Annonce
Langeland

Ærgrelse over aftenlukning: Også rolige brugere af bibliotek på Langeland ramt

Det er unges ballade på stedet der nu tvinger biblioteket til at holde lukket efter kl. 18 Foto: Anna Stærbo.
Håndarbejdsgruppe bortvist - må rykke til privat hjem

LANGELAND: Det vækker ærgrelse og kritik hos nogle brugere af Langeland Biblioteks aftenåbning, at biblioteket nu lukker om aftenen som følge af uro og hærværk i det tidsrum, hvor der ikke er personale til stede.

Siden 2012 har brugere selv kunnet lukke sig ind og bruge bibliotekets tilbud. Nogle af dem er en håndarbejdsgruppe, som Lene Sarup, Rudkøbing, har taget initiativ til.

- Vi er 15, som mødes hver tirsdag aften og nyder at have en samling af håndbøger, vi lige kan række ud efter, hvis vi har brug for det. Det er ikke rimeligt, at vi og andre brugere nu også bliver bortvist, fordi der er en gruppe, som ikke kan opføre sig ordentligt, siger Lene Sarup, der er journalist ved Jysk Fynske Medier, men i denne sammenhæng udtaler sig som privatperson.

Nu rykker gruppen hjem til hendes private bolig, når de mødes.

- Men det går jo stærkt ud over biblioteket. Mit mål med denne gruppe har også været, at det skaber liv på stedet og blandt andet gavner udlånet, tilføjer Lene Sarup.

Hun understreger, at det ikke er personalet, som skal løse problemet.

- De har nok at lave. Men i stedet for denne forhastede beslutning om at lukke om aftenen kunne man spørge brugerne, om de havde forslag til at løse problemet. Jeg synes for eksempel, at man kunne sætte vagtfolk på. Man kunne ansætte fire vagtfolk og så have to hver aften. Når man kan lave forbudszoner i dette land, må det vel også kunne lade sig gøre her. Hvis der er unge, som ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, kunne man give dem forbud mod at opholde sig ved biblioteket og p-pladsen ved siden af. Jeg vil tro, at det var en ordning, man ikke behøvede at have ret længe, så ville problemerne gå i sig selv igen, nævner Lene Sarup.

Hun og de andre i gruppen har ikke selv følt sig utrygge.

- Men vi har af og til påtalt det, hvis nogle børn og unge har larmet, siger Lene Sarup.

Annonce
Håndarbejdsgruppen er glad for at være på biblioteket og have håndbøger lige ved siden af sig. Nu må gruppen mødes privat den næste tid. Foto: Anna Stærbo
Borgere ærger sig over, at unges ballade nu lukker biblioteket om aftnen. Foto: Anna Stærbo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mad og drikke

Morten Aagaard glæder sig til første jul i chokoladebutikken i Odense: Han tager konstant temperaturen på sine brune dogmer

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Offentlige opråb er nødvendige

Det er al ære værd, når offentligt ansatte tager bladet fra munden, som det er sket flere gange de seneste uger, hvor politiassistenter har ytret bekymringer om politiets manglende tilstedeværelse i mindre samfund som Langeland. Her er det blandt andet kommet frem, at nogle af de politiassistenter, der skal have kriminaliteten under kontrol, oplever, at det ikke er muligt med den måde, Fyns Politi tilrettelægger deres arbejdet på. Det er kommet frem, at de rutinemæssige besøg til områder som Langeland langt fra opleves som tilstrækkelige i forhold til at løse de udfordringer, der er. Og det er kommet frem, at politiassistenter godt forstår, hvis befolkningen mister tilliden til politiet. Det kræver mod at stå frem og offentligt gøre opmærksom på udfordringer, der handler om ens egen arbejdsplads. Det er de færreste ledere, der bifalder det. Og det er noget, som risikerer at lægge et stort pres på den modige. Så meget desto mere er der grund til at være taknemmelig, når det sker. For det er tvingende nødvendigt for et velfungerende samfund, at offentligt ansatte tager bladet fra munden, hvis de oplever, at de ikke kan stå inde for det, der sker på deres arbejdsplads - eller for at nuancere debatten om netop deres arbejde. Tænk, hvis flere gjorde det samme. Hvis flere sagsbehandlere i jobcentre turde stå frem og fortælle om deres arbejdsforhold og konsekvenserne af de få ressourcer, som mange jobcentre kæmper med at få til at række. Eller hvis flere pædagoger turde stå frem og fortælle om, hvordan få hænder i vuggestuer og børnehaver påvirker børnenes dagligdag. Det ville give et vigtigt indblik i, hvordan velfærdssamfundet reelt ser ud nogle steder. Og det ville kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling de steder, der trænger til det. Offentligt ansatte har faktisk en udstrakt ytringsfrihed og har som udgangspunkt ret til på egne vegne at deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger og synspunkter - også om emner, der vedrører deres arbejdsområde. Den offentligt ansattes ytringsfrihed er med andre ord beskyttet, så længe personen ikke udtaler sig på arbejdspladsens vegne. "Hvo intet vover, intet vinder", lyder et gammelt dansk ordsprog. Der er ingen tvivl om, at bare tanken om at stå frem med sit eget syn på ens arbejdsplads eller arbejdsforhold kan give mange hjertebanken og sved på panden. Også selv om man blot beskriver virkeligheden, som man oplever den. Men forhåbentlig kan de modige inspirere til, at der med tiden kommer flere offentlige opråb. Det vil give et nødvendigt indblik i samfundets mange forskellige demokratiske maskinrum, som vi alle er afhængige af og betaler til. Og så vil det kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling - alene fordi virkeligheden bliver synlig.

Faaborg-Midtfyn

En afreven fingerspids, leg med pukkelhvaler og gudesmuk natur: Lisbeths jordomsejling endte i Dyreborg

Annonce