Annonce
Ærø

12 år og sort bælte: Fie vil lære øens børn karate

Fies Louise Lyster Rasmussen er 12 år og har det sorte bælte i karate. I weekenden deler hun sine kundskaber med øens børn. Foto: Rasmus Dalland
Sin unge alder til trods har 12-årige Fie Louise Lyster Rasmussen allerede det sorte bælte i karate, og i weekenden vil hun dele sine kundskaber med de ærøske børn

Ærøskøbing: Hun har trænet siden hun var seks år gammel, i 2017 blev hun danmarksmester i sin aldersgruppe, og nu har hun det sorte bælte. Trods sine 12 år er Fie Louise Lyster Rasmussen både erfaren og særdeles dygtig til karate – nærmere bestemt den gren inden for karate, der hedder okinawa goju ryu – og i weekenden holder hun karate-kursus for børn i Samlingssalen på Ærø Friskole.

- Der er ikke så mange muligheder for at dyrke den slags sport på Ærø, og det vil jeg gerne give mulighed for, siger hun.

På kurset skal børnene blandt andet lære selvforsvarsteknikker og prøve kræfter med en såkaldt kata, som er en serie af bevægelser og teknikker.

- Jeg håber, de får en fornemmelse af, hvad karate er. Og får ømme muskler, siger hun og smiler.

Annonce

Karatens ballet

Fie er født i Vanløse, men boede med sin familie på Ærø, da hun var helt lille og er siden jævnligt kommet tilbage til øen for at besøge familie og holde ferie. Siden 2011 har hun boet med sin familie i København, hvor hun dyrker karate i Københavns Karateklub.

Der findes mere end 70 forskellige karatestilarter, og okinawa goju ryu, som Fie er ekspert i, har blandt andet fokus på forsvarsteknikker og livsstil.

- Vi træner forskellige teknikker men også vejrtrækningsøvelser og smidighed og får vores bevægelser til at se lette og flydende ud. Næsten som i ballet. Men det handler også om, hvordan man opfører sig og om at have respekt for andre, siger Fie.

Da hun var lille, drømte hun om en dag at blive verdensmester i karate, men nu er Fies mål nærmere at få så mange grader, kaldet dan, i karate som muligt. Det første dan tager et år at få, andet dan yderligere to år, tredje dan yderligere tre – og sådan fortsætter det op til 10. dan, som er den højeste graduering inden for karate.

- Jeg vil bare gerne blive bedre. Det ville være sejt at være med til VM, men det handler ikke så meget om at blive kendt og populær, men om at kende sig selv og sin stilart, siger hun.

I alt har ni børn i alderen 7-11 år tilmeldt sig Fies karate-kursus, primært børn fra Ærø, men også turister.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Kadrii: Det er bedre nu

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Balancen skal tilbage på dagsordenen

Forventningerne til dette års finanslov har været store, og det er helt naturligt, at rigtig mange har sat næsen op efter at få en bid af kagen. Vi har trods alt skiftet regering for et lille halvt års tid siden, og der blev lovet både lidt her og lidt hist i løbet af valgkampen. Der er blevet talt meget om at bringe Danmark i balance i løbet af de seneste fire år. Både den tidligere og den nuværende regering har pointeret, at det har afgørende betydning for vores samfund, at balancen findes - og den er ikke helt på plads lige nu. Derfor er signalerne fra regeringen og støttepartierne heller ikke behagelige, når vi ser på udmeldingerne efter forhandlingerne. En udligningsreform er fortsat i restordre, og det er ikke, fordi der ikke er blevet talt højt og tydeligt om behovet. Der tegner sig dog desværre et billede af, at Mette Frederiksen og hendes regering taler mindre og mindre om det, siden hun og hendes folk har indtaget ministerkontorerne. Og så er der en lille, men ikke uvæsentlig post, som heller ikke har fundet plads i aftalen: landevejsprincippet. Det står der ikke et kvæk om i aftalen, og det er ærgerligt og lidt bekymrende. Landevejsprincippet har stor betydning for en ø som Ærø. Vi har for længst kunnet konstatere, at de lavere priser uden for højsæsonen har gavnet øen, og det har gavnet alle de mennesker, som tidligere egentlig gerne har villet en tur til Ærø, men et kig ned i pengepungen har sat en stopper for besøget. Sådan er det ikke længere, og det er fint, men vi mangler fortsat det sidste skub, så vi også får højsæsonen med ind under landevejsprincippet. Ærø og mange andre danske øer vil have stor gavn af en fuld implementering af landevejsprincippet. Det vil styrke de mindre samfund og binde landet bedre sammen. Derfor er det ærgerligt, at der ikke er blevet plads til det i finanslovsaftalen. Selvfølgelig er det ikke alt, der kan klemmes ind i en finanslovsaftale. Nogle elementer må ofres, hvis andre skal have plads, og der kan ikke herske nogen tvivl om, at der for eksempel også er et stærkt behov for ekstra opmærksomhed på normeringen i daginstitutionerne. Og skal der tilføres penge til det område, er der nogle områder, der må holde for. Det er et simpelt vilkår, når der skal laves en finanslov. Ind til videre er det dog et bekymringspunkt, at regeringens fokus på at bringe balance mellem landsdelene og by og land ser ud til at være sat på pause. Eller bare gemt lidt væk. Det må og kan regeringen helt afgjort gøre langt bedre.

Ærø For abonnenter

Efter voldsom undersøgelse på Svendborg Sygehus: Ærøbo måtte dingle ned til færgen, fordi hun ikke kunne få en patientbefordring

Annonce