Annonce
Kultur

Ønsker du, at arven efter dig skal blive i familien?

Monica Kromann, advokat med speciale i familie- og arveret, forklarer, hvorfor det er en god idé at oprette et testamente, hvis man vil være sikker på, at arven ender hos dem, man ønsker. Arkivfoto: Kim Haugaard
Mange kan være i tvivl om nødvendigheden af at oprette et testamente. Hvis du ikke har oprettet et testamente, vil arven efter dig blive fordelt efter arvelovens almindelige regler. De arveretlige regler er dog ikke hverken hensigtsmæssige eller ønskelige for enhver familie.

Når der efterlades arv til en person, er det ofte med et ønske om, at arven skal skabe glæde og komme modtageren til gode. Ved at oprette et testamente med en bestemmelse om særeje kan du sikre dig, at arven efter dig forbliver i den nære familie. Dette kaldes også ”tredjemandsbestemt særeje”.

I mit virke som advokat oplever jeg, at mange har et ønske om, at arven skal være særeje for den eller dem, de betænker. For nogle kan særejebestemmelsen være den primære årsag til, at de opretter et testamente. En bestemmelse om særeje kan indsættes i testamentet, uanset hvordan du i øvrigt ønsker at fordele arven.

En bestemmelse om særeje betyder kort fortalt, at arven ikke deles med arvingens ægtefælle ved skilsmisse eller separation.

Har du for eksempel børn, og ønsker du, at arven efter dig alene skal tilkomme børnene - og ikke dine svigerbørn - bør du således oprette et testamente med en særejebestemmelse. Hvis du ikke opretter et testamente, vil arven som udgangspunkt blive delt mellem dit barn og svigerbarn i tilfælde af, at de bliver separeret eller skilt.

Annonce

Særeje og kombinationssæreje

De to mest populære særejeformer er fuldstændigt særeje og kombinationssæreje. Uanset hvilken særejeform der vælges, vil det medføre, at arven ikke skal deles i tilfælde af separation eller skilsmisse. Forskellen mellem de to former viser sig først ved dødsfald. Skal modtagerens ægtefælle modtage mest muligt af arven og kunne sidde i uskiftet bo, vælges kombinationssæreje. Skal modtagerens børn i stedet straks have en stor del af arven, vælges fuldstændigt særeje.

Såfremt du ønsker at gøre arven efter dig til særeje, er det et krav, at dette sker ved testamente. Hvis du ikke opretter et testamente, kan du med andre ord ikke være sikker på, at arven bliver særeje. Ægteparret kan kun selv bestemme særeje ved at oprette en ægtepagt.


Ægtefællerne må heller ikke ophæve bestemmelsen om særeje og gøre det modtagne til delingsformue, da dette også vil stride mod den trufne særejebestemmelse. I testamentet har du dog mulighed for at vælge, hvorvidt særejet senere skal kunne ophæves af modtageren eller ej.


En bestemmelse om særeje forhindrer ikke modtageren i at forbruge arven, som vedkommende ønsker. En særejeklausul forhindrer således ikke modtageren i at forbruge pengene på for eksempel en fælles rejse. Modtageren må dog ikke forære særejet til ægtefællen, da dette vil stride imod særejebestemmelsen.

Ægtefællerne må heller ikke ophæve bestemmelsen om særeje og gøre det modtagne til delingsformue, da dette også vil stride mod den trufne særejebestemmelse. I testamentet har du dog mulighed for at vælge, hvorvidt særejet senere skal kunne ophæves af modtageren eller ej. Kun hvis der er indsat en sådan bestemmelse, kan modtageren lovligt overføre sit særeje til delingsformue.

Annonce

Husk nu testamentet

Har du et ønske om, at arven efter dig skal blive i den nære familie, vil det på denne baggrund være min anbefaling, at du opretter et testamente. Ved at oprette et testamente kan du desuden bestemme en arvefordeling, som passer til dine ønsker.

Såfremt du har brug for rådgivning eller har spørgsmål til de forskellige særejeformer, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familie- og arveret.

Det er muligt at læse brevkasseindlæg om andre familie- og arveretlige emner hver søndag i magasinet Livsstil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Fernisering i fire kunsttårne

Svendborg

Eksamensfri og karakterfri: Skolefolk vil åbne ny friskole i Tankefuld

Debat

Fyns Amts Avis mener: Ny sydfynsk friskole kan ramme megatrend

Annonce