x
Annonce
Langeland

Ærøxpressen slår hul i Kongekajen: Blæst og strøm gør det svært at navigere

Ærøxpressen har flere gange påsejlet Kongekajen i Rudkøbing i forbindelse med indsejling til færgelejet. Tirsdag gik det hårdest for sig, og de efterfølgende afgange blev aflyst. Foto: Hans-Henrik Dyssel
Ærøexpressen har flere gange påsejlet Kongekajen i Rudkøbing i forbindelse med indsejling til færgelejet. Nogle har set det, mens andre oplever rystelser i deres stuer, de beskriver som små jordskælv.

RUDKØBING: Flere beboere i Løve's Pakhus og "Punkthuset" - den grå bygning på Havnepladsen ved siden at pakhuset - oplever jordskælvs-lignende rystelser, fordi Ærøxpressen flere gange har påsejlet Kongekajen, når den skal sejle til og fra færgelejet.

Tirsdag var det helt slemt. Der ødelagde Ærøxpressen brorammen ved Kongekajen, hvor trælægten er gået i stykker og brosten skubbet løse.

Hanne Mertz bor på 2. sal i Punkthuset med udsigt mod havet og kan tydeligt mærke, når Ærøxpressen støder på.

- Det er simpelthen skrækkeligt. Vi kan mærke, at det giver et skælv i huset. Og så ved vi, at der er færgen, der er sejlet på. Det er ligesom små jordskælv. Jeg har stået og set mange gange, at den banker ind i kajen, siger hun.

Bille Olsen bor også i Punkthuset i stueetagen, og han mærker også tydeligt rysteler i bygningen.

- Man kan mærke det. Man bliver lige slået hen, siger han og giver et lille ryk i sin stol for at vise, hvordan det føles, når Ærøxpressen støder på kajen.

Annonce
- Når de rammer rigtigt, svinger TV'et frem og tilbage i holderen på væggen.

Ebbe Bjerg Christensen, bor på 3. sal i Løve's Pakhus.

Nervøs for fundament

Begge er nervøse for, om rystelserne giver skade på bygningens fundament.

- Det er et gammelt bindingsværkshus. Og det er ret bekymrende, hvis det kan give sætninger i husets fundament, siger Hanne Mertz.

Bille Olsen er også nervøs for, at rystelserne skaber revner i pudset på bygningen.

- Hvis der kommer revner, så kommer der vand ind. Og så sætter det sig, siger han.

Punkthuset består af syv ejerlejligheder. Formanden Torben Svejstrup, som bor på 2. sal, mærker også rystelserne og kommer til at tænkte på Tokyo.

- Har du været i Tokyo? Der er jævnligt ganske små jordskælv. Når man sidder til møde, så rykker bordet sig - ikke voldsomt, men det sker. Det er det samme her, siger han.

Han har selv været i kontakt med Ærøexpressens direktør, Boye Kromann. Andre beboere i huset har kontaktet havnefogeden og Langeland Kommunes administration, fordi de ønsker at gøre opmærksom på problemet og finde en løsning.

TV svinger

Ebbe Bjerg Christensen bor på 3. sal i Løve's Pahus på Havnepladsen. Han mener, at rystelserne bliver værre, jo højere oppe man bor.

- Oppe på 3. sal der kan jeg love dig for, at der gynger huset. En i huset havde en lysestage stående, og den faldt på gulvet, da Ærøxpressen ramte, siger han.

Ebbe Bjerg Christensen lægger også mærke til, at hans TV på væggen rykker sig, når bumpene fra Ærøxpressen kommer.

- Når de rammer rigtigt, svinger TV'et frem og tilbage i holderen på væggen, siger han.

Brev til kommunen

Gitte og Jens Rønholt på Havnepladsen 7B i Rudkøbing. De har i forbindelse med Ærøxpressens sammenstød med bolværket skrevet til kommunen for at gøre opmærksom på problemet.

De har blandt andet skrevet:

”Her i weekenden, hvor der har været kraftig vestenvind, har det været helt galt. Når det er værst, oplever vi ganske enkelt rystelser som var det et mellemstort jordskælv. Bygningen kommer med besynderlige og uhyggelige lyde, vægge og gulve bevæger sig og porcelænet klirrer i skabene. Vi er klar over, at der er en dialog i gang med Ærøexpressen om at få gjort noget ved problemet, men det haster virkelig.”

- Jeg har stået og set mange gange, at den banker ind i kajen, siger Hanne Mertz, der bor på 2. sal i Punkthuset med udsigt til Kongekajen. Foto: Catrine Madelaire
- Man kan mærke det. Man bliver lige slået hen, Bille Olsen han og giver et lille ryk i sin stol for at vise, hvordan det føles, når Ærøxpressen støder på kajen. Foto: Catrine Madelaire
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce