Annonce
Søsiden

Øfærge fra 1933 flyder endnu: Gudmor på 96 kom på overraskelses-visit

Efter 67 år i færgefart er Ellen fra 1933 i dag restaurant ved Holmen nær Operahuset. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Den Marstal-byggede færge er i dag restaurant og selskabslokaler på Holmen bag ved Operahuset i København.

Den anden Søby-færge med navnet Ellen flyder endnu. Hun ligger som Restaurant Færgen Ellen tæt ved operahuset i København. For få år siden var Ellen også til søs, da den blev chartret ud til brug ved Folkemødet på Bornholm.

I dag driver Signe og Ulrik Bing den tidligere færge som restaurant og selskabslokaler. Trods ombygninger til dette formål er det ikke svært at se, at Ellen har haft en fortid med en anden funktion. Fx står det karakteristiske styrehus af træ intakt, og op over agterdækkets baldakin stikker en skorsten - dog mindre end den originale.

Skibsside og overbygning er holdt i den oprindelige sorte og hvide bemaling. Om bord står den maritime historie også frem i form af koøjer, paneler, skrogtilpassede vægge, messingbeslag og lakerede mahognidøre.

Denne Ellen blev leveret til Øernes Dampskibsselskab fra H. C. Christensens Stålskibsbyggeri i Marstal i 1933. Skiltet fra værftet hænger stadig synligt om bord.

Annonce

Nu med stål og diesel

Ellen var bygget af stål og drevet af dieselmaskineri. Denne nye, anden Ellen indledte således diesel-epoken på Ærøs Faaborg-rute.

Frem til 1955 sejlede Ellen for Øernes Dampskibsselskab på dengang firkant-ruten Søby-Avernakø-Lyø-Faaborg. Derefter betjente Ellen udelukkende Faaborg-Søby frem til 1962. Ellens periode i Øhavet blev rundet af som sommerfærge på Søby-Mommark i et par år.

Efter 30 år i Øhavet fulgte fra 1963 under forskellige redere mere end 35 år på Femø-Kragenæs og Askø-Bandholm. I disse år i Smålandsfarvandet sejlede færgen under navnene Femøsund og Femø. Fra 1998 blev det gamle navn godt godt vel genbrugt - Ellen Fejø.

Restaurant

Efter 67 år i rutetrafik blev færgen i 2000 købt af den nuværende ejer, Ulrik Bing. Siden ombygningen til restaurant har færgen ligget ved kajen på Takkeloftsvej og drives i samspil med den tilknyttede Kontiki Bar.

For godt ti år siden fik færgen slettet “Fejø” i navnet og kom i de officielle registre til at hedde Færgen Ellen.

Lagkage til gudmor

For fire-fem år siden kom Ellens gudmor fra navngivningen i 1933 på overraskelses-visit ved Holmen.

Det korte af en længere historie er, at besøget om bord kom i stand med tidligere direktør ved Skibsbevaringsfonden, nuværende maritim arkitekt ved Nationalmuseet, Jes Kroman som initiativtager.

- Jeg kontaktede Ulrik (ejeren, red.) på færgen og opfordrede ham til at have en lagkage klar. Så ville jeg komme forbi med en overraskelse i form af en gæst. Og det var så den friske, 96-årige Ellen. Som gudmor var hun 17 år, og det blev et fint gensyn, fortæller Jes Kroman.

Ellens ”dåbsattest” fra Marstal i 1933 hænger stadig om bord. Motorfærgen var nybygning nummer 43 fra H. C. Christensens Stålskibsbyggeri. Foto: Signe Bing.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce