Annonce
Ærø

Ærøske farvel til olieaktier: Ærø Kommune skiller sig af med 'sorte aktier'

Onsdag aften besluttede et flertal i kommunalbestyrelsen, at skille sig af med kommunens "sorte aktier". Arkivfoto
Kommunalbestyrelsen vedtog onsdag aften, at man fremover ikke længere vil have penge stående i olieaktier.

Ærø: Onsdag aften skulle kommunalbestyrelsen tage endelig stilling til, om Ærø Kommune i én glidende bevægelse - fordelt over to dagsordenpunkter - skulle indskrive i investeringsstrategien, at man ikke vil have aktier i selskaber, der producerer fossile brændstoffer, og samtidig skille sig af med dem, man allerede har i den kommunale aktieportefølje.

I sidste uge blev et flertal i Økonomi- og erhvervsudvalget enige om, at man skulle beholde de såkaldte "sorte aktier", man havde, og DF's Flemming Boye, der var at tælle i det flertal, lagde på kommunalbestyrelsesmødet ikke skjul på, hvad han mente om en grønvask af investeringsprofilen:

- Det er symbolpolitik, og det grænser til hykleri. Hvad bliver så det næste, man ikke vil have aktier i? Hvad med bilindustrien?

Carl Jørgen Heide (Ærø Plus) gav Flemming Boye ret et stykke henad vejen, men var tydeligvis af en anden overbevisning:

- Det ER da symbolpolitik. Det er der meget, der er i politik. Vi skal se på, hvordan vi ser samfundet om 20-30 år. Vi sætter retningen mod et samfund, hvor der ikke er brug for fossile brændstoffer.

Og med 10 stemmer for, tre imod og to, der undlod at stemme blev først investeringsstrategien vedtaget ændret, og umiddelbart i forlængelse heraf valgte et flertal også at omgøre Økonomi- og erhvervsudvalgets beslutning og bede Sydbank, der varetager Ærø Kommunes investeringer, om at udarbejde en ny, grønnere aktieportefølje uden "sorte aktier".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Balancen skal tilbage på dagsordenen

Forventningerne til dette års finanslov har været store, og det er helt naturligt, at rigtig mange har sat næsen op efter at få en bid af kagen. Vi har trods alt skiftet regering for et lille halvt års tid siden, og der blev lovet både lidt her og lidt hist i løbet af valgkampen. Der er blevet talt meget om at bringe Danmark i balance i løbet af de seneste fire år. Både den tidligere og den nuværende regering har pointeret, at det har afgørende betydning for vores samfund, at balancen findes - og den er ikke helt på plads lige nu. Derfor er signalerne fra regeringen og støttepartierne heller ikke behagelige, når vi ser på udmeldingerne efter forhandlingerne. En udligningsreform er fortsat i restordre, og det er ikke, fordi der ikke er blevet talt højt og tydeligt om behovet. Der tegner sig dog desværre et billede af, at Mette Frederiksen og hendes regering taler mindre og mindre om det, siden hun og hendes folk har indtaget ministerkontorerne. Og så er der en lille, men ikke uvæsentlig post, som heller ikke har fundet plads i aftalen: landevejsprincippet. Det står der ikke et kvæk om i aftalen, og det er ærgerligt og lidt bekymrende. Landevejsprincippet har stor betydning for en ø som Ærø. Vi har for længst kunnet konstatere, at de lavere priser uden for højsæsonen har gavnet øen, og det har gavnet alle de mennesker, som tidligere egentlig gerne har villet en tur til Ærø, men et kig ned i pengepungen har sat en stopper for besøget. Sådan er det ikke længere, og det er fint, men vi mangler fortsat det sidste skub, så vi også får højsæsonen med ind under landevejsprincippet. Ærø og mange andre danske øer vil have stor gavn af en fuld implementering af landevejsprincippet. Det vil styrke de mindre samfund og binde landet bedre sammen. Derfor er det ærgerligt, at der ikke er blevet plads til det i finanslovsaftalen. Selvfølgelig er det ikke alt, der kan klemmes ind i en finanslovsaftale. Nogle elementer må ofres, hvis andre skal have plads, og der kan ikke herske nogen tvivl om, at der for eksempel også er et stærkt behov for ekstra opmærksomhed på normeringen i daginstitutionerne. Og skal der tilføres penge til det område, er der nogle områder, der må holde for. Det er et simpelt vilkår, når der skal laves en finanslov. Ind til videre er det dog et bekymringspunkt, at regeringens fokus på at bringe balance mellem landsdelene og by og land ser ud til at være sat på pause. Eller bare gemt lidt væk. Det må og kan regeringen helt afgjort gøre langt bedre.

Faaborg-Midtfyn

En afreven fingerspids, leg med pukkelhvaler og gudesmuk natur: Lisbeths jordomsejling endte i Dyreborg

Annonce