Annonce
Ærø

ÆrøPlus fralægger sig medansvar for ændring af lægevagt

Morten Brixtofte er regionsrådsmedlem for Radikale Venstre i Region Syddanmark
Annonce

Læserbrev: Regionen vil ændre lægevagten på Ærø. Som regionspolitiker bosiddende på Ærø har denne sag naturligvis fra starten haft en særlig interesse fra min side.

Den 10. marts 2020 blev planerne præsenteret første gang ved et møde i det forum, der hedder “Politisk styregruppe for udviklingen af det ærøske sundhedsvæsen”. Mødet blev afholdt på Ærø, og såvel Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas deltog. Ved mødet i samme fora 4. november 2020 blev emnet drøftet igen

De to læserbrevskribenter har derfor haft tid fra 10. marts til at stille de spørgsmål, som de nu bringer i avisen, dagen efter at sagen blev behandlet i regionens udvalg for det nære sundhedsvæsen. Enkelte af spørgsmålene er relevante, og jeg tog da også selv forbehold ved udvalgsbehandlingen.


I forhold til Carl og Ingas spørgsmål, kan jeg kun opfordre til, at de stilles til nogen, der kan give svar, i stedet for at lade dem blæse i vinden - regionspolitikerne er tilgængelige på mail og telefon.

Morten Brixtofte (RV), regionsrådsmedlem i Region Syddanmark


Men jeg synes mildt sagt, at det er dårlig stil, at stille spørgsmål i avisen i allersidste øjeblik, når man har haft muligheden siden 10. marts.

Den beslutning, som regionsrådet skal træffe den 14. december, har kommunen og dens politikere været inddraget i fra start, og alle involverede regionsrådsmedlemmers mailadresser og telefonnumre, herunder regionsrådsformandens, er offentligt kendt, men ingen har modtaget spørgsmål i denne sag fra kommunale politikere på Ærø.

Som regionspolitiker har jeg haft nøjagtigt de samme oplysninger, som Carl og Inga. Jeg har løbende spurgt i regionen til detaljer, og i det omfang det ikke handlede om fortrolige oplysninger, har jeg delt dem med kommunalbestyrelsen. Jeg har ikke modtaget spørgsmål eller kommentarer før nu.

Derfor kan jeg vanskeligt læse læserbrevet som andet end et forsøg på at fralægge sig medansvaret for den beslutning, som regionen er ved at træffe og et forsøg på at miskreditere regionen.

Omlægningen af lægevagten på Ærø er udtryk for rettidig omhu fra regionens side. Om det er den optimale løsning, kan diskuteres, og derfor har jeg som nævnt taget forbehold.

Rettidig omhu, fordi den nuværende ordning er sårbar og ikke fremtidssikker, fordi den er afhængig af ganske få lægers villighed til at påtage sig en vagtforpligtelse ud over det sædvanlige.

Den lægevagtsordning, vi kender i dag, har løbende krævet fantasi, forhandlinger og penge at få til at hænge sammen i praksis. Derfor er det naturligt, at regionen løfter sit ansvar for vagtlægedækningen og søger en løsning, som er uafhængig af den enkelte praktiserende læge, ligesom det i øvrigt er tilfældet alle andre steder i Regionen og i Danmark.

Virkeligheden er, at der er meget lidt at lave i vagttiden (fra kl. 16 til kl. 08) både for den praktiserende læge, som har vagt, og for den læge der har vagt på Ærø Sygehus - der er simpelthen for få patienter. Derfor er det sund fornuft at finde anden løsning.

I denne sag er der det helt usædvanlige, at besparelsen ikke er begrundelsen for beslutningen, og at de sparede penge bliver i det ærøske sundhedsvæsen, hvor de kan skabe mere gavn end til at aflønne læger, der venter ved en telefon, der næste ikke ringer.

Der er tvivl, også hos mig, men efterhånden som jeg får svar på mine spørgsmål til sagen, bliver jeg bestyrket i, at der er styr på detaljerne.

I forhold til Carl og Ingas spørgsmål, kan jeg kun opfordre til, at de stilles til nogen, der kan give svar, i stedet for at lade dem blæse i vinden - regionspolitikerne er tilgængelige på mail og telefon.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Et godt og affaldsfattigere 2021

Navne

80 år: Finnebarn blev på Langeland

Annonce