Annonce
Svendborg

1.december: Christiansmøllen inviterer til julehygge

Søndag er der julehygge i Svendborgs fine gamle mølle, der blev genindviet efter en stor restaurering for godt et år siden. Árkivfoto: Henrik Nguyen
For anden gang er der julestemning i den nyrestaurerede mølle, som i mange år har været Svendborgs vartegn. Søndag den 1. december er der julemarked med boder, juletræer og gløgg og æbleskiver.
Annonce

Svendborg: Christiansmøllen på toppen af Kongebakken er i julestemning fra den allerførste dag december.

I øjeblikket er frivillige fra Christiansmøllens Laug i gang med at julepynte de rustikke lokaler. Der stilles boder op og gøres klar til servering i cafeen, så der kan holdes åbent hus søndag den 1. december.

Det er anden gang, der er julestue i den 159 år gamle mølle, men i år er der større interesse end i fjor.

Det fortæller lavsformand Ole Ystrøm.

- Der er flere boder i år, og faktisk har vi været nødt til at sige nej til nogle, fordi der ikke er mere plads inde i møllen, siger han.

- Udenfor er der salg af juletræer, og måske kan vi overveje, om vi næste år kan få flere boder med.

Ole Ystrøm forventer, at der vil komme mange mennesker på søndag.

- Det er velegnet til en hyggelig familiedag, og sidste år var det også velbesøgt. Det er i øvrigt sjette gang, vi holder åben mølle i år, og interessen har været stor hver gang, siger han og anslår, at møllen har haft over 1000 gæster på besøg.

- Dertil kommer alle de bookede rundvisninger, som vi har holdt for skoler, børnehaver, virksomheder og private, fortæller han.

Christiansmøllen

Christiansmøllen er en stor hollandsk gallerihollænder. Med svikstilling/omgang, hvorfra møllen og dens vinger kan betjenes og hvorfra der er en enestående udsigt over Svendborg og sundet. Møllen er en af Danmarks højest beliggende hollændermøller, som med sine 22,3 meter ligger på toppen af den 32 meter høje bakkekam.
Annonce

Op og nyde udsigten

Julestuen foregår i stueplan, men hvis vejret er roligt, vil der også være mulighed for at komme op og nyde udsigten over byen.

- Vejrudsigten er god, så jeg tror godt, vi kan liste op på kværnloftet og se, hvordan vi har fået alle maskinerne på plads. Der kan man også komme ud på svikstillingen (gangbroen, red.), siger Ole Ystrøm og fortæller, at den er solid nok til, at 50 personer kan være der samtidig.

Møllehatten er endnu ikke helt klar, men han forventer, at den bliver det efter jul, og dermed er restaureringen nået et punkt, hvor man kan kalde byggeriet for afsluttet.

- Når møllebyggeren er færdig, skal vi i møllelavet selv stå for det sidste. Så skal vi til at finde ud af at få møllen overdraget fra kommunen. Vi er jo egentlig bare en gruppe frivillige, der har hjulpet med restaureringen, men ved en overdragelse får vi det fulde ansvar, siger Ole Ystrøm.

Den julesmykkede Christiansmølle har åbent søndag klokken 13-16, og der er gratis adgang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Pletskud: Udvidet borgerservice

Svendborg

Flere indbrud i virksomheder: Tyv smurte ketchup, kartoffelsalat og marmelade på vinduer

Annonce