Annonce
Debat

Østergade i Rudkøbing: - En gade helt i særklasse

Østergade er i særklasse, og man skal ikke begynde at rive ned. Foto: Jens Loft Rasmussen
Annonce

Lokaldebat: Rudkøbings Østergade er i særklasse.

Vores familie elsker at være på Langeland. Når det gælder nedrivningsplanerne for Østergade 46 og 48 vil vi gerne hejse et advarselsflag. Pas nu på ikke at ødelægge Rudkøbings helt unikke kulturmiljø.

Med støtte fra Realdania foretog Arkitektskolen Aarhus for nogle år siden en screening af kulturmiljøer i en række yderkommuner som led i et projekt om umistelige kulturmiljøer. Formålet var at gennemgå særligt værdifulde kulturmiljøer og at undersøge værdier og udviklingspotentialer, som den byggede kulturarv rummer.

I den omfattende gennemgang for Langeland fra 2016 er også en vurdering af Østergade, Rudkøbings hovedstrøg, hvis bygninger hovedsageligt er fra 1850-1915, og hvor enkelte ældre gårde også er bevaret. Målt med national målestok er Østergade blandt de absolutte topscorere. På følgende parametre scorer Østergade karakteren 5 ud af 5 mulige:

• Kulturhistorisk værdi - kulturmiljøets historiske betydning og kulturhistoriske fortælleværdi

• Arkitektonisk værdi - kulturmiljøets rumlige, formmæssige og arkitektoniske kvaliteter

• Turisme - kulturmiljøets potentialer for at fremme turisme og turismerelateret virksomhed

• Kultur/oplevelse - kulturmiljøets særlige potentialer for formidling, oplevelse, kunst, festivaler eller anden aktivering

Østergade fremhæves for sin kvalitet og autenticitet og for at være en central og usædvanlig velbevaret del af Rudkøbings bykerne. Dette er bemærkelsesværdigt i sammenligning med, hvad der ses i andre yderkommuner, der ligesom Langeland har været ramt af affolkning.


Os, der har Langeland som vores andet hjem, er helt enige. Vi må værne om huse, proportioner og gadeforløb i Rudkøbings Østergade.


Som det fremgår af ekspertvurderingen, har Østergade en særlig autenticitet og charme, og som vil kunne tiltrække endnu flere turister. Os, der har Langeland som vores andet hjem, er helt enige. Vi må værne om huse, proportioner og gadeforløb i Rudkøbings Østergade!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Zachariassen: Jeg håbede på et mirakel

Ærø

Hverdagens tilbagevenden blev fejret på Ærø

Annonce