Annonce
Langeland

10-årig flaskesamler slog Jan og Jes: - Det var et fint og hårdt opløb

Det er ærgerligt, men så er det heller ikke værre, mener de to langelandske akuthjælpere Jes Nilsson (t.v.) og Jan Nilsson. De var tæt på at vinde konkurrencen om at blive Region Syddanmarks hverdagshelt og blive portrætteret på frimærker, men de blev udkonkurreret tæt ved målstregen. Arkivfoto: Michael Lorenzen
De to langelandske akuthjælpere, Jan og Jes Nilsson, var tæt på at blive udpeget som Region Syddanmarks hverdagshelte, men de blev udkonkurreret af en tiårig dreng, der løb med titlen.

Langeland: - Man vinder ikke sølv, man taber guld.

Sådan siger Jan Nilsson, der sammen med sin tvillingebror Jes Nilsson netop har fået at vide, at de blev nummer to i konkurrencen om at blive udnævnt som Region Syddanmarks hverdagshelt og få sit portræt på et frimærke.

Begge er akuthjælpere på Langeland og blev indstillet for deres indsats som frivillige akuthjælpere.

Annonce

Jan Nilsson er ærgerlig, men han griner samtidig, for mere alvorligt skal det ifølge ham heller ikke tages.

- Vi er glade for at have været med, og jeg er glad for, at vi har fået mange stemmer, siger han med henvisning til, at tvillingebrødrene ifølge Postnord var i et tæt opløb med 10-årige Mikkel Madsen fra Ribe, som har startet et flaskesamlerprojekt, der donerede penge til coronaramte børn i forbindelse med Danmarks Indsamlingen 2021.

Trods mange indstillede stod valget i Region Syddanmark mellem Jan og Jes Nilsson og den 10-årige, oplyser Martin Pingel, der er designchef hos Postnord.

- Det var ret tydeligt, at valget stod mellem Jan og Jes og så Mikkel. De var de mest populære i regionen, så de kan godt være stolte. Absolut. Det var et hårdt opløb, de har været i, siger han.


- Jeg er lidt skuffet, men jeg er da stolt af, at der er så mange, der har stemt på os, og at vi nåede så langt. Og jeg er i det hele taget rigtig stolt af, at der er nogen, der har indstillet os.

Jes Nilsson, akuthjælper


Skuffet og stolt

På landsplan var cirka 1000 hverdagshelte indstillet til konkurrencen, som Postnord og Falck står bag og som for første gang nogensinde giver mulighed for, at en almindelig dansker kan få sit portræt på et frimærke. I alt er fem hverdagshelte nu udnævnt - en fra hver region.

- Så der er ingen tvivl om, at Jan og Jes fra Langeland er helt fantastiske. De er virkelig sådan nogle, der er gode at have, når der er nød, siger Martin Pingel fra Postnord.

Fakta

Samlet set har Jan og Jes Nilsson været kaldt ud næsten 500 gange som akuthjælpere, men sjældent begge to samtidig. For Jes Nilsson bor i Tullebølle, mens Jan Nilsson holder til i Bagenkop.

Jan Nilsson har arbejdet på Svendborg Brakes i Vejstrup og er nu på efterløn, mens Jes Nilsson er hos Midtlangeland Fjernvarme. Begge får fri med løn, når de er på akuthjælpsopgave i arbejdstiden.

Onsdag 21. april kl. 14 kan man se Jan og Jes Nilsson live på www.faa.dk, hvor de fortæller om at være akuthjælpere, hvad der driver dem, og hvordan opgaverne er. Man kan også stille spørgsmål til dem undervejs.

Selvom brødrene gerne havde vundet, så spiller det en stor rolle, at mange har stemt på dem, forklarer Jes Nilsson.

- Øv, siger han og griner.

- Jeg er lidt skuffet, men jeg er da stolt af, at der er så mange, der har stemt på os, og at vi nåede så langt. Og jeg er i det hele taget rigtig stolt af, at der er nogen, der har indstillet os.

Det var Birgitte Gether, der indstillede de 63-årige akuthjælpere. Hun hjælper Langeland Hjertestarterforening med bogholderiet og kender tvillingerne særdeles godt.

Både Jes og Jan Nilsson lægger vægt på, at de ikke er de eneste hverdagshelte på Langeland.

- Det er jo ikke kun os, siger Jes Nilsson med henvisning til de ca 136 frivillige, der er knyttet til Langelands Hjertestarterforening.

Annonce

Til jeg ikke kan mere

Andenpladsen har ikke slået brødrende ud af kurs, for det er hjælpen til dem, der har brug for den, der virkelig tæller og motiverer dem.

- Det er min måde at hjælpe lokalsamfundet på. Der er jo mange andre, der gør andre ting for at bidrage, siger Jan Nilsson, der er drevet af at hjælpe andre.

- Når man har prøvet at give hjertemassage, og det lykkedes ... Det er ubeskriveligt, siger han og nævner, at akuthjælperne oftest bliver kaldt ud til mindre alvorlige hændelser end hjertestop.

-Langt de fleste gange kører vi ud, hvor vi stort set kun sidder og holder i hånden. Men det skaber tryghed. Jeg kommer tit ud til folk, hvor de stadig snakker med alarmcentralen. Og så giver det en ro, at vi er der, når folk måske farer lidt forvildet rundt. Og det er jeg glad for at være med til. Jeg vil bestemt blive hængende, til jeg ikke kan mere, siger Jan Nilsson.

Martin Pingel fra Postnord kalder Jan og Jes Nilsson for klassiske hverdagshelte.

- Gudskelov, at vi har sådan nogle som Jan og Jes. De er klassiske hverdagshelte. Bliv ved med det og nyd, at der er så mange, der synes, I er gode, lyder det fra ham.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce