. Så jeg ved ikke, hvad jeg går ind til, skraldgriner Winnie Vestergaard.

- Vi er altid friske på en udfordring. Men der skal godt nok trænes, lyder det fra hende.

Jo mere pis, jeg kan tage på mit handicap, jo sjovere er det. Selvfølgelig skal folk respektere mig og behandle mig ordentligt og tage hensyn til mig. Men når de gør det, så får jeg også en helt anden hverdag ud af at lave noget sjov med det

Winnie Vestergaard, blind 38-årig, mor til tre og deltager i biathlonløb til sommer.

To skøre

Det var stifteren af Hundedagene, Lotte Höhrmann, som foreslog Winnie Vestergaard at stille op til løbet. Det kom i forlængelse af Winnie Vestergaards deltagelse i arrangementet i de seneste to år, hvor hun blandt andet hyrdede får med sine hvide schæfere.

- Så skulle der jo ske noget nyt i år. Vi har egentlig snakket om, at almindelige kunne løbe igennem en bane, men som 'blinde'. Det ligger stadig på tegnebrættet, og så fik hun den geniale idé, at så kunne jeg jo selv prøve biathlon, forklarer Winnie Vestergaard, som i første omgang blev foreslået den korte distance.

Den er på tre kilometer, men det var åbenbart ikke langt nok for den gæve midtfynske kvinde.

- Det er vel fordi, at jeg er næsten lige så skør som Lotte, mener Winnie Vestergaard, som i teenagerårene dyrkede atletik.

Hun er ikke født blind, men var svagtseende til hun var i starten af 20'erne. I dag kan hun ikke se, men dog fornemme forskel på, hvornår det er lyst og mørkt.

- Det er jo ingenting for jer seende, men for os er det rigtig dejligt, at vi kan se, om lyset er tændt eller slukket, siger Winnie Vestergaard.

Annonce

Træning for begge

Foruden at opdrætte hvide schæfere og hyrde får er hun formand for Brugernes Førerhundeordning, som står for at træne førerhunde til blinde og svagtseende i hele landet.

Lige nu er Winnie Vestergaard i gang med at træne en boxer til førerhund. I øvrigt den første af slagsen i landet. Hendes egen førerhund, den hvide schæfer Data, skal med Winnie Vestergaard ved dens side gennem et intensivt træningsforløb forud for biathlon-løbet.

For førerhunde er trænet til at føre på asfalt og en skovsti.

- Så min meget dejlige førerhund er ikke trænet til terrænløb og slet ikke til de udfordringer, der er indlagt. Han skal lære at svømme, gå i mudder, hoppe over grøfter, kører i trillebør og stå på gyngende grund, bemærker 38-årige Vestergaard.

- Så det bliver en udfordring at få ham med igennem, og han skal også synes, at det er sjovt, tilføjer hun.

Hundedagene

Det er Lotte Höhrmann, der sammen med sin mand, har stiftet Hundedagene.

Ideen med hundedagene er at brede kendskabet til hundesport ud og gøre folk klogere på, hvad det vil sige at holde hund.

Der vil være inspiration for både rutinerede, nye og kommende hundeejere, konkurrencer og socialt samvær.

Hundedagene 2020 finder sted i dagene 30., 31. og 1. juni på Vilhelmsborg.

Annonce

Hysterisk kælling

Forleden bekendtgjorde hun på Gislevs Facebook-side, at hun nu går i træning forud for løbet. Her fik hun med garanti flere til at trække på smilebåndet.

Blandt andet skrev hun; 'så flinke medborgere og dem, der bare kommer igennem Gislev, hvis jeg kommer på afveje og løber i vejen for jer, vil I så ikke lade være med at køre os ned eller blive mopset? Jeg og Data giver ikke plus 50 point at ramme eller skramme'.

Netop godt humør, en stor portion humor og ikke mindst selvironi kendetegner hende.

- Jeg kan også være pissesur, irriterende og en hysterisk kælling. Men jeg er nået der til, at man ikke får ikke noget som helst ud af livet ved at sætte sig ned og sige, at det er synd, siger Winnie Vestergaard.

- Jo mere pis, jeg kan tage på mit handicap, jo sjovere er det. Selvfølgelig skal folk respektere mig og behandle mig ordentligt og tage hensyn til mig. Men når de gør det, så får jeg også en helt anden hverdag ud af at lave noget sjov med det, understreger Winnie Vestergaard, som kan se frem til et sjovt og nok også et hårdt løb, der finder sted i pinsen.

Her bliver hun dog ikke alene gennem de 12 kilometer. Foruden Data skal der findes et par hjælpere, som kan hjælpe under løbet - blandt andet ved forhindringer.

- Jeg har ikke haft hjælp før, når jeg løber, så jeg ved dårligt nok, hvad jeg skal forvente. Det bliver en udfordring at komme i mål, men det bliver på hundens præmisser og ikke andet, smiler Winnie Vestergaard.

Førerhunden Data er ikke vant til terrænløb, så begge parter skal træne op til løbet. Foto: Christian Nordholt
Winnie Vestergaard er blind og formand for Brugernes Førerhundeordning. Foto: Christian Nordholt
Winnie Vestergaard bor og opdrætter schæfere i Gislev. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Herregård på Sydlangeland i stor udvidelse: Ferielejligheder, mikrobryggeri, røgeri og stor hal til konferencer og fester

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

Debat

Klumme: Nu falmer skoven og snart er der kommunalvalg

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Lynchstemning i jollehavnen efter stortyveri: - Det er frækt ad helvede til!

Debat

Læserbrev: Netto på havnen - naturligvis

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Ikke en finger at sætte på politisk engagement: Venstre har støttet besparelser

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Som borgmesteren fik den bygget: 'Borgen' på lystbådehavnen skal have det oprindelige udtryk

Langeland For abonnenter

Ingen annoncekrig fra Rema: Vi siger bare tak for støtten

Kultur

Prosa, Pilgaard og Pape: Fem grunde til at du skal til litteratur-festival i Svendborg

Annonce