Annonce
Fødselsdag

Økonom til fingerspidserne fylder 60

Henrik Olejasz Larsen har været udpeget til skattearbejde af tre forskellige regeringer. Erik Refner/Ritzau Scanpix

Henrik Olejasz Larsen kom ud af økonomistudiet med en af de bedste eksamener nogensinde, og de færreste kan betvivle, at han er økonom ud til fingerspidserne.

Han indledte karrieren med at forske i finansielle forhold på Københavns Universitet. Men det blev hurtigt for ensomt.

Siden han forlod forskningsverdenen, har Henrik Olejasz Larsen, der fredag den 13. december fylder 60, været vidt omkring i den finansielle branche.

Først faldt han godt til i BRFkredit og blev hængende i 12 år, inden han blev topchef i JØP, Juristernes og Økonomernes Pensionskasse. En kaffeinvitation fra Peter Straarup førte dog kort efter til en ledende stilling i Danske Bank.

Efter en stor fusion i 2000 trak han sorteper, da der skulle skæres i antallet af direktører. Men han er i dag selv glad for udfaldet. Henrik Olejasz kom til Carnegie i fem år og var senere et smut forbi ATP, inden han i 2007 blev hentet til Sampension som investeringsdirektør.

Den stilling har han holdt på i 12 år, og undervejs har han dyrket den nørdede side af jobbet med at opfinde flere finansprodukter.

- Jeg kan nok godt lide at være inde i de tekniske detaljer, men det er der alt for lidt plads til i jobbet, sagde han i maj 2015 til Berlingske, der gav ham titlen "finansopfinderen".

Henrik Olejasz har hele tiden holdt forbindelsen til universitetsmiljøet som ekstern underviser og skrevet artikler til tunge tidsskrifter.

Desuden har tre forskellige regeringer kaldt på hans ekspertise på skatteområdet ved at udpege ham til henholdsvis et udvalg, et råd og en kommission.

Han bor på Frederiksberg og bruger energien i fritiden på løb - blandt andet på maratondistancen - og dans. /ritzau

Annonce
Henrik Olejasz Larsen har været udpeget til skattearbejde af tre forskellige regeringer. Sampension/Free
Henrik Olejasz Larsen har været udpeget til skattearbejde af tre forskellige regeringer. Sampension/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Dødsfald For abonnenter

Dødsfald: Keramiker, aktivist og Tvind-mand - inden han tog afstand fra Amdi

Carsten Ringsmose, Sletterød ved Harndrup, er død, 77 år. En omstridt, meget aktiv debattør, aktivist som ung, keramiker, tidligere Tvind-leder og meget andet er borte med Carsten Ringsmoses død. Som ung var Carsten optaget af frømandsdykning og blev ansat hos Fyns Svejseteknik, der forhandlede dykkerudstyr. Interessen førte til venskaber i Motorbådsklubben Frem, senere i Sejlklubben Fjorden og Odense Sejlklub, ligesom han var medstifter af Frømandsklubben Neptun. I 1963 flyttede han i Huset på Hunderupvej i Odense, en patriciervilla, der rummede et kollektiv med blandt andre Mogens Amdi Petersen, den senere Tvind-frontfigur. Carsten ragede noget uklar med Mogens Amdi om sit keramikværksted og flyttede ud af Huset til Albanigade 17 sammen med sin læremester Flemming Ritz. I disse år deltog Carsten i en del aktivisme, der for eksempel handlede om at få handlende til ikke at sælge varer fra apartheidlandet Sydafrika. I 1965 købte Carsten og Flemming Ritz sammen med Peter Tybjerg det nedlagte Jægersminde Mejeri i Fjelsted, men det var først ægteskabet med en anden keramiker, Birgit Andersson, der gav det afgørende skub i keramik-karrieren. De blev medlemmer af og leverandører til Den Permanente og Håndarbejdets Fremme. En ansættelse på Kunsthåndværkerskolen kom i 1969, inden Mogens Amdi Petersen og Carstens veje igen krydsedes et par år senere. Keramikeren var med til at starte Den Rejsende Højskole i Ulfborg, blev formand for bestyrelsen i den selvejende institution, der på den tid i mange kredse ansås for en betydningsfuld nyskabelse. I starten af 1970'erne startede Carsten på Odense Universitet og tog senere en socialvidenskabelig kandidateksamen sideløbende med undervisning på Båring og senere Kolding Højskole. Fra 1977 og fem år frem hed arbejdspladsen Det Nødvendige Seminarium, Tvind-imperiets andet ben i Ulfborg. Det var i de år, hvor Amdi forsvandt fra offentligheden og kritikken af Tvind tog til. Man så skolen som meget topstyret og sektlignende. Carsten tog konsekvensen og stoppede som underviser og bestyrelsesformand. Siden fulgte oprettelsen af en skole og et skibsprojekt for adfærdsvanskelige børn og unge, og i det hele taget havde han gennem årene megen fokus på børns opvækst. Han var således forfatter til bøger og bidrag til bøger om børns, familiers og institutioners forhold og forskede i børns dødsulykkesårsager. Det hele med baggrund i tilknytningen til Center for Småbørnsforskning. Et halvt hundrede kronikker i Fyens Stiftstidende samt flere i andre aviser samt en hel stribe debatindlæg vidner om en voldsom lyst og vilje til at komme ud med sine synspunkter om mange emner. Skarpt skåret og skrevet, så der sagtens kunne udvikle sig en disput med andre debattører i avisens spalter over flere omgange. /RAS

Annonce