Annonce
Langeland

Ønskes: Millioner til gennemgribende analyse af Langelands situation

Mødet blev et sandt tilløbsstykke. Lars Christian Prytz fra Klub 100 kunne glæde sig over ikke færre end 160 tilmeldte. Her ses nogle af deltagerne. Foto: Michael Lorenzen
Forslag om en meget grundig og gennemgribende analyse af hele kommunen

LANGELAND: Hvis Langeland Kommune skal gå en god fremtid i møde, vil det være en brugbar idé at få udarbejdet en gennemgribende analyse af, hvilken størrelse Langeland egentlig er. Det kan dygtige forskere gøre. De kan gennemgå samtlige nødvendige data, nævnte ordstyrer Thomas Bernt Henriksen på Klub 100-mødet i Ørstedspavillonen.

- Sådan en analyse koster mange penge. Det handler om millioner. De har gennemført det i Lolland Kommune, og der søgte de fonde. Det kan I også gøre, foreslog Thomas Bernt Henriksen ved afslutningen af mødet.

Ellers var der mange bud på, hvad der kan gøres. Folketingsmedlem Bjørn Brandenborg (S) talte om uddannelse, blandt andet velfærdsddannelser, og han var stadig fortørnet over lukningen af HF/VUC Langeland. Han håbede på, at man kan få en FGU-afdeling (FGU er forberedende grunduddannelse), og viceborgmester Lisa Pihl Jensen (S), som sidder i bestyrelsen for FGU Midt- og Sydfyn, håbede på, at basisafdelingen kan komme her til Langeland.

Folketingsmedlem Marlene Ambo Rasmussen (V) slog på, at Langeland skal fastholde to styrker, landbruget og fiskeriet, og med hensyn til uddannelser, ville hun hellere satse på rigtigt gode folkeskoler. Hun ser et mindre problem i, at unge skal til Svendborg for eksempel for at gå i gymnasiet, fordi det trods alt er for en begrænset tidsperiode.

Folketingsmedlem Rasmus Helveg Petersen (R) pegede på et problem i, at 75 procent af alle uddannelser foregår i universitetsbyerne. Det burde kun være 50 procent, mens resten skulle spredes ud, lød det fra ham. Selv om han er valgt i Odense, giver han også udtryk for holdningen i denne universitetsby.

Landdistriktsforsker Annette Aagaard Thuesen, SDU Esbjerg, nævnte selvforståelsen for et område. Hun tog netop Esbjerg som eksempel. Her har man fået en lægeuddannelse, og det har givet byen et løft.

Dog ikke nok at undgå nettofraflytning af unge. Selv om Esbjerg er landets femtestørste by og har seks videregående uddannelser, så har man et underskud på 243 unge på et år. Mens København får 9000 flere unge, og Aarhus 3000.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Annonce